Sanna Heinonen rohkaisee sisustajia valitsemaan värejä ja kuoseja

Kartoituksen ja suunnittelun lisäksi Sanna Heinonen haluaa haastaa ja rohkaista asiakasta, sillä hänen mukaansa suomalaiset ovat usein arkoja värien ja kuosien kanssa.

Tapetit ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenien läpi niin remontoitavien, kuin uusienkin asuntojen seinien pintamateriaaleina. Mittava tapettivalikoima erilaisine kuoseineen ja värimaailmoineen saattaa aiheuttaa tapetointia suunnittelevalle kuitenkin päänvaivaa, oli sitten tapetoitavana kokonainen huoneisto tai vain yksittäinen huone.

Salon Sisustus ja Tapetti -liikkeen omistajalla Sanna Heinosella on valintaa helpottavia kysymyksiä, joita hän esittää asiakkaalleen.

– Ensimmäisenä kysyn, millaisessa asunnossa hän asuu, eli onko kyseessä omakotitalo, kerrostalo vai rivitalo ja milloin se on rakennettu. Lattia vaikuttaa kaikkein eniten tapetin väriä mietittäessä, eli siitä lähdetään liikkeelle. Myös katto ja lattialistat otetaan huomioon. Kaikki nämä seikat ja sen lisäksi asiakkaan oma näkökulma ja mieltymykset vaikuttavat tapetin valintaan, Heinonen kertoo.

Sisustussuunnittelijana Heinonen tietää, että asunnossa olevilla huonekaluilla, tauluilla ja muilla sisustuselementeillä on suuri merkitys tapettien valinnassa.

– Pelkästään tieto harmaasta sohvasta ei kerro minulle mitään. Kun näen valokuvia asiakkaan kotoa, joissa näkyy huonekaluja ja sisustusta, pääsen sisemmälle asiakkaan omaan tyyliin ja persoonallisuuteen. Niiden ympärille lähdetään yhdessä miettimään ja valitsemaan tapetteja. Minun tehtäväni on myös haastaa ja rohkaista asiakasta, sillä melko usein me suomalaiset olemme arkoja, varsinkin värien ja kuosien kanssa. Yksi hyvä vaihtoehto on käyttää upeaa, yksiväristä tapettia. Ne tuovat huoneisiin pehmeän kotoisaa ja lämmintä tunnelmaa.

Heinonen suosittelee varaamaan reilusti aikaa tapettiliikkeessä käymiseen, tapettimallien katselemiseen ja suunnitteluun. Heinonen tekee myös suunnittelutapaamisia asiakkaan kotiin.

– Teen tapaamisen jälkeen ehdotelman, jossa on mukana muutama tapettivaihtoehto. Kodin remontoiminen ja sisustaminen voivat tuntua haastavilta. Ulkopuolisena näen helpommin, mitä kannattaisi tehdä ja millä väreillä korostetaan ja tuodaan esille asiakkaan omaa, persoonallista kotia.

Tapetointi on nopea tapa saada uutta ilmettä asuntoon ja sen avulla saadaan suurikin muutos aikaiseksi.

Tapetit toimivat tunnelmanluojina ja rytmittävät kodin erilaisia tiloja. Kuvassa art deco -vaikutteisia tapetteja.

– Olen usein sanonut, että ennen kuin vaihtaa sohvaa, kannattaa miettiä vaihtoehtona tapetointia. Uusi tapetti voi tuoda joitain huonekaluja enemmän esiin niin, että nekin näyttävät kuin uusilta. Samoin esimerkiksi ongelmalliseksi koettu lattian väri voidaan oikeilla tapeteilla saada näyttämään yhteensopivalta muun sisustuksen kanssa, Heinonen sanoo.

Tapetit toimivat tunnelmanluojina ja rytmittävät kodin erilaisia tiloja.

– Jos koti on pelkkiä valkoisia pintoja, joku valkoisista näyttää varmasti likaiselta. Tapetit tuovat isoon tilaan vähän ”potkua”. Niillä voi rikkoa tai rauhoittaa. Tapetti sopii myös pieneen tilaan, kuten eteiseen. Tilat, jotka toimivat läpikulkutiloina, kestävät rohkeammankin tapetin. Sen avulla saa aikaan sellaisen lämpimän läikähdyksen; ihanaa tulla kotiin. Mikäli tapetteja on tulossa useampaan huoneeseen, esimerkiksi eteiseen, käytävään ja olohuoneeseen, olisi hyvä löytää niille jokin yhdistävä ”punainen lanka”.

Vanhempiin omakotitaloihin ja asuntoihin on edelleen tarjolla perinteisiä paperitapetteja. Heinonen asuu itsekin 30-luvulla rakennetussa talossa Kiskossa.

Akustiikkatapetti sopii esimerkiksi moderniin kivitaloon, jossa kaikuminen on ongelmana.

– Vanhat talot ovat intohimoni. Niihin löytyy runsaasti ajattomia tapetteja, jotka eivät mene koskaan pois muodista. Niiden kuviot ja kuosit ovat peräisin 1900-luvun vaihteen molemmin puolin. Aivan uusimpienkin mallistojen tapeteista löytää kuoseja, jotka henkivät tietyn aikakauden, kuten 50-luvun tunnelmaa. Paperitapettien osuus on tarjolla olevista tapeteista hyvin pieni. Tapeteista suurin osa on non-woven -kuitutapetteja. Niiden kiinnittämiseen käytetään liimaa, joka levitetään telalla seinään ja tapettivuota laitetaan päälle. Tapetointi on nopeampaa ja helpompaa. Tarjolla on lisäksi vinyylitapetteja, jotka ovat pesunkestäviä. Tapetilla voidaan myös parantaa akustiikkaa, joka saattaa olla ongelma esimerkiksi modernissa kivitalossa. Tapetilla voidaan saada aikaiseksi myös upeita pintoja, kuten nahkan, kiven tai korkin fiilistä, Heinonen esittelee.

Niin kuin kaikessa sisustamisessa, myös tapeteissa tulee esiin trendejä, jotka kuitenkin kestävät lyhyemmän aikaa.

– Trendit kestävät yleensä noin 3-4 vuotta. Trendivärit lähtevät liikkeelle vaatemuodista ja tulevat hieman myöhemmin tapetteihin. Tapeteissa trendien vaihtuminen on hitaampaa. Näistä hyvänä esimerkkinä on keltainen, jota myytiin 2000-luvun alussa paljon. Keltainen oli yli 15 vuotta pois ja nyt se on tullut jälleen takaisin. Samoin raidat ja ruudut ovat olleet totaalisen poissa jo useamman vuoden, mutta nyt ne ovat palaamassa.

Heinonen kertoo olevansa kotoisin Kiskosta. Hän valmistui Halikon käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta tekstiiliartesaaniksi vuonna 1993 ja sisustussuunnittelija-artenomiksi viisi vuotta myöhemmin. Heinonen suoritti artenomin työharjoittelun Los Angelesissa vuonna 1997 ja muutti sinne seuraavana vuonna valmistumisensa jälkeen. Hän palasi Suomeen vuonna 2000 ja työskenteli sisustussuunnittelijana Töölön Tapetti ja Väri Oy:ssä.

– Syksyllä 2013 perustin Salon Sisustus ja Tapetti -liikkeen, joka sijaitsi Helsingintiellä. Muutimme pari vuotta sitten tänne Myllyojankadulle Meriniittyyn. Edelleen saapuu asiakkaita, jotka eivät ole tienneet Salossa olevan tällaista liikettä. Meillä on valikoimissa yhteensä noin 15 000 erilaista tapettia, edulliset, kalliit ja kaikkea siltä väliltä. Myymme lisäksi tapettiliistereitä ja -liimoja, erilaisia lattiamateriaaleja, kaakeleita ja marmorijauhepohjaisia kalkkimaaleja, Heinonen kertoo.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: