Salossa opastetaan senioreita älylaitteiden käytössä

Salon Eläkkeensaajien vertaisopastaja Pauli Nurmi (vas.) neuvoo Alpo Tahvanaista.

Aino Saari

Maailma digitalisoituu ja myös ikäihmisiä pyritään innostamaan älylaitteiden ja sähköisten palveluiden pariin. Monet palvelut löytyvät nykyään netistä ja arki helpottuu, kun osaa itse hoitaa asiointinsa.
Verkosta virtaa! -toiminta toteuttaa yli 65-vuotialle suunnattua opastusta tietokoneiden, tietoverkon ja sähköisten palvelujen käytössä. Opastajana toimii vertaisohjaaja, joka tekee opastusta vapaaehtoistyönä korvauksetta.
Salon Eläkkeensaajien ATK-vertaisopastaja Hannu Rautiaisen mukaan vaikeuksia aiheuttavat monet eri tekijät.
– Laitteita on monia erilaisia ja ohjelmistot kaipaavat usein päivityksiä. Ongelmien taustalta löytyy usein myös se, että laitteen muisti on täynnä. Kun muisti täyttyy ja täyttyy, kone alkaa hidastella, Rautiainen sanoo.
ATK-vertaisopastaja Pauli Nurmi kertoo, että laitteiden kanssa ollaan liian varovaisia.
– On toki tärkeää olla varovainen, mutta moni varoo vääriä asioita. Ihmiset haluaisivat oppia, mutta eivät tiedä mistä aloittaa.

Nurmi haki vertaisopastajakurssille kahden kaverinsa, Seppo Hurveen ja Raimo Vienosen kanssa, kun Verkosta virtaa -toimintaan haettiin ohjaajia. Kurssin jälkeen he aloittivat opastustoiminnan, ensin eläkkeensaajien toimistossa ja viime syksystä alkaen Ihme ja Kumman tiloissa, jossa he neuvovat laitteiden kanssa apua tarvitsevia.
– Pääosin onnistumme aina ratkaisemaan ongelmat, Nurmi sanoo.
ATK-vertaisopastajana toimivan Raimo Vienosen mukaan perussovellusten käyttöönotto helpottaa monia asioita.
– Monet suhtautuvat älylaitteisiin positiivisesti, mutta osa ajattelee pärjäävänsä ilman. Kyllä ilmankin pärjää, mutta silloin joutuu tekemään enemmän turhaa työtä. Hyviä sovelluksia on paljon. Esimerkiksi matkalippujen ostaminen onnistuu kätevästi sovelluksella tai verkossa. Myös pysäköinti-, pankki- ja kalenterisovellukset ovat todella hyödyllisiä, Vienonen kertoo.

Senioreilla on mahdollisuus parantaa digiosaamistaan, kun Salon vapaaehtoiset tietotekniikan vertaisopastajat ja Eläkkeensaajien Keskusliiton Verkosta virtaa -toiminta järjestävät Elämyspäivän. Elämyspäivä järjestetään 5. helmikuuta klo 13-16 Ihme ja Kumman kohtaamispaikassa Jonilassa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on ensisijaisesti suunnattu ikäihmisille, jotka vieroksuvat tietotekniikkaa, älylaitteita ja nettiä ja ovat käyttäneet niitä vähän tai eivät lainkaan.

Nurmen mukaan on tärkeä osata käyttää älylaitteita.
– Digitaalisuus on tulevaisuutta eikä se ole paha asia, sillä se tekee monet asiat helpommiksi, hän sanoo.
– Näen suurimpana haasteena sen, miten tavoitamme ja saamme aktivoitua heidät, jotka todella tarvitsisivat opastusta. Uskallan väittää, että kymmenen vuoden päästä olemme niin sanotusti laitteiden orjia ja kaikki palvelut toimivat verkossa, Rautiainen pohtii.
– Kannattaa muistaa avoin mieli ja ennakkoluuloton asenne, vaikka aluksi joutuisikin pois mukavuusalueeltaan. Rohkeasti vain kokeilemaan, eivät ne laitteet siitä hajoa, Vienonen kannustaa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: