
Perinteisestä talonpoikaisesta arkielämästä Salon seudulla kertoo Perniön museon kokoelmiin kuuluva yksinkertainen pyykin silitysnuija. Siitä on kirjoitettu jo vuonna 1930 talteen tieto, jonka mukaan tällä suoravartisella, luonnonmuodostamalla pahkanuijalla on ”entisaikana sileäksi hakattu pestyjä pyykkivaatteita”.
Kyseinen esine liittyy vahvasti Perniön museon perustamiseen. Vuonna 1930 avautuneessa museossa maisteri M.A. Knaapinen (1863-1954) numeroi paikkakunnalla jo pitkään museota varten kerättyjä esineitä ja kirjoitti mustekynällä paksuun kirjaan kauniilla käsialalla talteen tietoja niistä. Tämä pyykin silitysnuija on Perniön museon aivan ensimmäinen luetteloitu esine ja siihen on maalattu merkiksi kokoelmanumero 1.
Nuijan ”Löytö- tai entiseksi olinpaikaksi” Knaapinen on merkinnyt kirjaan Joakim Kavanderin torpan Skoilassa. Nuijan tietojen yhteydessä kerrotaan kuinka Kavanderin puolisot elivät hyvin yksinkertaisissa oloissa. Heillä ei ollut esimerkiksi lainkaan almanakkaa, joten he vetivät joka päivä parruun viivan. Yhden kerran oli jäänyt ”yks kriip vetämält” ja sen seurauksena Kavanderit olivat sunnuntaina työssä – suureksi mielipahakseen.
Tässä sarjassa nostamme esiin kokoelmien aarteita ja esittelemme mitä kaikkea museoiden varastot pitävät sisällään. Tervetuloa mukaan Salon tarinan äärelle!
Anna Väänänen,
Salon historiallinen museo