Salon (mini)maailmanäyttely kutsuu kävelylle

Maaliskuussa avautunut Salon (mini)maailmannäyttely tarjoaa upean mahdollisuuden kaikenikäisille tyydyttää kulttuurinälkää pääsiäisenä Salon keskustan alueella.

Näyttelyhankkeen kulttuurituottaja Sini Lundgrén kertoo kävijöitä riittäneen vauvoista vaareihin ja palautteen olleen positiivista.

Näyttely on osa Lastenkulttuurin maaliskuuta ja avoimeen kyselyyn ilmoittautui ammattitaiteilijoiden lisäksi hurja joukko harrastajia ja lasten kuvataideryhmän jäseniä. Valtava suosio yllätti. Taiteilijoiden ikähaarukka on 5-vuotiaasta yli 80-vuotiaaseen. Nyt Lundgrén ideoi jo jatkuvuutta vastaavalle kulttuuritarjonnalle kaupungissamme.

Yksi reitin teoksista löytyy Siltavoudinkadun kulmasta. Taiteilija Lotta-Pia Kallio on luonut koivun kahden onkalon sisään Pyykkipäivä -taideteoksen.
-Minuun otettiin yhteyttä, että haluaisinko lähteä mukaan. Aluksi hieman epäröin, sillä omat työni ovat isoja installaatioita. Päätin kuitenkin osallistua. Olen kokenut haasteellisena ja mielenkiintoisena luoda taidetta ihan toisessa mittakaavassa, Kallio kertoo.

Taiteilijalle puut ovat aina olleet tärkeitä ja häntä kiehtoi ajatus koloihin tehtävästä teoksesta.
-On ollut myös ihana tarjota ohikulkijalle löytämisen ilo, sillä teos on hyvin minimaalinen ja siten hieman piilossa, hän toteaa.

Salon historia on vahvasti mukana, sillä ajatus teoksen sisällöstä lähti Salo-Uskelan vanhoista valokuvista, joissa kadun päässä joen varrella pestään pyykkiä. Näin tapahtui vielä 1950 –luvulla. Pienenä tyttönä Halikkoon muuttanutta Kallio on kiehtonut aina sukupolvien tarinat ja erityisesti tämän nykyisen kotikadun historia.
-Projekti on ollut leikkisä ja on ollut mielenkiintoista nähdä miten eri taiteilijat ovat tuoneet täysin erilaisia näkökulmia ja kerroksia mukaan tähän lastenkulttuuria edistävään hankkeeseen.

Kallio toimii myös Moision koulun kuvataidepedagogina ja näkee valtavan tärkeänä tarjota lapsille ja nuorille tämän tyyppistä erilaista kulttuuria. Päiväkotiryhmät ovat olleet tuttu näky puun juurella.

Toinen hyvin erilainen taideteos näyttäytyy Salon kirjaston sisäpihalla. Taiteilijat Lotta Leka ja Ulrika Hagqvist halusivat tuoda metsän kaupunkiin.
-Teoksella Eläköön metsä! haluamme viestittää luonnon monimuotoisuuden supistumista ja herätellä täten ihmisiä metsien elämän ehtojen suojelemiseen. Ajatus oli myös tehdä osallistuva teos, johon kävijä saa tuoda vapaamuotoisesti virkatun puun. Näin meidän metsä monimuotoistuu ja laajenee, Lotta Leka kertoo teoksen ideasta.
-On ollut ihanaa tehdä taidetta yhdessä Ulrikan kanssa sillä kuvataiteilijan työ on usein hyvin yksinäistä.

Ideat ovat kehittyneet matkan varrella ja kummankin vahvuudet ovat nousseet esille.
Luova tekeminen on hauskaa ja Lotta kannustaa meitä kaikkia siihen.
Projektin aikana taiteilijat ovat jo luomassa uutta. Yhdessä turkulaisten tutkijoiden kanssa on käynnistynyt tiedettä ja taidetta yhdistävä Luonto- ja taide toimintapäivähanke. Siinä tutkijat, taiteilijat ja osallistujat pääsevät yhdessä tutustumaan sammaliin ja jäkäliin ja luomaan niistä taidetta.
Reitti tarjoaa meille hienon kulttuurielämyksen lisäksi mahdollisuuden liikkua ulkona ja virkistäytyä.

Riikka Syvähuoko

Yksi reitin teoksista löytyy Siltavoudinkadun kulmasta. Taiteilija Lotta-Pia Kallio on luonut koivun kahden onkalon sisään Pyykkipäivä -taideteoksen.
1-(2)
1-(3)
1-(4)
1-(5)
1-(6)
1-(8)
1-(9)
1-(10)
1-(11)
1-(12)
1-(13)
1-(14)
1-(15)
1-(16)
1-(17)
1-(19)
1-(1)
previous arrow
next arrow

Näyttelyn teokset:

 1. Kaupungintalo / Tuomi, Tehdaskatu 2, Peikkometsä ja maailmoja lasten silmin ikkunan takana
 2. Kulttuuritalo Villi, Vähäsillankatu 9, Uusi perspektiivi
 3. Horninpuisto Serenadi suojatien jälkeen
 4. Kärjen talo, Länsiranta 2, Matkakuume – se paras kuume!
 5. Salon kirjasto (sisäpiha), Eläköön metsä!
 6. Musiikkiopisto, Vilhonkatu 2, Musikantteja, myymälöitä ja matkoja maailman ja purkin ympäri – niiaa, kumarra & kurkkaa alaikkunoihin
 7. Pikkuhyrrä, Vilhonkatu 6, Illuusio näyteikkunassa
 8. Ihme ja Kumma / Jonila, Annankatu 10, Salon Nukkekotikerho
 9. Salon Unikki ja Anjalin, Annankatu 5, Makramee myymälä, Matildan käsityöliike ja Juhliin lähdössä.
 10. Turuntie 8, Saaran tuvasta maatilalle, retro-olohuoneeseen ja vaikka minne!
 11. Länsiranta, Auringon koti oksanhaarassa.
 12. Salon tori, Ollako vaiko eikö?
 13. Jokivarsi, Viikinkiaika elää ison koristeomenapuun suojassa – kurkkaa sisälle!
 14. Siltavoudinkadun ja Esterinkadun kulma, Historian havinaa ja pienenpieni pyykkipäivä puunkolossa.
 15. Bio-Salo, Esterinkadun puoli, Vilkaise oikean olan yli – oletko huomannut ikkunassa Uuno Eskolan Kalevala-aiheisen maalauksen vuodelta 1938?
 16. Salo-Uskelan seurakuntatalo, Torikatu 6, Kurkkaa vaihtuva askarteluvinkki ikkunasta!
 17. Heikinpuiston leikkipuisto, Pieni, pienempi, pienin – mitä löydät puiston vieressä olevasta puusta?
 18. Uskelan kuntoportaat, Jungle Boogie – löydätkö kaikki 5 discolinnunpönttöä?

Kaikki Salon (mini)maailmannäyttelyn teokset ovat esillä aina huhtikuun 12. päivään asti. Teoskartta löytyy osoitteesta www.salo.fi/lastenkulttuuri. Reitti osin vaikeakulkuinen, ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: