Puhti viihdyttää ja rauhoittaa oppilaita Perniön yhteiskoulussa

Puhti on niin suloinen ja hassu koira, kehuvat Perniön yhteiskoulun 7-luokkalaiset Mikael Lehtonen, Sara Suonio ja Hennamari Toikka ja hakeutuvat mieluusti koulukoiran läheisyyteen.

Mona Valkeasuo-Järvinen

– Hyvää päivää, lausuvat seitsemännen luokan oppilaat yhteen ääneen opettajalleen Rita Keskitalolle tullessaan biologian luokkaan. Paikalla innokkaana on tervehtimässä myös Keskitalon kolmevuotias labradorinnoutaja Puhti. Tottuneesti Puhti vastaanottaa oppilaiden silitykset ja rapsutukset, kunnes tunnin alkaessa se asettautuu lepopaikkaansa opettajanpulpetin viereen olevalle säkkituolille.

Puhti tutustui työelämään jo pentuna, vaikkei se niin sanottu virallinen koulukoira olekaan, vaan Keskitalon oma koira. Tilanne on varsinainen ”win win”, sillä näin Puhtin ei tarvitse olla yksin kotona pitkää päivää, ja oppilaille siitä on sekä iloa että hyötyä. Koulukoiran työskentelyalue oppilaiden kanssa on kuitenkin vain Keskitalon käyttämä biologian ja maantiedon luokka.
– Puhti on voimakas nuori uroskoira, joka ulkoillessa kokeilee rajojaan aina silloin tällöin ja käy siksi kontrolloidusti ulkona minun kanssani, Keskitalo kertoo.

Tunnin jatkuessa Puhti kiertää pulpettiryhmien välillä. Joku oppilaista silittää ohimenevää koiraa keskittyen samalla tehtäväänsä.
– Tulehan Puhti, kuiskaa Mikael ja kutsuu koiran luokseen rapsutettavaksi.
Pojalla itselläänkin on kotona koira, joten niiden kanssa puuhaaminen on tuttua.
– Puhti on hassu, minulta se on piilottanut kerran pyyhekumin, hän naurahtaa.

Tyttöjen pöytäryhmässä Sara, Sirena, Lili ja Henna ovat yhtä mieltä koulukoirasta.
– Luokkaan on tosi kiva tulla, kun tietää, että siellä on jotain erilaista muihin tunteihin verrattuna, tytöt tiivistävät.

Vaikka kaikilla oppilailla lemmikkieläimiä ei olekaan, Puhti on silti hyvin mieluinen lisä koululuokkaan.
– Tässä ryhmässä kenelläkään ei ole allergiaa, mikä estäisi koiran olemisen luokassa, Keskitalo lisää.

Fyysisen läheisyyden lisäksi Puhtia on opetuksessa hyödynnetty muutenkin. Biologian oppisisältöjä voidaan käydä läpi koiran kautta monin eri tavoin.
– Puhtin avulla on käsitelty muun muassa nisäkkäiden evoluutiota, eläinten hyvinvointiin vaikuttavia asioita sekä liikunnan merkitystä luustolle ja niin edelleen, Keskitalo luettelee.
Luokka myös pysyy rauhallisempana koiran ollessa läsnä, sillä luokkahuoneessa liikutaan ja keskustellaan rauhallisemmin.

Aivan joka kerta Puhti ei ole tunneilla mukana.
–Silloin pettymys on suuri ja saa kyllä olla hyvä selitys oppilaille, missä Puhti on, Keskitalo hymyilee.

Koulukoiria löytyy Salon seudulta jo useammasta koulusta. Hyödyt koiran läsnäolosta oppitunneilla ovat olleet merkittävät. Koiran läheisyys vaikuttaa hyvin nopeasti rauhoittavasti varsinkin vilkkaisiin oppilaisiin, opettajalla yksinään rauhoitteluun luokassa menisi huomattavasti pidempi aika.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: