Salon lukiossa kaksi musiikkidiplomikonserttia

Axel Tallskog (vas.), Anssi Pyykkö ja Tuukka Juntunen esiintyivät bändinä Anssin joulukuussa pidetyssä lukiodiplomikonsertissa. Biisilistalta löytyi monia 80- ja 90-luvun rock-klassikoita. Bändiin kuului myös Niilo Hatakka.

Musiikillisesti, taiteellisesti ja liikunnallisesti omistautuneet opiskelijat voivat suorittaa erityisosaamistaan osoittavan diplomin Salon lukiossa. Diplomit toteutetaan Opetushallituksen ohjeiden mukaisesti, ja Salossa nuoret ovat olleet niiden aktiivisia tekijöitä.
-Esimerkiksi musiikin lukiodiplomiin kuuluu oman konsertin järjestäminen. Tämän takia viime vuosien poikkeusolot ovat vaikuttaneet diplomisuorituksiin, mutta nyt niitä on voitu pitää kuten ennenkin. Olemme palanneet mukavasti takaisin arkeen, kertoo lukion musiikinopettaja Marko Heikura mielissään.

Nytkin omaa diplomisuoritustaan odottamassa on kaksi konserttia. Ensi maanantaina lavalle nouseva Tom Lindberg on vuorossa ensimmäisenä.
-Pidän monenlaisesta musiikista, joten biisilistalle päätyi sen mukaista kamaa. Mukana on sekä ulkomaalaista että suomalaista tarjontaa, esimerkiksi Apulantaa ja Egotrippiä sekä 80- ja 90-lukujen Metallicaa. Lisäksi yksi biiseistä on kaverini itse tekemä. Esityksessä laulan ja soitan kitaraa, Tom kertoo.
-Kyllä tämä jännittää todella paljon. Tiedän silti jo nyt, että hyvä tästä tulee, kun on kaverit mukana tekemässä ja auttamassa.

Musiikin diplomeissa lukiolaiset kokoavat itse oman bändinsä ja järjestävät kaiken aina treeneistä, aikataulutuksista ja lavaesityksistä lähtien. Konserttien tekninen toteutus on siten yhtä olennaisessa osassa kokonaisuutta kuin itse esiintyminen, ja tiiviisti mukana näissä järjestelyissä toimivat Salon lukion Ääni- ja valotiimi sekä esityksien taltioinnista vastaava Mediatiimi.
-Oman konsertin luotsaamisen myötä huomaa, miten paljon hommaa siinä on. Lopputulos on kuitenkin todella palkitseva, sanoo puolestaan oman diplomikonserttinsa joulukuussa esittänyt Anssi Pyykkö. Hänen mukaansa työmäärästä huolimatta kokemus on niin arvokas, että voisi koska vain ryhtyä siihen uudelleen.
-Ja mahtavat bändikaverit ja yhdessä tekeminen ovat sitä hienointa tässä, Anssi kiteyttää ja korostaa, ettei aio ottaa kunniaa konsertista omalle kontolleen vaan ennen muuta myös hänen kanssaan esiintyneille Tuukka Juntuselle, Axel Tallskogille ja Niilo Hatakalle.
-Kyllä Tuukka tässä heitti, että bändi voisi jatkaa elämää vielä näin diplomin jälkeenkin. Muut kiireet tosin taitavat rajoittaa sitä haavetta, mutta katsotaan miten käy, Anssi pohtii.

Vuosittain musiikkidiplomin suorittaa kymmenisen nuorta, kuvataiteessa tekijöitä on viiden-kuuden tienoilla ja liikunnan saralla muutamia. Suurin osa diplomitekijöistä on abiturientteja, mutta muutamat lukiolaiset toteuttavat omansa jo toisena lukuvuonna.
-Ohjeet diplomin suorittamiseen ovat oppiainekohtaisia. Esimerkiksi kuvataiteessa tulee olla riittävä määrä kursseja suoritettuna ennen diplomin tekemistä. Arvioinnissa on mukana kaksi opettajaa ja niin ikään sen kriteerit tulevat Opetushallitukselta, selventää kuvataiteen opettaja Eija Panttila.

Hänen ja Marko Heikuran mukaan lukiodiplomien merkitystä on viime vuosina arvioitu uudelleen.
-On kehitelty, että jatkossa diplomien arvo jatko-opiskelussa kasvaisi. Jo nyt on oppilaitoksia, joissa sen suorittaminen korvaa pääsykoetehtäviä. Lisäksi on harkittu, että diplomilla voisi korvata lukio-opintojen puolella yhden ylioppilaskokeista, opettajat kertovat.

Tomin lisäksi lähestyvää konserttia odottavat innolla ja jännityksellä Hilda Heino ja Nathalie ”Nata” Maaniemi. Heidän esityksensä nähdään heti Tomin jälkeen, ensi tiistaina tammikuun 24. päivä.
-Meillä on ollut kätevää, kun olemme voineet auttaa toisiamme vähän joka asiassa. Kummallakin meistä on oma diplomi, vaikka esiinnymmekin yhdessä, Hilda sanoo.

Molemmat heistä näyttävät taitonsa konsertissa laulajina. Hilda soittaa lisäksi selloa, sekä koskettimia, rumpuja ja bassoa.
-Minun biiseistäni löytyy Olavi Uusivirtaa ja Paula Vesalaa. Nata puolestaan tulkitsee esimerkiksi Rihannaa, Billie Eilishia sekä Adelea. Lavalla on kymmenisen ihmistä, sillä meillä on musiikkilinjalaisia täällä apuna ja he ovat todellista luottoporukkaa, samoin konserttien toteutuksessa mukana olevat Ääni- ja valotiimi sekä Mediatiimi. Aika iso porukka kokonaisuudessaan siis. Joskus on tehty töitä aamu kahdeksasta alkaen kellon ympäri.

Pitkistä päivistä on kuitenkin selvitty pizzan voimalla, nuoret kertovat nauraen.

Salon lukion musiikkidiplomikonsertit järjestetään kahtena esityksenä. Ensimmäinen päivänäytöksenä koulun opiskelijoille, toinen iltanäytöksenä kello 18. Illan konsertti lukion isossa auditoriossa on kaikille avoin ja maksuton.

Melissa Koponen

Hilda Heino (vas.), Nathalie Maaniemi ja Tom Lindberg ovat seuraavat esiintyjät Salon lukion musiikkidiplomikonserteissa. Nuoret kertovat esityksen jännittävän kovasti, mutta luotto kavereihin ja yhdessä onnistumiseen valaa rohkeutta haastaa itsensä uuden kokemuksen äärellä.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: