Salossa alkoi viime viikolla taiteen ja runouden festivaali Sanojen Salo. Ensimmäistä kertaa festivaalin tapahtumilla on yhteinen teema “Tunnustele.”
– Teemaa tulkitaan ohjelmassa moninaisesti. Se voi tarkoittaa runouden tunnustelua, itsensä tutkimista esiintyjänä vaikkapa open mic -illassa tai oman kehon tutkimista loitsupajassa, joka yhdistää sanat ja liikkeen, kertoo kaupungin kulttuurituottaja Suvi Aarnio.
Tapahtumia on sijoitettu Kahvila Villiin, kansalaisopistolle ja ravintola Musineen. Mukaan halutaan kannustaa kaikkia sanataiteesta kiinnostuneita.
– Voi olla kokenut tekijä tai vasta-alkaja. Luvassa on esimerkiksi runoutta lapsille ja erilaisen runouden tekotapoja. Tänä vuonna tapahtuma on sijoittunut keskusta nalueelle, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus jakaa ohjelmaa tasaisemmin pitkin kyliä, Aarnio lupaa.
Festivaalin toteutuksesta vastaavat kaupungin kulttuuripalvelut Pro Rantakivet ry, Salon kirjastopalvelut yhdessä paikallisten ja vierailevien taiteilijoiden kanssa.
Aarnio kuvailee, että tavoitteena on luoda intiimi ja tunnelmaltaan mystinen tapahtuma.
Taiteilija Janne Parviainen tekee Salo-debyyttinsä
Salon pääkirjaston joen puoleisessa ikkunassa komeilee Janne Parviaisen tekemä UV-valo taideteos. Se on koottu kaupungin työntekijöiden antamista sanoista “Tunnustele” -teeman mukaisesti.
– Sanoina oli muun muassa sammal, kosketus ja pitää kädestä. Lähdin liikkeelle sammaleesta ja rakensin tarinaa sen ympärille. Teoksessa on nähtävissä jykevä tammi ja Michelangelon taiteen tunnistettava teos, Parviainen paljastaa.
Väreinä teoksessa Parviainen on käyttänyt pinkkiä, oranssia ja vihreää. Päivän valossa pinkki pistää eniten silmään, mutta Parviainen sanoo tilanteen muuttuvan pimeässä.
– UV-valon alla oranssi nouseekin vahvemmin esiin. Vihreä toimii teoksessa niin sanotusti neutraalina pohjavärinä, Parviainen kertoo.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun Parviainen tekee taidetta Salossa. Hän sanoo sen olleen seurausta valopajasta Jukka Laineen kanssa, jolta sai vinkin hakea taiteilijaksi Saloon.
Parviainen toivoo teoksen toimivan piristyksenä syksyn pimeydessä. Hänen teoksissaan on tärkeintä rytmi ja tarinallisuus.
– Kaikki alkaa rytmistä. Se saa taiteen toimimaan. Sen ympärille on helppo rakentaa. Tarinallisuus on minulla vahvana sen takia, että teen myös sarjakuvia, Parviainen kertoo.
Ylipäätään Parviainen kuvailee taiteen olevan tutkimista ja tunnustelua.
Sanojen Salo – taiteen ja runouden festivaali päättyy lauantaina 16.11. klo 18 alkaen kulttuuritalo Villin runoklubiin, jossa runot kietoutuvat tummasävyiseen, melodiseen ja folk-/bluesvaikutteiseen musiikkiin. Pääesiintyjänä on luonnosta, mytologiasta ja mystiikasta ammentava, runoutta ja musiikkia uudella tavalla yhdistävä yhtye Sudenkorentokuiskaaja & Korpinheimo.
Nelli Spännäri