Salon Teatteri jatkaa kahdessa osoitteessa

Salon Teatteri jättää vanhan, tutun ”vihreän talon”. Uudet tilat sijaitsevat Annankatu 10:ssä, entisessä Ihme & Kummassa, ja Kulttuuritalo Kivassa. Nora Koivunen, Mia Kuisma ja Miia Raivikko-Alhoranta suhtautuvat tulevaan toiveikkaasti.

Jo 1980-luvun alkuvuosilta asti Mariankadulla, Salon pääkirjaston vieressä ”vihreässä talossa” sijainnut Salon Teatteri muuttaa.

Vuoden loppuun asti vilkas elämä vanhoissa, tutuissa tiloissa jatkuu, mutta tällä kertaa sanonta ”uusi vuosi, uudet kujeet” saa teatteriväen arjessa hyvin kirjaimellisen merkityksen.

Teatterin uusi osoite on tammikuusta alkaen Annankatu 10, entisissä Ihme & Kumman kahvilan tiloissa, mihin siirtyvät Salon Teatterin lipunmyynti ja toimisto. Annankadulle on visioitu myös monenlaista kulttuuritoimintaa – esimerkiksi pienempiin tiloihin soveltuvia esityksiä, kuten monologeja ja improvisaatioita, sekä luentoja, kursseja ja koulutuksia.

Suurin osa näyttämötaiteesta ja esityksistä tullaan kuitenkin järjestämään Kulttuuritalo Kivassa. Kesäteatterin ystäville kaikki jatkuu kuten tähänkin asti Vuohensaaressa.

Päätös ei ole helppo, mutta syitä pitkään hautuneeseen ratkaisuun on monia. Teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma tarkentaa, mistä on kysymys.

– Käytännöllisyys ja parempi saavutettavuus ovat ratkaisun keskiössä. Niin Annankadulla kuin Kulttuuritalo Kivassa on mahdollista huomioida aiempaa paremmin esimerkiksi liikuntarajoitteisten esteetön pääsy näytöksiin. Tämä on ollut Mariankadulla aina harmillinen ongelma. Lisäksi Kivassa on pitkään toivomamme inva-WC, Mia kertoo mielissään.

Myös muita ongelmia Mariankadulla on havaittu.

Teatteriväen mukaan vanha, 1900-luvun alussa rakennettu ”vihreä talo” aiheuttaa omat haasteensa äänentoistolle ja muulle tekniikalle, joita on saatu jumpata näytöksiin kerran jos toisenkin. Varsinaiset haitat löytyvät kuitenkin talon myöhemmin rakennetusta lisäsiivestä, jossa on havaittu sisäilman epäpuhtauksia. Kyseinen osa rakennusta on mahdollisesti purku-uhan alla.

– Virallista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty, se on tällä hetkellä käsittelyssä. Tilojen yleinen ahtaus aiemmin mainitun esteettömyyden puutteen ohella sekä ilmanvaihto-ongelmat ovat yhdessä vieneet meidät teatteriväkenä lopulliseen päätökseen, toiminnanjohtaja selventää.

Salon Teatteri kertoo käyneensä katsomassa sopivia tiloja käyttöönsä monesta eri paikasta. Näihin kuuluivat esimerkiksi Karjaskylän koulu sekä entinen Monaco-Ipanema. Jälkimmäiseen majoittuminen olisi kuitenkin tarkoittanut mittavaa remonttityötä, johon teatterilla ei tällä hetkellä ole mahdollisuuksia.

Teatterin puvusto siirtyy Ylhäisiin, Näkkärin tiloihin, mihin on tulossa kaikkien teatterien käyttöön sopiva yhteispuvusto. Lisäksi Salon Teatteri on pohtinut käyttävänsä vanhoja Mariankadun tilojaan toistaiseksi varastona.

– Päätös muutosta ei ole ollut helppo, se on haikeaa ajatellakin, ja on ollut jäsenistölle kova paikka. Ihan nyt, kun tästä kerronkin, herkistyminen nousee pintaan. Salon Teatteri on kuulunut tähän taloon niin monien, muistorikkaiden vuosien ajan, että muutto tuntuu kuin jonkin aikakauden päättymiseltä. Silti suhtaudumme tulevaisuuteen toiveikkaina, Mia sanoo.

Teatteriväen kiintymys rakennukseen heijastuu kaupungille osoitetusta toiveesta, että kyseinen suojeltu kohde kunnostettaisiin vielä kulttuuritoimijoiden käyttöön.

Loppuvuosi – ja lähestyvä uusi vuosi uusine tiloineen – pitävät sisällään monenlaista ohjelmaa.

– Mariankadulla esitetään ”Kurjat – Les Misérables”-näytelmän esityksiä 26.11. asti. Marras-joulukuussa Kymppi-illat sekä muutamat vierailuesitykset valloittavat vielä vanhat tutut kulissit. Tammikuun puolivälissä esitykset jatkuvat Kivassa.

Kulttuuritalo Kivan etuihin kuuluu myös mahdollisuudet aiempaa suurempiin katsojamääriin: Mariankadulla esityksiin mahtui 150 katsojaa, mutta Kivassa tämä tuplaantuu ja ylikin, peräti 360 katsomopaikalla.

– Tarkkoja suunnitelmia ensi vuodelle ei ole vielä lyöty lukkoon. Varsinkin Annankadulle meillä on monia uusia ideoita mietinnässä, joiden kanssa aloittelemme rauhassa ja pyrimme siitä sitten laajentamaan, Mia vahvistaa.

Ensimmäinen Kulttuuritalo Kivassa esitettävä Salon Teatterin näytelmä on ”Rakkauskirjeitä”, jonka ohjaa Maarit Pyökäri. Kevään aikana kaiken ikäisiä ilahduttaa myös kiertuenäytelmä ”Herra Hakkarainen harrastaa”. Lisäksi myöhemmin ensi syksynä Kivassa nähdään oopperalaulaja-näyttelijä Anu Hälvän ohjaama näytelmä, mutta jonka nimi säilyy vielä toistaiseksi salaisuutena.

– Saamme Hälvän Saloon ohjaamaan ensimmäistä kertaa. Olemme siitä ja muista ensi vuoden suunnitelmista innoissamme. Ensi töiksi Kivaan aiotaan asentaa esimerkiksi akustiikkalevyjä ylimääräistä kaikua poistamaan, mutta hyvä tästä tulee. Varsinkin vierailuesityksiä on jatkossa mahdollisuus järjestää aiempaa enemmän, mistä olemme mielissämme, teatteriväki kertoo.

Melissa Koponen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: