Sirkuksessa yhdistyvät Eikka Alatalon mielenkiinnon kohteet

Eikka Alatalolle sirkus on elämäntapa.

Voisi sanoa, että Perttelissä asuvan Eikka Alatalon elämä on yhtä sirkusta. Sirkuskärpänen puri 9-vuotiaana ja nyt harrastuksesta on muotoutunut elämäntapa.

Opettaja sekä taiteilija. Näitä molempia Eikka on sirkuksen saralla. Hän opettaa sirkusta ihmisille vauvasta vaariin, kirjaimellisesti.
-Kliseisesti niin voi sanoa, sillä opetan perhesirkusta, jossa nuorimmat ovat 2-vuotiaita, ja alkamassa on myös aikuisten ryhmä, Eikka kertoo.

Hän kävi myös hiljattain vauvasirkuskoulutuksen.

Eikalla tuntuu olevan monta rautaa tulessa. Opettamisen lisäksi hänellä on kolme intohimoprojektia, joissa hän itse toimii järjestäjänä sekä esiintyjänä.
-Kolme lempilastani, jos niin voi sanoa, ovat Salo Circus Festival, Fatal Instrument -trio ja Motör circus, hän luettelee.

Ensimmäinen oma sirkusfestivaali järjestettiin vuonna 2018 kokeilumielessä. Kesällä 2019 aloitettu Salo Circus Festival -tapahtuma on pystytty järjestämään joka vuosi koronasta huolimatta. Heinäkuussa Salon torilla ja yhteistyökumppaneiden tiloissa nähdään sirkustaidetta nyt neljättä kertaa.
-Festivaalin nimi on kansainvälinen, sillä sen on tarkoitus tuoda sirkusosaajia ympäri Eurooppaa tänne Saloon. Esiintyjiä tulee muun muassa Ranskasta, Belgiasta ja Saksasta. Tarjontaa on ympäri Salon keskustaa Bar Bizarressa, Salon Teatterilla, torilla ja kulttuuritalo Kivassa. Kaikenikäisille löytyy jotakin, Eikka lupaa.

Eikka on Salo Circus Festivalin yksi kolmesta järjestäjästä ja toimii festivaalijohtajana. Hänen lisäkseen mukana on Iiro Heikkilä ja Erika Eva, jotka toimivat tapahtuman tuottajina.

Komiikkaa, musiikkia ja autoja

Eikka kiertää ympäri Suomea ja Eurooppaa sirkuksen parissa. Hiljaisempien koronavuosien jälkeen myös Fatal Instrument trio valtaa estradit, seuraavan kerran Turussa toukokuussa.
-Fatal Instrument trio yhdistää muun muassa absurdin komiikan, akrobatian, ja kung fun. Luvassa on aika näyttävä show, Eikka hymyilee.

Trio sai alkunsa Talent Suomessa vuonna 2016, johon Eikka osallistui Motör Circuksellaan.
-Se oli ikimuistoinen kokemus, ja olisin päässyt kisassa pidemmällekin, mutta esiintymistilat eivät olleet loppuvaiheessa parhaat mahdolliset, jolloin en olisi pystynyt antamaan parastani. Julkkistuomarina ollut David Hasselhoff kuitenkin vaikuttui esityksestäni, Eikka muistelee.

Motör Circus on Eikan pitkäaikainen projekti, jossa yhdistyvät hänen intohimonsa sirkukseen, musiikkiin ja autoihin. Kyseessä on sirkusesitys, jolla Eikka kiertää Eurooppaa.
-Olen tehnyt showta jo kuusi vuotta. Halusin yhdistää rock-musiikin, autot ja sirkuksen. Sitten löysin täydellisen, vanhan Volkswagen minibussin ”hippibussin”. Kunnostin ajoneuvon ja lähdin kiertämään sillä Eurooppaa, Eikka kertoo.

Esityksen aikana Eikka taiteilee akrobatiatikkailla soittaen samalla kitaraa, jonka hän on itse tehnyt. Soittaessaan hän pystyy myös kärrynpyöriin, voltteihin ja spagaattiin. Tällä hetkellä auto istuu tallissa, sillä se kokee muodonmuutoksen.
-Minun on tarkoitus tehdä minibussista sähköauto. Haluan oppia tekemään asioita itse, mutta mukana on myös ”tein itse ja säästin” -ajatus, Eikka naurahtaa.

Sähköauton osat Eikka ottaa viisi vuotta vanhasta Nissan Leafista, jonka hän osti romuttamolta. Inspiraation omaan esitykseen Eikka on saanut 80-luvun Ranskasta.
-Ranskassa oli ryhmä, joka teki ruosteista sirkusta yhdistäen autot ja pyrotekniikan. Tämänkaltaiseen, mitä minä teen en ole kuitenkaan törmännyt. Varsinkaan nyt, kun saan yhdistettyä tähän ympäristöystävällisyyden, Eikka sanoo.

Sähköautomuunnoksen pitäisi näillä näkymin valmistua kesäksi, ja sitten Volkkari alkaa kiertämään Suomea ja Eurooppaa.

Olosuhteista kiinni

Kun Eikalta kysyy, mikä luo hyvän esityksen tai millainen on hyvä yleisö, vastaus molempiin on: olosuhteet. Kun puitteet ovat kunnossa ja yleisö innostuneena mukana, esitys varmasti onnistuu. Eikka osallistui maaliskuussa Salon Teatterin Tapahtumien tapahtumaan ja sanoo innostuksen välittyneen katsojista.
-Olin mukana sekä päivän lasten tapahtumassa että illalla k-18 versiossa. Molemmissa yleisöissä näkyi innostus, kun he vihdoin pääsivät kokemaan esittävää taidetta, Eikka iloitsee.

Hän haluaisi kehittää Salon sirkusskeneä, niin että jatkossakin hyvät olosuhteet esiintymiselle olisivat taatut.
-Olen kiitollinen Kulttuuritila Näkkärin tiloista, mutta yksi iso asia, jota vielä kaipaan ovat hyvät tilat ilma-akrobatialle, Eikka kertoo.

Eikan Motör Circus projektia voi seurata Instagramissa: @motor_circus

Nelli Spännäri

Motör Circus on Eikan pitkäaikainen projekti, jossa yhdistyvät hänen intohimonsa sirkukseen, musiikkiin ja autoihin. (Kuva: Ahti Kannisto)

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: