Salossa talvehtivia lintuja voi auttaa ruokkimalla

Anssi Örling lisää säännöllisesti ravintoa pikkulintujen ruokinta-astiaan.

Lintujen talviruokinta on paitsi hauska harrastus, myös tärkeää lintujen ravinnon saannin kannalta.

Birdlife Suomi kertoo, että Suomessa pesivistä lintulajeista huomattava osa muuttaa talveksi etelään, mutta noin 70 lajia jää sinnittelemään talven yli Pohjolan pakkasiin.

Birdlifen jäsenyhdistyksen Turun lintutieteellisen yhdistyksen tiedottaja Jari Kårlund kertoo Salonjokilaaksolle, että lintujen ruokinta on tärkeää juuri ja ainoastaan talvisin.
-Näin siksi että kylmyys, lyhyt valoisa aika sekä lumi ja jää heikentävät lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia.

Kesäisin linnut löytävät ravintonsa luonnosta, mutta ihmisen tarjoama talviruokinta auttaa monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen.

Salossa lintujen talviruokinta on monessa omakoti- ja rivitalossa mieluisa vuosia jatkunut harrastus.

Salon Alhaisissa asuva Anssi Örling lisäsi viikonloppuna pihansa talviruokintapaikalla sijaitsevaan häkkiin erilaisia linnuille sopivia ruokasekoituksia.
-Tässä häkissä on ajatuksena se, että pikkulinnut pääsevät sisälle, mutta esimerkiksi naakat ja oravat pysyvät ulkopuolella.

Birdlifen mukaan energiaa sisältävä ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia.
-Esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Lisäksi talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat paremmassa kunnossa keväällä pesimäajan kynnyksellä.

Lintuja on mukava seurata kotipihassa, myös verkosta löytyy mielenkiintoista seurattavaa.

Esimerkiksi WWF Suomi julkaisee sivuillaan suosittua ”luontoliveä”, jonka kautta voi seurata tällä hetkellä Kuusamossa sijaitsevan lintujen ruokintapaikan elämää. Kuvissa voi nähdä muun muassa kuukkeleita, hömötiaisia, sinitiaisia, käpytikkoja ja palokärkiä.

Jari Kårlundin mukaan talviruokinnan vaikutukset näkyvät linnustossa: esimerkiksi talitiainen ja sinitiainen ovat runsastuneet moninkertaisesti viime vuosikymmenten aikana ilmeisesti paljolti talviruokinnan vuoksi.

Ruokintojen ansiosta myös yhä useampi mustarastas pystyy talvehtimaan Suomessa. Talviruokinta lienee vaikuttanut myös pikkuvarpusen runsastumiseen.

Kårlund kertoo vuodenvaihteen olevan osalle lintuharrastajista kiireistä aikaa.
-Vuoden pinnojen laskeminen alkaa vuodenvaihteessa, toisaalta jotkut laskevat myös vuosittain aina vuoden ensimmäisen päivän lintuhavainnot. Osa harrastajista on katsomassa varmasti Itä-Suomessa nähtyä mustakaularastasta, Kårlund tietää.

Salonjokilaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: