Somerniemen kesätori on elämys, johon tullaan kauempaakin

Pikkuautoja kauppaava Harri Kivi esittelee Ingmar ja Merle Siltjoelle valikoimaansa.

Mona Valkeasuo-Järvinen

Aurinkoisena lauantain kesäaamuna kannattaa suunnata auto kohti Somerniemeä ja sen maineikasta kesätoria, jonne parhaimpina kesälauantaina kerääntyy kymmeniä, ellei jopa satoja myyjiä myymään tuotteitaan.
Tarjolla on niin kesäkukkia kuin kierrätysmateriaaleista valmistettuja esineitä, runsaasti vanhojen astioiden myyjiä sekä viihtyisiä kojuja pistäytyä juomassa kahvit ja virvokkeet. Paikkaa ei voi olla huomaamatta, sillä jo puoli kilometriä ennen toria autoja näkyy pysäköitynä tien laidassa. Isot parkkialueet ovat tupaten täynnä jo ennen keskipäivää sopivan sään hemmotellessa torivieraita.

Niin ostajia kuin myyjiä Somerniemen kesätori houkuttelee läheltä ja kaukaa. Hyvinkääläinen Harri Kivi on useamman kerran kesässä Somerniemellä myymässä pikkuautoja. Eläkkeellä oleva Kivi pitää kesätoria mukavan sosiaalisena tapahtumana, jossa pääsee näkemään tuttuja ja juttelemaan rennosti.
– Näille tällaisille 80-luvun metallisille pikkuautoille on kysyntää, Kivi esittelee.
Monesti pikkuautot kiertävät sukupolvelta toiselle, mutta moni harmittelee heittäneensä niitä pois oman lapsuuden jälkeen. Kiven mukaan yllättäen naiset ovat suurin asiakaskunta pikkuautojen ostajista. Niitä ostetaan joko lapsille tai lastenlapsille, tai kerätään itse.
Pikkuautoja ovat tulleet katsomaan myös somerolaiset Merle ja Ingmar Siltjoe. Tällä kertaa sopivaa autoa ei kuitenkaan löytynyt.
– Käydään melkein joka viikko. Kesäisiä herkkuja, kuten herneitä ja mansikoita tulee ostettua, kertoo Merle Siltjoe.

Teemaltaan varsin ajankohtainen on forssalaisen Tuija Grahnin myyntikoju. Grahn on muutamia vuosia valmistanut erilaisista kierrätysmateriaaleista vaatteita ja laukkuja. Vanhat verhot, nahkatakit ja kanavatyöt ovat löytäneet uuden elämän mekkoina, haalareina ja laukkuina.
– Kaikki kankaat pestään ennen ompelua, sen jälkeen ne valmistetaan uusiokäyttöön, Grahn selittää.

Forssan suunnalta, Koijärveltä tulee myös kesätorin vakiomyyjiin lukeutuva Maarit Korvenoja. Hänen kojunsa myyntivalikoimaan kuuluu muuan muassa juuresta ja sammaleesta valmistettuja koriste-esineitä, pääosin eläimiä ja menninkäisiä. Säänkestävät ja ympärivuotiset koriste-esineet ovat olleet suosittu mökkituliainen.
– Pöllö on suosittu vuodesta toiseen, kertoo Korvenoja.
Somerniemellä 15 vuotta myyntikojua pitänyt Korvenoja laskeskelee olleensa kesätorilla paikalla lähes 200 kertaa.
– Poissaolokerrat ovat laskettavissa yhden käden sormilla, hän nauraa.
On siis sanomattakin selvää, että muut myyjät ja osa asiakkaista ovat tuttuja vuosien varrelta ja kuulumiset vaihdetaan, kun tavataan.

Häntälästä tulevat Johanna ja Mira Teräväinen sekä 2-vuotias Verneri ja 4-vuotias Väinö käyvät ainakin kerran kesässä Somerniemen torilla.
– Kyllä ne ovat ne mansikat, kirsikat ja herneet, mitkä pitää saada mukaan, Johanna luettelee.
– Ja lapsille tietysti jäätelöt, lisää Mira.

Ihmisvilinästä ja täysistä parkkipaikoista huolimatta useimmat kesätorin myyjistä ja kävijöistä ovat kuitenkin sitä mieltä, että torilla oli vielä hiljaista. Suurimmat kävijämäärät Somerniemen kesätori saa juhannuksen jälkeen, kun lomakausi kunnolla alkaa.

Mira ja Johanna sekä Väinö ja Verneri (rattaissa) tulivat kesätorille ainakin jäätelölle.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: