Salo Chamber soi lauantaina seurakuntatalon juhlasalissa

Jukka Untamala harjoituttamassa Salo Chamberia seurakunnan juhlasalissa.

Kamariorkesteri Salo Chamber ilahduttaa musiikin ystäviä lauantaina Salon seurakunnan juhlasalissa.

Salo Chamber on kutsunut syyskonserttinsa kapellimestariksi taiteilija Jukka Untamalan, joka soittaa viuluineen myös konsertin solistina. Konsertissa kuullaan yksi klassisen musiikin rakastetuimmista teoksista; Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa -konserttosarjan Syksy.

Uudempaa sävellystuotantoa edustaa tänä vuonna kantaesitetty Sebastian Fagerlundin Beneath, joka saa Salo Chamberin käsissä varsinaissuomalaisen ensiesityksensä.

Salo Chamberin konsertin päättävä Josef Sukin kaunis Serenadi on yksi 1800-luvun suurista jousiorkesterille sävelletyistä serenadeista.

Konsertin kapellimestari ja viulusolisti Jukka Untamala kuuluu suomalaisen musiikkielämän mielenkiintoisten moniottelijoiden joukkoon.

Hänet tunnetaan kapellimestarina, kamarimuusikkona, viulistina sekä Helsinki Seriös -konserttisarjan ja Meidän Festivaalin innovatiivisena suunnittelijana.

Untamala harjoitteli viime viikolla seurakuntatalon juhlasalissa orkesterin kanssa. Rennonoloisen harjoitussession jälkeen Untamala kertoi ensituntumansa esiintymispaikasta ja konsertin ohjelmasta.

– Ajatuksen tasolla on hatunnoston arvoinen juttu, että tehdään tällaisia tiloja myös musiikkia varten. Tuolla nurkassa näyttää olevan hyvänkokoinen flyygelikin. Kun tietoisuus leviää, tämä tila kiinnostaa varmasti kamarimusiikin parissa työskenteleviä laajemminkin.

Untamala tunnustaa, ettei tiennyt sen paremmin Salo Chamberista kuin seurakuntatalon salista ennen kuin häneen otettiin Salosta yhteyttä.

– On äärimmäisen hienoa, että tällaisia ryhmiä kootaan yhteen. Alalla tarvitaan paljon yhteistyötä.

Salo Chamberin tämänkertaisena kamariorkesterina toimii jousiorkesteri, joka pääsee työstämään tuttua mutta myös uutta musiikkia kuulijoiden iloksi.

– Luvassa on monipuolista ohjelmaa ja tunnelmaa. Fagerlundin teos vie odottamattomiin tunnelmiin, jotka tuovat kuulijoille monenlaisia sielukuvia. Josef Sukin kaunis Serenadi on puolestaan aivan ihana täysromanttinen ja lämmin henkäys syksyn kalseuteen, Untamala sanoo.

Vivaldi puolestaan esittelee teoksessaan syksyn sellaisena, kun hän on sen kohdannut 1700-luvun Italiassa.

– Alussa kyläläiset juhlivat, kun syksy on saapunut ja vilja alkaa olla kypsää. Minuutin kohdalla nuotissa lukee, että iloitsevat kyläläiset löysivät pulloja ja seuraavaksi, että nyt ne alkavat olla humalassa.

Juhlinta menee vähän yli ja kyläläiset nukahtavat.

– Seuraavana päivänä lähdetään metsästämään ja sooloviulisti saa kuvailla pakenevaa kania, jota koko orkesteri metsästää, Untamala naurahtaa.

Hänen mukaansa teoksessa haetaan aika lailla viulusoiton tunnelmanvälittäjärajoja.

Salo Chamberin puheenjohtaja Annika Viitanen Friberg iloitsee konsertin monipuolisuudesta.

Luvassa on kaunista musiikkia; tuttua ja turvallista. Toisaalta yleisö pääsee kuulemaan myös varsinaissuomalaisen kantaesityksen, kun salolaisorkesteri harjoittelee valmiiksi Sebastian Fagerlundin sävellyksen Beneath.

Salo Chamberin puheenjohtaja Annika Viitanen Friberg ja kapellimestari Jukka Untamala toivottavat yleisön tervetulleeksi konserttiin.

– Olen ylpeä siitä, että Salo Chamber tarttuu myös uudempaan musiikkiin.

Cembaloa konsertissa soittava Kaisa Suutela-Kuisma kuvailee Fagerlundin teosta hyvin soivaksi ja helposti lähestyttäväksi musiikiksi.

Salon seurakunnan johtava kanttori kertoo Salo Chamberin ja seurakunnan yhteistyön jatkuvan seurakuntatalon juhlasalissa pidettävän konsertin jälkeen jo joulukuun alussa.

– Kun täällä esitetään Vivaldin Syksy, adventtina Uskelan kirkossa on vuorossa Talvi ja eiköhän me keväälläkin järjestetä konsertti, Suutela-Kuisma miettii.

Kaksikko kuvailee Salo Chamberin orkesteritoiminnan tavoitteeksi tuottaa säännöllisesti konsertteja sekä orkesterille, kamarimuusikoille että kuorolle.

– Usein ehdotuksia tulee jäsenistöltä. Orkesterissa on mukana iso joukko vakituisesti mukana olevia Salon alueella ja Varsinais-Suomessa vaikuttavia muusikoita.

Kamariorkesteri Salo Chamber on perustettu vuonna 2018 halusta tarjota salonseutulaiselle yleisölle laadukkaita ja säännöllisiä klassisen musiikin konsertteja. Toiminnan tukemiseksi ja kehittämiseksi perustettu Salo Chamber ry perustettiin syksyllä 2019.

Soittajisto kootaan periodimaiseen työskentelyyn lähialueen muusikoista. Orkesteri järjestää kamariorkesterikonserttien lisäksi pienempien kokoonpanojen kamarimusiikkikonsertteja.

Salo Chamberin viimeisimmät konsertit yhteistyössä Salon seurakunnan kanssa ovat keränneet monisatapäisen yleisön.

– Salossa on tarjolla paljon laadukasta kulttuuria. Yhdistyksemme tavoite on monipuolistaa ja vahvistaa tarjontaa nimenomaan taidemusiikin osalta, koota alueen ammattimuusikot yhteen ja tarjota yleisölle unohtumattomia elämyksiä, puheenjohtaja Annika Viitanen Friberg kuvailee.

Salon kaupungin tuki orkesterin toiminnalle on ensiarvoisen tärkeää.

– Marraskuun konsertin osalta kapellimestarivierailun mahdollistaa Juha Punta -säätiön keväällä myöntämä apuraha, varapuheenjohtaja Anu-Kaisa Hulmi kertoo.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: