Rauno Tammi nauttii keväisestä luonnosta ja lintujen kuvaamisesta

Salolainen Rauno Tammi kuvaa lintujen elämää videokamerallaan lähes päivittäin.

Pekka Mäenpää

Salolainen Rauno Tammi videoi lintujen kevätpuuhia pian kukonlaulun jälkeen maanantaiaamuna meren rannassa.

Varhain aamulla luonnon heräämisestä saa nauttia lähes omassa rauhassa, muita liikkujia ei näy mailla halmeilla. Poikkeusolojen aikana ikäihminenkin voi käydä turvallisesti ulkona, kunhan ei tapaa muita.
-Olen käynyt tässä samassa paikassa seuraamassa lintuja vuodesta 1953 alkaen. Tähän on hyvä tulla aamuisin, kun muita ei ole liikkeellä, Tammi sanoo.

Suomen luonnonsuojeluliittokin suosittelee retkeilyä luonnossa, kunhan välttelee muiden ulkoilijoiden seuraa.
-Kannustamme liikkumaan luonnossa omin avuin ja perhepiirissä, sekä etsimään myös itselle uusia retkikohteita. Luonnossa liikkumisen hyödyt ovat moninaisia ja luonnon tarkkailu itsessään antoisaa, toiminnanjohtaja Päivi Lundvall sanoo.

Rauno Tammi kuvaa lintuja kolmijalalla tuetulla videokameralla. Alkuaikoina matkassa ei ollut sen paremmin kameraa kuin kiikaria, mutta havainnot laitettiin silti ylös pieneen ruutuvihkoon.
-Menin sokeritehtaalle harventamaan ja ostin sieltä tienatuilla rahoilla kirjan ”Linnut värikuvina”. Sitä kautta opin paremmin tuntemaan eri lajeja.

Tammi sanoo ottaneensa vuosien aikana kymmeniä tuhansia videoklippejä. Leskeksi jäätyään harrastus on saanut yhä tärkeämmän osan eläkeläisen päiväohjelmasta
-Asun melko lähellä ja pääsen kulkemaan lintuharrastukseen auton kanssa. Olen ihan perussalolainen ja syntynyt tuossa nykyisen Lounean kulmilla, Tammi naurahtaa.

Hyväntuulinen lintumies kertoo nuorena täytettyjen vihkojen jääneen aikojen saatossa monien muuttojen aikana matkan varrelle. Ulkoilusta monen muun tavoin nauttiva Tammi tutkii ilokseen videolle tarttuneita lintuja ja luontoa.
-Minun luontovideoitani löytyy myös youtubesta, Tammi kertoo.

Tammin tavoin monet muut salolaiset viihtyvät yhä enemmän luonnossa. Lämmin ja aurinkoinen kevät on antanut siihen hyvän mahdollisuuden.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee luonnossa liikkumista. Poluillakin on kuitenkin hyvä pitää terveellistä etäisyyttä toisiin ihmisiin.
-Mökkihöperyys helpottaa ulkona luonnossa. Luonnon herääminen ihastuttaa, ja kevät on siksi suosittua retkiaikaa. Muuttolintujen saapuminen ja kevätkasvien ilmaantuminen ovat tuoneet aina suomalaisille iloa ja toivoa, viestintäpäällikkö Matti Nieminen sanoo.

Luonnonsuojeluliitto kehottaa välttämään kaikkein suosituimpia retkipaikkoja ja etsimään omia retkikohteita lähiluonnosta.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: