Risto Merikanto on rakentanut Muurlaan ainutlaatuisen patsasmyymälän

Valikoimissamme on 13 000 erilaista patsasta. Käyn keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa Puolassa, jossa kaikki patsaat valmistetaan, kertoo Risto Merikanto.

Muurlassa ajellessaan kannattaa pitää varansa. Jos ei ole aikaisemmin törmännyt Art Bouffantin ihmeelliseen maailmaan, saattaa ajaa ojaan tai vähintäänkin nyrjäyttää niskansa.

Kuturmäentiellä sijaitsevassa liikkeessä patsaita on kaikkialla: pihalla ulos sopivia betonipatsaita suihkulähteellä tai ilman, ja sisätiloissa esim. kipsistä ja muista vähemmän säänkestävistä materiaaleista valmistettuja patsaita, lyhtyjä, pylväitä ja patsaspöytiä. Aiheet vaihtelevat klassisista antiikin aikaisista hahmoista puutarhatonttuihin ja pienempiin tai suurempiin eläimiin. Peräkärryssä seisoskelee luonnollista kokoa oleva hirvi, hevonen ja lehmä.

– On muuten erinomainen mainos kun tuon kanssa ajelee, sanoo Art Bouffantin sielu Risto Merikanto.

Risto on kotoisin Särkisalosta ja ollut varsin yritteliäs nuori mies jo 18-vuotiaana.

– Menin turkulaiseen hotelliin työpaikkahaastatteluun, kun haettiin henkilöä myymään kirjoja ovelta ovelle -systeemillä. Rekrytoijat eivät oikein uskoneet minuun, mutta ottivat kuitenkin töihin. Minusta oli hienoa sanoa olevani edustaja, kun kaikki kaverit olivat kalkkitehtaalla töissä. Kukaan ei taatusti ole soittanut niin montaa ovikelloa elämässään kuin minä. Homma alkoi vauhdikkaasti: heti ensimmäiset asiakkaat, nuori pariskunta, osti enkä osannut edes tilauslomaketta täyttää! 20-vuotiaana olin rikkonut kustantajan myyntiennätykset ja myöhemmin koulutin satoja ihmisiä samaan hommaan.

Jossain vaiheessa Risto hankki kirjabussin ja kiersi messuja.

– 80-luvulla millä tahansa messuilla oli enemmän kirjaedustajia kuin muita näytteilleasettajia. Lomamatka Puolaan vuonna 1998 oli käänteentekevä, sillä näin siellä hienoja lasiesineitä. Selvitin missä niitä valmistetaan ja aloin tuoda maahan puhallettua lasia, kynttilöitä ja nahasta tehtyjä tauluja. Sittemmin toin maahan myös patsaita.  Reissut Puolaan ovat luku sinänsä, heti ensimmäisellä matkalla auton lukot rikottiin ollessani pizzalla ja poliisit kertoivat että olin pysäköinyt Varsovan vaarallisimmalle kadulle. Heidän mukaansa autoni oli kuitenkin ensimmäinen jota ei oltu saatu vietyä. Että jotain lohtua sentään.

Kaiken kaikkiaan Risto on käynyt Puolassa noin 400 kertaa, mikä on varsin hyvin mieheltä, joka puhuu vain suomea ja muutaman sanan englantia. Puolaa hän ei osaa.

– Paitsi ruokasanaston, mikä tietysti onkin kaikkein tärkeintä.

Risto palasi välillä kouluttamaan kirjaedustajia ja pölynimurikauppiaita, mutta muutaman vuoden jälkeen Puola kutsui jälleen.

– Kävin Turun huonekalukaupat läpi eikä missään ollut patsaita, ei pylväitä eikä patsaspöytiä. Vuonna 2013 entinen avovaimoni, nykyinen tyttöystäväni perusti Art Bouffantin. Huonekalukauppojen kanssa ei yhteistyötä kuitenkaan syntynyt, niissä oltiin sitä mieltä ettei kukaan ole kysynyt. Mutta nämähän ovat heräteostoksia!

Kolmisen vuotta sitten Art Bouffant vuokrasi tilat Muurlasta.

-Valikoimissamme on 13 000 erilaista patsasta. Käyn keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa Puolassa, jossa kaikki patsaat valmistetaan ja meiltä saa patsaan nopeammin kuin Suomessa saa täällä valmistetun sohvan. Patsaat valmistetaan Etelä-Puolassa, lähellä Tsekin ja Saksan rajaa olevassa Nowa Sol -nimisessä pikku kaupungissa, jossa on yli sata alan yritystä. Meillä on tori.fi:ssä satoja ilmoituksia ja sitten tietysti nettikauppa. Koska olemme Suomessa ainutlaatuinen yritys, niin ihmiset ympäri Suomea tekevät tilauksia. Ajan noin kerran kuukaudessa 1600-1800 kilometriä toimittaessani patsaita, vaikka keskellä yötä kun tuote on valmiiksi maksettu ja sen paikka sovittu.

Valtavassa valikoimassa on kymmenisen erityisen suosittua patsasta, esimerkiksi Matti ja Maija, japanilaiset lyhdyt ja 25-kiloiset kotkat.

– Suomessa pihojen rakentamisesta ja somistamisesta puhutaan enemmän kuin tehdään. Ihmiset ovat arkoja patsaiden suhteen ja Suomessa varallisuutta peitellään toisin kuin vaikkapa Virossa: jos on rahaa, niin se myös näytetään. Myös Puola on kehittynyt 25 vuodessa todella paljon.

Art Bouffant myös vuokraa patsaitaan ja niitä on nähty suomalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa kuten Salatut elämät ja Hotelli Swan. Mainoskuvauksissa ja teattereissa on patsaille ollut tarvetta, päätyipä yksi tiikeri Maustetyttöjen musiikkivideollekin.

– Luonnollista kokoa oleva gorilla istuu erään Citymarketin banaaniosastolla ja keskisormea näyttävän gorillan myin yhden tamperelaisen rouvan olohuoneeseen.

Siinäpä vasta mielenkiintoinen sisustustyyli!

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: