Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestystä edeltävä lauantai tarjoili aurinkoisen toripäivän puolue-ehdokkaille ja teltoille aktiivisesti käyville äänestäjille. Torille ehtivät myös Vasemmiston puheenjohtaja Minja Koskela ja valtiovarainministeri, Perussuomalaisten puolueen puheenjohtaja Riikka Purra.
Vasemmiston vaaliteemoihin kuuluu vahvat julkiset palvelut.
– Haluamme ajaa vahvoja julkisia palveluja, niin hyvinvointialueilla kuin kunnissa. Hyvinvointialueilla meidän teemana on ollut, että viikossa pitäisi päästä omalle lääkärille, Koskela kertoo.
Hän kritisoi hallituksen 100 miljoonan euron rahoitusta kelakorvauksiin, jotka hänen mukaansa menevät käytännössä yksityisten terveysfirmojen katteisiin.
– Jos ne (rahat) siirtäisi hyvinvointialueille, sillä voitaisiin saada hoitotakuu lyhennettyä viikkoon ja pystyttäisiin varmistamaan, että pystytään rakentamaan omalääkäri, omahoitaja ja -tiimi malleja, Koskela kertoo.
Työntekijöiden saatavuuden takaamiseksi, jos Vasemmisto olisi hallitusvastuussa, se peruisi koulutukseen tehtyjä leikkauksia ja palauttaisi esimerkiksi aikuiskoulutustuen. Kouluihin näissä vaaleissa puolue kannattaa kohtuullisia ryhmäkokoja.
– OAJ on puhunut 20 opiskelijan ryhmistä. Me emme ole tehneet tästä näissä vaaleissa linjausta, mutta minusta se kuulostaa järkevältä. Se on sekä opettajien että opiskelijoiden jaksamisen ja hyvinvoinnin näkökulmasta erittäin tärkeä asia.
Koskela näkee hyvinvointialueiden tämän hetkisen tilanteen huolestuttavana. Esimerkiksi Varhassa käydään nyt lyhyen ajan sisällä toiset YT-neuvottelut.
– Salon sairaalan tilanne sairaalaverkon karsimisessa on ollut meillä sellainen asia, jota ollaan ihan valtakunnallisestikin pidetty esillä. Varhan antama lausunto tästä sairaalan tilanteesta toi esiin sen, miten sairaaloiden lakkautukset tulevat aiheuttamaan henkilöstöpulaa, jonka estämisellä hallitus perusteli näitä lakkautuksia.

Minja Koskela kävi Salossa ensimmäistä kertaa vaalien tiimoilta.
Purra puhui paikalle tulleille ihmisille torin lavalla mikrofonin kanssa. Myös hänen puheessaan nousi esiin koulujen tilanne.
– Koulut ovat yksi kuntien tärkeimmistä tehtävistä. Me haluamme kouluihin sitä, että opettaja opettaa ja oppilaat oppivat. Opitaan olemaan ihmisiksi, jos sitä ei ole opittu kotona. Valitettavasti tällä hetkellä kouluissa on valtavia ongelmia, Purra puhuu.
Ongelmiksi hän nimittää eriytymisen kiihtymistä koulujen välillä. Opettajan monet roolit: vartija, sosiaalityöntekijänä ja ajoittain poliisi, eivät jätä aikaa itse opettajan työlle.
– Kouluihin tarvitaan oppimis- ja osaamisen takuu. Luokalta toiselle ei päästetä, ei suomalaista tai sen paremmin maahanmuuttajataustaistakaan, mikäli hän ei ole saavuttanut sitä osaamista.
Purra peräänkuuluttaa puolueen vaalinkampanjan Sekoilu pois -ideaa.
Sotemenojen kasvua hän pitää luonnollisena. Hyvinvointialueet saavat tänä vuonna kaksituhatta kaksisataa miljoonaa euroa eli 2,2 miljardia enemmän rahaa kuin viime vuonna.
– Lähes kolmannes valtion budjetista menee hyvinvointialueille. Se selittyy väestön ikääntymisellä, jotka tarvitsevat hoivaa, se on luonnollista. Samaan aikaan tämä 21 hyvinvointialueen plus Helsingin malli, jonka nämä puolueet viime kaudella rakensivat, ei ole optimaalinen. Se sisältää sellaisia ominaisuuksia, joihin meidän pitäisi pystyä puuttumaan, Purra kuvaa.
20 vuoden talouden kasvun ongelmien hän sanoo nyt olevan oikealla suunnalla, mutta tarvittavan tarkkuutta valtion rahankäytössä. Hyvinvointialalle hän kaipaa vähemmän hallintoa ja enemmän työntekijöitä.
– Rahoitus alueilla ei ole sellainen, mikä sen pitäisi olla. Me korjaamme asian ja samalla lisää rahaa hyvinvointialueille, Purra lupaa.
Puheen jälkeen Purra ehti lyhyesti tavata kuuntelemaan tulleita ihmisiä, joista monet kyselivät hänen jaksamisensa perään. Nainen vakuutti teräksistä jaksamista, joka on tullut tottumisen kautta, ennen kuin jatkoi matkaa seuraavaan vaalikohteeseen.

Riikka Purra sai puolueensa edustajilta kukkasia.
Nelli Spännäri