Talolan koulun oppilaat paransivat eläin- ja luontotietämystään

Heikki Saari ja Jari Laine kertoivat oppilaille metsän historiasta ja eläimistä.

Aino Saari

Marttilan seudun riistanhoitoyhdistys järjesti viime viikolla Tl. Koskella metsäpäivän Talolan koulun oppilaille. Päivän aikana käsiteltiin muun muassa jokamiehenoikeuksia, historiaa, jälkien tunnistusta, eläinten ravintoa, metsässä liikkumista ja sitä, miten suomalaiset ovat hyödyntäneet metsää.

Alakoulun oppilaille oli järjestetty rasteja, joissa he pääsivät kuulemaan ja keskustelemaan eri aiheista.
– Emme puhu niinkään metsästyksestä, vaan haluamme parantaa lasten luontotuntemusta. Aiheenamme on metsä eläinten kotina ja olemme keskustelleet esimerkiksi siitä, miten lämmin talvi vaikuttaa luontoon ja eläimiin, Tuula Vainio-Syrjälä Kosken TL Eränkävijöistä kertoo.

Yhdistykselle tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan ja myös koululaisille metsäpäivä oli uusi kokemus. Kolmannen ja neljännen luokan oppilaat pääsivät tutustumaan rasteihin ensimmäisenä.
– Aluksi oppilaat olivat kovin jännittyneitä. He kuitenkin rohkaistuivat nopeasti ja ovat kyselleet paljon. Historia on monelle vierasta, sillä sitä he eivät ole vielä opiskelleet. Olisi hienoa, jos sitten joskus historiantunnilla oppilaat muistaisivat jotakin täältä opittua.

Talolan koulun avustajan Mari Sonckin mukaan oppilaiden luonto- ja eläintuntemus oli jo ennestään melko hyvä.
– Asumme metsän ja pellon keskellä, joten oppilailla on kokemusta luonnossa liikkumisesta. Eläimet ovat yllättävän hyvin tiedossa ja he tunnistivat esimerkiksi teeren ja metson. Järjestäjät ovat kertoneet asioista tosi hienosti ja oppilaat ovat tykänneet kiertää rasteja, Sonck kehuu.

Myös rastien vetäjät kehuivat oppilaita ja olivat iloisia koululaisten kiinnostuksesta luontoa kohtaan.
– Rastit ovat osoittautuneet kestoltaan sopiviksi ja päivä on sujunut oikein mukavasti. Monilla on jo jonkinlaista tietoa ja yleisimmät oppilaiden tunnistamat lajit ovat kettu, villisika ja karhu. Lasten kanssa on ollut todella mukava jutustella ja tämä on heille varmasti hyvin erilainen koulupäivä, Mauri Rauhala mietiskelee.

– Koululaiset ovat todella kiinnostuneita ja he ovat kyselleet paljon. Haluamme lisätä lasten luontotietämystä ja toivoisimme, että tieto, ja mahdollisuus kokea luonto säilyisivät tulevillekin sukupolville, Heikki Saari puolestaan pohtii.

– Tavoitteenamme on, että päivän jälkeen jokainen tunnistaisi muutaman eläimen ulkonäön tai jälkien perusteella. Haluaisimme myös rohkaista lapsia tekemään metsäretkiä vanhempiensa kanssa, sillä suomalainen ja metsä kuuluvat mielestäni yhteen, Vainio-Syrjälä sanoo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: