Salon uimarannoilla riittää vilskettä hellepäivien aikana

Jone Kukkola, Leevi Manninen ja Roope Manninen nautiskelivat kesäpäivästä maanantai-iltana Lehmijärvessä.

Heinäkuun lopun hellejakso tarkoittaa sitä, että rannoilla, meressä ja järvissä riittää vilskettä.

Salossa Lehmijärvellä oli vielä maanantaina illalla kymmeniä uimareita, päivällä parkkipaikka ehti jopa käydä ahtaaksi satojen salolaisten hakeutuessa vilvoittavan veden äärelle nauttimaan kesälomastaan.

Jone Kukkola (11), Leevi Manninen (11) ja Roope Manninen (10) hyppivät vuoroin laiturilta, vuoroin uimahyppytornista veljesten äidin seuratessa rannalta poikien ilonpitoa.

– Uiminen on kivaa. Käydään täällä monta kertaa viikossa, pojat kertoivat.

Jaana Levo nautti auringosta ja vedestä ystävänsä kanssa Kokkilassa edellisen hellejakson aikana.

– Käyn täällä aina silloin tällöin. Kahvila löytyy ja tuosta lossin vierestä saa muutakin virvoketta, Levo naurahtaa.

Auringonpaiste ja ranta ovat Levon mukaan ehdoton juttu kesällä.

– Saunassa en käynyt, sinne pääsee sitten talvella.

Salolainen Mesuca Basket hoitaa tänä kesänä sauna- ja kioskipalveluja Lehmijärven, Kokkilan, Märynummen ja Varvojärven uimarannoilla. Aurinko ja lämpö näkyvät heti kävijämäärissä.

Jaana Levo viihtyy Kokkilan auringonpaisteessa.

– Lehmijärvellä käy parhaimpina päivinä saunassa 300-400 ihmistä, joten uimareita voi olla jopa yli 600, Ari Mäenpää kertoo.

Pysäköintipaikat ovat silloin aivan täynnä tienvarsia myöden.

Myös muilla uimapaikoilla näkyy kesän vaikutus.

– Kokkilassa kyläyhdistys teki uuden parkkipaikan ja se tuli todella tarpeeseen. Kokkilassa kävi kesäkuussa jopa enemmän uimareita kuin Lehmijärvellä, se oli pienoinen yllätys.

Rantaelämä ja uiminen ovat mitä parasta lomanviettoa.

Rannalla ja vedessä on syytä kuitenkin muistaa varovaisuus, auringonpaisteelta on hyvä suojautua ja vedessä kannattaa seurata etenkin lasten leikkejä.

Salon uimapaikoilla on havaittu kesän aikana jo muutamaan otteeseen sinilevää, mutta tilanne oli ainakin alkuviikosta kohtuullisen hyvä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) kertoo, että torstaina vietettävän Maailman hukkumisten ehkäisyn päivän yhtenä tavoitteena on nostaa esiin keinoja hukkumisten ehkäisemiseksi.

– Me voimme kaikki toimia, jotta yksikään ei huku, SUH muistuttaa tiedotteessa.

Suomessa menehtyy veteen vuosittain 100–150 ihmistä. Hukkumisia tapahtuu kaikissa ikäryhmissä, mutta lapset ja ikääntyvät ovat Suomessa erityisiä riskiryhmiä.

Saunat lämpiävät Salon seurakunnan leirikeskuksissa kesäisin useampana päivänä viikossa. Kuva Juvankoskelta.

– Hukkuneista yli 80 prosenttia on miehiä. Hukkumiset tapahtuvat useimmiten uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä. Useimmat hukkumistapaukset tapahtuvat tutuissa sisävesistöissä, lähellä rantaa.

Myös riittävä ihon suojaaminen auringolta on tärkeää.

Säteilyturvakeskus (STUK) muistuttaa, että riittävällä suojautumisella auringon UV-säteilyltä pystyttäisiin ehkäisemään neljä viidestä melanoomatapauksesta.

– Ihon ja silmien suojaamiseen auringon UV-säteilyltä kannattaa kiinnittää huomiota. Aurinkosuojautuminen ei ole vain rantapäivien asia vaan kuuluu arjen kaikkiin ulkopuuhiin ulkoilusta puutarhatöihin ja ulkoleikeistä retkeilyyn. Lasten ja aikuisten ihon suojaamiseen pätevät samat perusohjeet: varjo, vaate ja voide, Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala sanoo tiedotteessa.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: