Muurlassa, Ylisjärven rannalla, taiteilija Viljo Hurme maalasi arvostettuja teoksiaan ja asui itse suunnittelemassa talossaan monta vuosikymmentä yhdessä vaimonsa Aunen kanssa. Nykyään Viljo Hurmeen ateljeekotina tunnettu valkoinen kivirakennus on kesäisin auki oleva museo, jonka ainutlaatuinen 1950-lukua henkivä sisustus on jätetty sellaiseksi kuin se oli Hurmeiden elämän aikana.
Ateljeekodin yläkerrassa sen sijaan pidetään vaihtuvaa näyttelyä, jonka tämän vuotinen aihe on Viljo Hurmeen puoliso Aune – hänen elämänsä muusa.
Maalauksia, etenkin klassisia muotokuvia, on Aunesta tehty lukuisia. Niitä yhdistävät puolison elegantit piirteet ja tyylikäs pukeutuminen, joka puolestaan heijastaa taiteilijaparin yhdessä tekemiä matkoja ulkomaille ja takaisin koti-Suomeen.
– Viljo ja Aune kävivät eri puolilla Eurooppaa taiteen perässä. Esimerkiksi Italiassa Viljo otti oppia mosaiikkitöistä ja niiden tyylistä, vaikka hänet tunnetaankin ensisijaisesti taidemaalarina. Myös Aunesta on olemassa mosaiikkimuotokuva, joka on esillä täällä näyttelyssä, kertoo museon päivystäjä Leena Uutela.
Hänen oma suosikkiteoksensa kesän näyttelyssä on kuitenkin suuri maalaus, jossa Aunella on yllään hehkuvan punainen mekko ja sulalla koristeltu hattu. Aivan kuten 1940-luvun filmitähdellä.
Vaihtuvan näyttelyn aiheeksi Aune valittiin monestakin syystä.
– Viljo Hurmeelle hän on suuri innoituksen lähde. Aune toimi miehelleen mallina monissa teoksissa ja hänen merkityksensä taiteilijan vaimona oli merkittävä. Ennen naimisiin menoa Viljo maalasi myös äidistään useita töitä, joita on esillä ateljeekodin alakerrassa. Näyttelyssä museon yläkerrassa pyörii lisäksi tätä näyttelyä varta vasten tehty uusi video, jossa esitellään Viljo Hurmeen ja Aunen tarinaa, Uutela kertoo.
Hän kuvailee, että mielestään Hurmeen tyylissä on kaunista se, miten yksinkertaisilla vedoilla taiteilija sai aikaan hienon jäljen, valon ja varjon. Uutela maalaa itsekin, erityisesti ikoneja, joten näkemys Viljo Hurmeen töistä tulee hänelle omakohtaisen kokemuksen ja harjaantuneisuuden kautta.
– Alkujaan löysinkin tien tänne oman taiteeni kautta yli kymmenen vuotta sitten. Jaoin työtilan Gloria Badarau-Heikkilän kanssa, ja tulin sittemmin apulaiseksi Viljo Hurmeen Säätiön toimintaan, joka huolehtii ateljeekodin kunnossapidosta ja näyttelytoiminnasta. Olen päivystänyt museolla muutamia kertoja kesässä, mahdollisuuksien mukaan.
Viljo Hurmeen Säätiön perustivat Hurmeet itse vuonna 1982. Heidän kuoltuaan rakennus sisustuksineen ja suuri määrä teoksia jäivät Säätiön omaisuudeksi. Parilla ei ollut lapsia.
– Aune asui tässä vielä kymmenen vuotta miehensä kuoleman jälkeen eli vuoteen 1997 asti. Hurmeiden koti valmistui aikoinaan kahdessa osassa vuonna sotien jälkeen 1940-luvun puolivälissä, sillä sekä rakennuslupia että materiaaleja oli haasteellista saada, Uutela selventää.
Tänä vuonna kesäkauden ajan ateljeekodista huolehtii myös muurlalainen 15-vuotias Emilia Valde, joka aloitti kesän alussa museon puutarhan hoitajana.
– Minusta tulee samalla myös museopäivystäjä loppukesän ajaksi, tarpeen mukaan, hän kertoo.
Leena ja Emilia poseeraavat kameralle yhdessä Aunen kanssa, ja vastaavat samalla tärkeään kysymykseen: miksi tämä näyttely kannattaa tulla katsomaan?
– ”Aune” on hieno näyttely, kauniissa miljöössä. Viljo Hurmeen ateljeekoti on kuin aikaan pysähtynyt, tällaisia paikkoja ei ole olemassa montaa. Ateljeekodin tunnelma on muutoinkin ainutlaatuinen ja tänne tuntuu joka kesä hienolta palata, Uutela sanoo.
Viljo Hurmeen ateljeekodin Aune-näyttely on avoinna kesäsunnuntaisin 25. elokuuta saakka klo 12–16.
Melissa Koponen