Taikahuilu helkkyy Salon syksyyn uudenlaisena versiona

Kolme naista, eli Li Andersson (Juliana Routola-Lietzen), Katri Kulmuni (Pia Ahonen) ja Sanna Marin (Katja Koli) pyytävät apua Paavo Väyryseltä (Esa Lehtinen).

Jenni Haukio istuu kulttuuritalo Kivan takahuoneessa mietteliään näköisenä tuolissa lemmikkikoira sylissään, Sanna Marin ja Katri Kulmuni keskustelevat sivummalla, Li Andersson stailaa peilin edessä Donald Trumpin hiuskuontaloa. Kauempaa kuuluu jousisoitinten virittelyä. Mitä ihmettä täällä tapahtuu? Kyseessä on Salon musiikkiopiston Taikahuilu-oopperan orkesteritreenit, jossa Mozartin klassinen ooppera on siirretty poliittiseen maailmaan, pilke silmäkulmassa tietenkin.

Salon musiikkiopiston version on käsikirjoittanut pieni taustatiimi, joten tässä muodossa tätä tunnettua oopperaa ei ole aiemmin esitetty.
-Taikahuilu oli selkeä valinta, sillä se on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista oopperoista, jonka musiikki on toiminut yli vuosisatojen, musiikkiopiston laulunopettaja Maarita Luojus kertoo.

-Taikahuilussa on hyvän ja pahan välistä mittelyä, juonimista sekä suuria tunteita. Oli hauska kutoa Brexitin ympärille samankaltainen juoni. Lisäksi ooppera tarjoaa monta värikästä roolia Salon musiikkipiston oppilaille, hän jatkaa.

Muun muassa Salon Teatterin produktioista tuttu ohjaaja Sarika Lipasti ohjaa nyt ensimmäistä kertaa oopperaa.
-Taikahuilu-produktio on ollut upea musiikillinen matka taitavien laulajien kanssa ja se on tarjonnut sopivasti haastetta. Laulajat ovat heittäytyneet roolityöskentelyyn rohkeasti ja antaumuksella. Heti ensimmäisissä harjoituksissa näin, että tämä joukko pystyy mihin vain, ylistää Lipasti oopperan esiintyjäkaartia.

Taikahuilu oli alun perin tarkoitettu esitettäväksi musiikkiopiston 50-vuotisjuhlavuonna 2020. Tämän vuoksi oopperassa esiintyy myös musiikkiopistosta jo valmistuneita oppilaita, kuten Joonas Panu (Donald Trump) ja Juliana Routola-Lietzen (Li Andersson). Molemmat ovat olleet aiemminkin musiikkiopiston produktioissa mukana.
-Kun Maarita pyytää, silloin lähdetään mukaan, Joonas nauraa.

Juliana, joka on tehnyt aiemmissa produktioissa lähes tulkoon kaikkea käsikirjoittamisesta maskeeraukseen, vastaa myös Taikahuilun maskeerausten suunnittelusta.
-On kiva antaa omaa panostaan takaisin musiikkiopistolle, kun sieltä on saanut niin paljon, hän sanoo.

Myös Johanna Jokiniemi (Jenni Haukio) asuu nykyään Turussa, mutta kertoo saaneensa Salon musiikkiopiston opetuksesta paljon itsevarmuutta ja laulutaitoa sekä varmuuden siihen, että haluaa jatkaa opiskelua musiikin saralla eteenpäin. Johanna on kokenut Taikahuilu-produktion mielekkääksi, sillä hän mieltää oopperan omimmaksi tyylilajikseen. Jenni Haukion rooliin hän on valmistautunut treenaamalla laulua paljon, sekä panostamalla elegantin olemuksen löytämiseen.

Alkukohtauksessa hyörivät tarjoilijattaret hengähtävät hetken takahuoneessa oman osuutensa jälkeen.
-Huh, tämä käy ihan treenistä, naiset toteavat.

Pia Toikka, Jenni Hovi ja Maiju Liimatta ovat kaikki terveydenhuoltoalan ammattilaisia ja musiikkiopiston opinnot ovat heille eräänlainen henkireikä. Musiikki on ollut kaikkien elämässä mukana jo pitkään, Maiju ja Jenni ovat onnistuneet viemään musiikkia mukanaan myös töihinsä. Pia, Jenni ja Maiju ovat kaikki tulleet produktioon kesken mukaan, koronan siirtäessä aiempia esitysaikatauluja.
-Taikahuiluhan on varsinainen klassikko ja tämä on ollut mielenkiintoinen produktio, Pia toteaa.

Katja Koli (Sanna Marin) ja Pia Ahonen (Katri Kulmuni) opiskelevat musiikkiopistossa neljättä ja kolmatta vuotta.
-Kiva olla mukana kun ei ole aiempaa kokemusta näyttämöltä, vaikka aluksi olikin, että apua, mitähän tästä tulee, Katja nauraa.

Myös Katjalla ja Pialla on jo aiempaa musiikkikokemusta, molemmat vetävät myös lasten muskareita. Miksi sitten kannattaisi tulla katsomaan Taikahuilua?
-Tämä on tällainen veikeän hauska ooppera, pilke silmäkulmassa tehty, joten tämä on helppoa katsottavaa, Pia sanoo.
-Salossa on myös aika harvoin oopperaa tarjolla, Katja jatkaa.
-Ja kyllähän Salon musiikkiopistosta löytyy ihan huikeita laulajia, Juliana huikkaa taustalta.

Tähän kommenttiin on harjoitusten perusteella helppo yhtyä. Oopperan ensi-ilta on siirtynyt korona-pandemian takia jo monta kertaa ja se on aiheuttanut stressiä niin esiintyjille, ohjaajalle kuin laulunopettajallekin.
-Fiilis on mahtava, kun pitkän odotuksen jälkeen oppilaat vihdoin pääsevät näyttämään taitonsa, Maarita Luojus kertoo.
-Nyt ollaankin toiveikkaita, että oopperan esityskerrat 21.11. ja 28.11. saataisiin vihdoin pidettyä ja produktio saatettua kunnialla loppuun.

Virve Repo

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: