Saara Kemppainen kannustaa lapsia ja aikuisia kuorolaulun pariin

Saara Kemppainen johti Leticiaa itsenäisyyspäivän juhlassa Salossa tiistaina.

Saara Kemppaisen vuonna 2003 perustama Leticia on innostanut satoja salolaisia lapsia ja aikuisia kuorolaulun pariin.

Kemppainen kertoo, että heti alkuun mukaan lähti parisenkymmentä lasta, muun muassa oma tytär Maria. Vuosien varrella kaikki kuusi lasta ovat laulaneet äidin vetämässä kuorossa.
-Ennen kokoontumisrajoituksia kuorolaisia oli useammassa ryhmässä noin 120. Aikuisille piti perustaa oma kuoro, koska heidän mielestään oli epäreilua, että lapsilla oli niin kivaa, Kemppainen naurahtaa.

Parin vuoden tauko teki sen, että kuorolaisten määrä väheni reilusti. Myös Kemppaisen oma jaksaminen on ollut koetuksella, sillä pitkittynyt korona vie edelleen voimia. Päivätyö musiikinopettajana Raaseporissa vaatii sekin paljon.
-Mukaan on lähtenyt sellaisia lapsia ja aikuisia, jotka eivät ole koskaan laulaneet. He ovat voineet löytää jotain ihan uutta elämäänsä, Kemppainen sanoo

Myös aikuisten Leticia Antique on kuoro, johon voi tulla halutessaan mukaan. Testejä ei pidetä, mutta laulamaan opetetaan ja opetellaan yhdessä muiden kanssa.
-Ei jalkapallossakaan laiteta lasta ensin pujottelemaan ja katsota otetaanko mukaan. Lapsilla ei ole traumoja laulutaidoistaan, valitettavasti monella aikuisella voi olla.

Kemppainen vieraili Uskelan Rotaryklubin kokouksessa vastaanottamassa huomionosoituksen ansiokkaasta työstään lasten ja nuorten parissa. Innostavana ja kannustavana persoonana tutuksi tullut kuoronjohtaja opasti tapaamisen aikana kuin ohimennen myös reilusti keski-ikäistyneitä rotareita ryhdikkääseen seisomisasentoon.

Ja käsillekin löytyi paikka muualta kuin taskusta.

Kemppainen sanoo, että parin vuoden tauko kuorotoiminnasta on tarkoittanut sitä, että osa lapsista on kasvanut teini-ikään ja osa teineistä nuoriksi aikuisiksi.
-Leticiaan mahtuu nyt uusia laulajia, tervetuloa kokeilemaan kaikenikäiset. Laulaminen tekee hyvää myös terveydelle, ja kuorosta saa uusia kavereita.

Kun ennen taukoa Leticia harjoitteli kuudessa ryhmässä, täällä hetkellä Salon lukiolla kokoontuu yksi lasten ja yksi aikuisten ryhmä.

Leticia on tullut monelle kuulijalle tutuksi isojen konserttien kautta; myös kuoron menestystä kilpailuissa on uutisoitu paikallisesti.
-Olemme halunneet antaa laulajille sen kokemuksen, kun konsertissa on koreografia, savukoneet, valot ja hyvät bändit. Se on toki aiheuttanut kustannuksia, samoin kuin tekemämme konserttimatkat, joihin on kerätty varoja muun muassa sukkia, vessapaperia ha lakritsia myymällä.

Kemppainen kertoo opettavansa musiikkia tavallisessa yläkoulussa, jossa ei ole erikseen musiikkiluokkia. Sielläkin kuoroinnostus on noussut oppilaiden keskuudessa niin, että ensi syksyksi suunnitellaan jo reissua Espanjaan esiintymään.
-Kaikki halukkaat pääsevät mukaan. Olemme jo aloittaneet kisabiisien harjoittelun.

Kaikki eivät osaa vielä laulaa, mutta sitä opetellaan, Kemppainen hymyilee.

Saara Kemppainen on Uskelan rotarien valitsema Vuoden sisko

Päivi Räike ja Saara Kemppainen palkitsemistilaisuudessa Uskelan Rotaryklubin kokouksessa.

Letician kuoronjohtaja Saara Kemppainen on valittu Uskelan Rotaryklubin toimesta Vuoden siskoksi.

Musiikin maisteri Kemppainen sai tunnustuksen lasten ja nuorten musiikkikasvatustyön hyväksi tehdystä työstä. Klubin tuleva presidentti Päivi Räike kertoo halunneensa kiinnittää huomion musiikkikasvatuksen merkitykseen lasten ja nuorten kehityksessä.
-Musiikilla ja musiikin harrastamisella on todettu olevan runsaasti positiivisia vaikutuksia lasten ja nuorten kehitykseen.

Kemppainen on tehnyt jo kohta 20 vuoden ajan tärkeää musiikkikasvatustyötä Salossa Leticia -kuoron kuoronjohtajana.
-Toiminnallaan Saara tarjoaa lapsille ja nuorille matalalla kynnyksellä mahdollisuuden musiikkiharrastukseen, sillä Leticia -kuoro on tarkoitettu ihan jokaiselle taitotasosta riippumatta, Räike sanoo.

Kuorolla ei ole pääsykokeita, joten jokaisella halukkaalla on oikeus päästä mukaan kokemaan yhdessä laulamisen iloa ja mukanaolon myötä oppimaan ja kehittymään.

Vaikka kynnys musiikkiharrastuksen aloittamiseen on matala, kuoron toiminnassa rima ei ole ollut matalalla.

Innostavalla otteellaan Kemppainen on saanut kuorolaisensa kehittymään monipuolisesti niin laulajina kuin esiintyjinäkin, menestymään kansainvälisissä kilpailuissa sekä osallistumaan muun muassa televisiossa suosittuun Talent-kilpailuun, Uskelan Rotaryklubi perustelee valintaansa.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: