Romuauto on yksilöllinen kierrätystuote

Ajoneuvojen purkamisesta kertyy paljon tavaraa, jotka jatkavat matkaansa muun muassa metallijalostukseen.

Maritta Määttänen

Ajoneuvon tullessa tiensä päähän, eli poistettavaksi tieliikennekäytöstä, sen matka voi jatkua eteenpäin varaosien muodossa virallisen romuajoneuvojen vastaanottopisteen kautta.
Salolaisen Auto-Lehtinen Oy:n toimitusjohtaja Juha Vähäoja toteaa ajoneuvon olevan kierrätystuotteena monipuolisen ja yksilöllisen.
– Ajoneuvot ovat täynnä uudelleen käytettäviä varaosia joko sellaisenaan tai kunnostettuna. Niissä on paljon tavaraa, joita ei välttämättä pysty hankkimaan edes uutena. Ajoneuvoista voidaan purkaa monta pientä osaa tai isompi kokonaisuus. Ekologisuus kasvaisi, jos purettujen varaosien käyttäminen lisääntyisi vakuutusyhtiöiden kolarikorjauksissa, Vähäoja sanoo.

Auto-Lehtinen on Suomen suurin paketti- ja maastoautopurkamo, jolla on myös mittava henkilöautopuoli. Purkamon varastossa on tällä hetkellä noin 75 000 varaosaa, joista suurimpaan osaan löytyy myös valokuvat.
– Enää ei kysellä niin paljon puhelimitse autonosia. Tähän tuli muutos jo yli 10 vuotta sitten. Osat ovat näkyvissä kotisivuillamme varaosahaussa. Uudemmat kolariautot ja niiden varaosat ovat halutuimpia. Vanhempaan autoon purkamolta hankittu varaosa on keino pitää auto ajossa. Uusi autonmoottori on kallis, käytetty moottori on usein paras vaihtoehto. Myytäville varaosille annetaan lisäksi takuu, ellei erikseen mainita, Vähäoja kertoo.

Kun asiakkaan tai vakuutusyhtiön toimittama ajoneuvo saapuu autopurkamolle, sen identiteetti, eli rekisteröinti- ja tunnistetiedot tarkistetaan.
– Auto saa tullessaan tulonumeron, joka seuraa jokaisen siitä irrotetun varaosan mukana. Näin pystymme aina saamaan tiedon jokaisesta varaosasta ja vertaamaan tarvittaessa sitä asiakkaan omaan autoon varmistaaksemme niiden yhteensopivuuden.
Jokainen Auto-Lehtisen pihaan purettavaksi saapunut ajoneuvo tarkistetaan mahdollisten vuotojen varalta, jotta se ei aiheuta vaaraa ympäristölle.
– Ajoneuvosta poistetaan öljyt, polttoaineet, jarru-, jäähdytys- ja lasinpesunesteet sekä akku. Myös renkaat poistetaan. Myyntikuntoiset renkaat myydään ja huonot renkaat menevät vanteiden poiston jälkeen kierrätykseen, Vähäoja sanoo.

Ajoneuvojen purkamisesta kertyy paljon tavaraa, jotka jatkavat matkaansa muun muassa metallijalostukseen.
– Tänä päivänä autosta pystytään kierrättämään yli 95 prosenttia. Metalliosat lajitellaan ja kori menee kokonaisuutena romuun. Teemme yhteistyötä Kuusankoski Oy:n kanssa, joka on Pohjoismaiden suurin metallinkierrättäjä ja -jalostaja. Autoissa on paljon ongelmajätteitä, ne toimitetaan asianmukaiseen keräykseen.

Vuonna 2004 voimaan tullut jätelaki on Vähäojan mukaan vauhdittanut romuautojen toimittamista romuttamoille.
– Uudessa jätelaissa auto luokiteltiin jätteeksi. Sen jälkeen maaseudun pellonpientareet ja tienvarret ovat siistiytyneet. Otamme vanhat romuautot vastaan veloituksetta ja voimme myös noutaa ne tarvittaessa.
Autopurkamolle romutettavaksi tuodulle ajoneuvolle tehdään romutustodistus, jonka avulla asiakas pääsee ajoneuvosta eroon vaivattomasti.
– Romutustodistus on virallinen keino ajoneuvon saamiseksi pois tieliikennekäytöstä. Virallisen vastaanottopisteen järjestelmän kautta ajoneuvo poistuu ajoneuvorekisteristä, Vähäoja sanoo.

Auto-Lehtinen on toiminut Salossa yli 60 vuotta ja se on yksi Suomen vanhimmista autopurkamoista.
– Ostimme isäni Reijo Vähäojan kanssa tämän yrityksen Esko Lehtiseltä vuonna 1998. Isälläni on ollut toistakymmentä purkamoa ympäri Suomen. Itse olen toiminut alalla reilut 30 vuotta. Autopurkamoala on ollut meille luontainen tapa toimia ja olemme yksi vanhimpia kierrätysalan yrityksiä Suomessa. Täällä Salon toimipisteessä meillä on kuusi henkilöä töissä. Tavaraa lähetetään ympäri maailmaan, Eurooppaan ja muuallekin. Auto-Lehtinen yhdessä sisaryhtiön, Tampereella toimivan Fusti Oy:n kanssa, käy läpi 1 500 ajoneuvoa vuodessa, Vähäoja kertoo.

Salolaisen Auto-Lehtinen Oy:n toimitusjohtaja Juha Vähäoja on ollut alalla yli 30 vuotta.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: