Someron starttipaja tarjoaa nuorille mahdollisuuksia

Tällä kertaa pajalaiset kokoontuivat ohjaaja Mari Vasaman kodissa, jossa tutustuttiin Marin kouluaikaisiin portfolioihin. Vieressä ohjaaja Marja Friberg (vas).

Starttipaja on tarkoitettu alle 29-vuotiaille somerolaisille, jotka ovat koulutusta tai työtä vailla. Toiminta alkoi elokuussa 2020 ja se on vakiintunut osaksi Someron kaupungin palveluita. Starttipajan ohjaajat Mari Vasama ja Marja Friberg ovat vakituisessa työsuhteessa. Starttipaja hakee vuosittain hankerahoitusta Aluehallintovirastolta.

– Tavoitteena nuorella on löytää työ- tai opiskelupaikka. Alkuun lähdetään perusasioista ja elämisen rytmeistä, Vasama ja Friberg kertovat. 

Pajalla kokkaillaan paljon.

-Teemme ruokaa tiistaisin ja torstaisin sen verran suuremman määrän, että siitä riittää syötävää myös keskiviikolle ja perjantaille. Täällä opitaan laittamaan ruokaa ja ymmärtämään terveellisen ruuan merkitys. Taloudellisuus ruuanlaitossa avautuu kaupassakäynnin myötä kilohintojen seuraamisesta alkaen. Ja toki ruuanlaiton jälkeinen siivous kuuluu osaksi arkeamme. Teemme myös yksilövalmennusta. Silloin hoidamme nuoren kanssa vaikkapa virastokäyntejä tai kouluun liittyviä tehtäviä.

Kysyttäessä Someron starttipajan erityisyydestä, vastaa Vasama näin.

– Me lähdemme asiakkaan tarpeesta ja vastaamme siihen. Meille voi tulla esimerkiksi koulutussopimuksella ja alkuun päästään tarvittaessa todella nopeasti meidän omalla sopimuksellamme, jolloin ei tarvitse odotella byrokratian rattaiden pyörimistä.

Friberg kehuu toimivaa yhteistyötä.

– Teemme hyvää yhteistyötä sekä oman kaupungin sisällä että lähiseudun ammattioppilaitosten ja starttipajojen kanssa. Olemme saaneet tunnettuutta ja jalansijaa, meidät tiedetään ja meille osataan tarjota meille sopivia palveluita.

– Käymme lähialueilla järjestettävissä tapahtumissa kuten rekrytointimessuilla ja koulutustapahtumissa sekä ammattioppilaitosten avoimissa ovissa. Someron Lions Ladyjen avustuksella olemme tehneet monena keväänä retken Korkeasaareen.  Olemme päässeet nauttimaan kulttuurielämyksistä ja vuotuinen traditiomme on käydä Nuorisokeskus Anjalassa Nuotta-valmennuksessa, joka on Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa valmennusta etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajojen asiakkaille.

Nuoret saavat vaikuttaa siihen mitä ruokaa laitetaan, missä retkeillään ja mitä aiheita käsitellään. Nauru saa vallan kysyttäessä nuorilta ohjaajien vahvuuksista.

Muotoillaanpa uudelleen. Miksi kannattaa olla startilla?

– Paja rytmittää hyvin elämää, on jotain mitä tehdä, kertoo Roni, yksi pajan nuorista.

– Koen, että minua on kuunneltu ja jos on jotain mitä pitää selvittää niin on helpompi kysyä Marilta tai Marjalta kuin lähteä selvittämään asiaa viralliselta taholta, sanoo Sanni ja jatkaa.

– Jos on todella luova niin täällä saa aika lailla tehdä mitä haluaa. Mari repii ne materiaalit jostain, hän naurahtaa.

Mari komppaa.

– Vielä ei ole tullut sellaista asiaa eteen, mitä ei pystyttäisi tekemään! Sofia mainitsee pajalla parasta olevan monipuolisuus. Essi kertoo näkemyksistään näin.

– Jos tarvitsee jossain jutussa apua tai vaikka ei halua mennä johonkin tapaamiseen yksin. Muutenkin jos on jotain mitä ei osaa niin täältä saa apua.

Ohjaajat nyökyttelevät vieressä.

– Menemme nuoren mukaan erilaisiin tilanteisiin. Etsivä nuorisotyöntekijä Lea Ahonen toimii kanssamme päivittäisessä yhteistyössä ja on suurena apuna nuorten opiskeluihin liittyvissä asioissa.

– Kaikkea tätä ja paljon lisää toiminnastamme löytyy Instagramista osoitteella @someronstarttipaja, vinkkaavat Mari ja Marja.

Elina Lisinen-Juntunen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: