SaloLOVE-konsertissa tarinoita salolaisista ja salolaisille

Erik Suomela ja Roope Pelo lupailevat konsertti-illasta yllätyksellistä. Salon Kaupungintalon seinältä löytyi konsertin teemaan sopiva sydän kuvauksen taustaksi.

-Tarinat ovat yhtä tarkeitä kuin biisitkin. Konsertissa kuullaan rakkaustarinoita, kiitostarinoita, ystävyydestä kertovia ja yleisen hyvän mielen ilmaisuja. Laulut on tarkkaan varjeltu salaisuus, yhtäkään ei paljasteta ennen tapahtumaa! Mutta sen voimme luvata, että kuoro yllättää kuulijansa: musiikin genre on erittäin laaja, meillä on laajempi skaala kuin koskaan aikaisemmin.

Salon Viihdelaulajien varapuheenjohtaja Kari Paananen ja yli 20 vuotta kuorossa laulanut Erik Suomela näyttävät salaperäisiltä, mutta erittäin tyytyväisiltä. Nyt kun SaloLOVE-konsertti vihdoinkin viidennellä yrittämällä toteutuu, on syytäkin tyytyväisyyteen.
-Konsertin idea on lähtöisin kuoron entiseltä puheenjohtajalta Terhi Palinilta. Taiteiden Yässä vuonna 2019 aloitettiin tarinoiden kerääminen jakamalla asiaan liittyviä kortteja halukkaille. Ihan kaikkia tarinoita ei voitu ottaa, vaan niistä valittiin toimivimmat, sykähdyttävimmät ja koskettavimmat.
-Tarinoiden kertojat ovat valinneet tarinaansa liittyvän laulun ja kuoro on hankkinut niihin sovitukset. Uusia sovituksia ovat tehneet muun muassa kuoron luottosovittajat Johanna Kotilainen ja Juha Vuoristo.

Salolaisten tuntema muusikko Janne Kuusinen on kuoron pyynnöstä tehnyt konserttiin ensimmäiset kaksi kuorosovitustaan. Lisäksi kuullaan kuorolaisten valitsema klassikkobiisi. Konsertin juontavat Anne Blomqvist ja Erik Suomela. Lauluihin liittyviä tarinoita kuullaan heidän kertomanaan, mutta tarinoihin liittyviä videoitakin nähdään. Tarinoiden kertojia nousee myös lavalle kertomaan tarinansa itse. Konsertin videotuotannosta ja visuaalisesta ilmeestä vastaavat Kari Paananen ja Talvikki Salin.

Salon Viihdelaulajat on perustettu vuonna 1964 ja kuoro harjoittelee kerran viikossa sekä aina kuukauden ensimmäisenä tiistaina. Erik Suomelan tavoin yli 20 vuotta mukana olleita on useampia. Kuoro käsittää tällä hetkellä noin 25 jäsentä ja suurimmaksi osaksi lauletaan neljässä äänessä.
-Toisinaan jopa kahdeksassa äänessä, jos kaikki äänialat jaetaan. Kuorolaisen ei välttämättä tarvitse osata nuotteja; meillä on harjoitusnauhoja, joiden avulla voi opetella kotona omaa stemmaansa.

Salon Viihdelaulajia 11 vuotta johtanut Roope Pelo ylistää paitsi kuoroaan, myös konserttia varten koottua SaloLOVE-orkesteria, jossa soittavat Juha Vuoristo, Janne Kuusinen, Heikki Laaksonen, Topias Heikkinen ja Petro Väyrynen.
-On ilo tehdä yhteistyötä huippumuusikoiden kanssa! Pidämme kuorona kiinni siitä, että konserteissa emme käytä nuotteja. Se vapauttaa tulkitsemaan tekstejä ja tuo ilmeet ja eleet paremmin esille.

Korona-aikanakin kuoro harjoitteli Teamsin ja Zoomin kautta. Jonkin verran pandemia-aika sai laulajia lopettamaan tai ainakin pitämään taukoa, mutta kuoro on saanut myös paljon uusia laulajia.
-Kuoroharrastus on yhdessäoloa ja etänäkin rutiinit säilyivät. Ja onhan kuorolaulu tutkimustenkin mukaan hyvinvointia ja terveyttä edistävä harrastus.

Roope Pelolla on monipuolisena musiikkimiehenä kokemusta ja suorastaan filosofista näkemystä kuorotoiminnasta ja musiikista yleensä.
-Esiintymiset ovat kirsikka kakun päällä, kuoro itsessään on se kakku! Saat kuulua johonkin yhteisöön, ja se voi jopa pelastaa nuoren vääriltä poluilta ja laitoskierteeltä. Saat antaa iloa ja elämyksiä yleisölle. Ja musiikki auttaa kohtaamaan omia syviä tunteita.

Salon Viihdelaulajien SaloLOVE-konsertti sunnuntaina 29.5. klo 17 Kulttuuritalo Kivassa.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: