Salosta lähdössä tuhansia kamiinoita Ukrainaan – lahjoittajia kaivataan

Metalli Piiroisen liiketoimintajohtaja Kristian Johansson esittelee Ukrainaan lähtevää kamiinaa.

Salossa on aloitettu jo toinen projekti kamiinoiden saamiseksi talveen varautuvaan Ukrainaan.

Salolaisyritykset Stremet Oy ja Metalli Piiroinen Oy ovat ottaneet tavoitteeksi jopa 10 000 kamiinan valmistamisen syksyn ja talven aikana.

Stremetin toimitusjohtaja Mikko Fiskaali kertoo, että yritys on saanut Ukrainasta useilta eri tahoilta pyyntöjä hyväksi havaituista lämmönlähteistä.

– Siviilien ja puolustajien tilanne lähellä sotarintamaa ei ole helpottunut. Haluamme auttaa ja tarjota osaamistamme yhdessä Piiroisen kanssa ukrainalaisten auttamiseksi. Varoja kamiinoiden rakentamiseen toivotaan tälläkin kertaa lahjoituksina, Fiskaali sanoo.

Kamiinoiden hankintaan on osallistunut jo nyt lukuisia salolaisia yksityishenkilöitä ja yrityksiä, mutta niitä varten on tehty runsaasti lahjoituksia myös eri puolilta Suomea.

Kamiinoiden hankintaa ja kuljetuksia varten tarvittavasta rahaliikenteestä vastaa Ukrainan ja ukrainalaisten auttamista varten perustettu yhdistys Omri ry.

Toiminnanjohtaja Tapio Warén kertoo, että edellisellä keräyskierroksella Ukrainaan saatiin tehtyä ja vietyä 2365 kamiinaa.

– Nyt salolaisyritykset ovat aloittaneet uuden ison kampanjan. Hienoa että saamme tällä tavoin vietyä lisäapua sitä tarvitseville. Yhteistyö on toiminut erinomaisesti.

Warén kertoo, että yhdistystä on lähestytty myös muiden alan yritysten taholta kamiinoiden valmistamisasiassa.

– Emme aio sekoittaa pakkaa, vaan Stremet ja Piiroinen hoitavat jatkossakin niiden valmistuksen.

Piiroisen liiketoimintajohtaja Kristian Johansson esittelee Stremetiltä tuotuja kamiinan esivalmistettuja osia, jotka hitsataan lopulliseen muotoonsa Metalli Piiroisen tehtaalla.

– Valmistus on salolaisten yritysten hyvää yhteistyötä. Olemme varautuneet siihen, että pystymme varaamaan kapasiteettia isoillekin valmistusmäärille.

Johansson ja hallituksen puheenjohtaja Risto Piiroinen uskovat Stremetin kanssa tehtävän yhteistyön kantavan hedelmää myös tulevaisuudessa.

Yhden kamiinan hankintahinta on 188 euroa toimitettuna Ukrainaan. Kyse ei ole varsinaisesta rahankeräyksestä, koska lahjoitetut rahat käytetään kamiinoiden hankintaan.

Salo HT Senators haluaa kantaa kortensa kekoon ukrainalaisten auttamiseksi. Joukkue haastaa muut alueen urheiluseurat mukaan lahjoittamaan kamiinoita Ukrainaan.

Kiekkomiehet haastavat mukaan keräykseen

Jääkiekon salolaista harrastesarjaa pelaava Salo HT Senators haluaa kantaa kortensa kekoon ukrainalaisten auttamiseksi.

Joukkueenjohtaja Jyrki Haapala kertoo, että pelaajat ovat keränneet syksyn ajan omasta pussistaan varoja kamiinoiden hankkimiseksi.

– Sitten keksimme, että voisimme haastaan muut harrastesarjan joukkueet mukaan lahjoittamaan kamiinoita, pelaajat kertovat.

Pukukopissa ennen maanantai-illan sarjamatsia tuoksui jääkiekolta, kun pelaajat kaivoivat isoista kasseistaan jo parhaita päiviään nähneitä sukkia ja muuta tarpeellista varustetta. Joukkue on saanut seinäjokisen vahvistuksen Stremetin toimitusjohtajasta Mikko Fiskaalista, joka puhuu yhteistyön merkityksestä niin jäällä, yrityselämässä kuin muutoinkin.

– Jos jotain voin tuoda mukanani Etelä-Pohjanmaalta niin teen sen mielelläni. Siellä yritysten voima ja menestys on hyvässä yhteistyössä, jota haluan ehdottomasti edistää. Yhdessä olemme vahvempia.

Pukukopissa keskustelu laajeni ennen pelin alkamista vauhdikkaasti jääkiekon harrastesarjan ulkopuolelle.

– Haastetaan saman tien kaikki salolaiset aikuisten harrastejoukkueet mukaan, yksi pelaajista heitti.

Kommentti takaisin tuli välittömästi kopin toiselta reunalta.

– Tai haastetaan kaikki alueen urheiluseurat lajista riippumatta.

Viimeinen ehdotus tuli päätökseksi. Jääkiekko-ottelu päättyi 1-7.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: