”Tämä sivuvaunumotocross on asteen vauhdikkaampaa touhua”

Sivuvaunumotocross vaatii kovaa kuntoa. Kuvassa vauhdikas tyylinäyte lauantaina Kavilannummella järjestetystä tapahtumasta. Kuva: Alpo Lehto.

Indiana Jones ja isänsä Henry Jones. Harrison Fordin ja Sean Conneryn esittämä parivaljakko ajeli sivuvaunullisella moottoripyörällä elokuvassa Viimeinen ristiretki. Isä-Jones istui tyynesti vaunussa hattu päässä ja laukku sekä sateenvarjo sylissä. Tämä oli ensimmäinen mielikuva sivuvaunullisesta moottoripyörästä.

– Tämä sivuvaunumotocross on asteen vauhdikkaampaa touhua, hymyilee Timo Karttiala, Suomen ensimmäinen Road Racingin sivuvaunuluokan maailmanmestari vuodelta 2008.

Salon Moottorikerhon puuhamies Petri Pantsu hankki Salossa ensimmäisen sivuvaunullisen moottoripyörän vuonna 1983.

– Ensimmäisen kilpailuni olin ajanut jo äitienpäivänä vuonna 1975. Tänään ei ajeta kilpaa, vaan kyseessä on esittelypäivä ja harrastajien kokoontuminen.

Kavilannummen motocrossradalle on tulossa kaunis ja aurinkoinen päivä, joten kelpaa motoristien ajella.

Petri ja Timo valaisevat yhdessä hieman tuntemattomamman lajin luonnetta.

– Baltian maat, Ranska, Belgia, Hollanti ja Englanti, osittain myös Saksa, on lajin valtamaita, niissä on eniten harrastajia ja kilpailijoita. Suomessakin ajetaan sivuvaunumotocrossissa SM-sarjaa, tämän vuoden Suomen mestarit on Iiro Takalo ja Johan Grönqvist. Erityistä jännitystä on pian päättyvässä MM-sarjassa, sillä virolaisella Kert Varikilla ja suomalaisella Lari Kunnaksella on viiden pisteen johto ennen viimeistä osakilpailua. Sieltä on tulossa sivuvaunumotocrossin ensimmäinen maailmanmestaruusmitali Suomeen, mitalin väri on vielä arvoitus.

Timo Karttiala on Suomen ensimmäinen Road Racingin sivuvaunuluokan maailmanmestari vuodelta 2008.

Timon maailmanmestaruus voitettiin Pekka Päivärinnan kyydissä asfaltilla ja sieltä on Suomelle tullut muutenkin menestystä.

– Motocross ei suinkaan ole ainoa laji, jota sivuvaunullisella moottoripyörällä ajetaan, vaan oikeastaan kaikkia moottoripyöräilyn lajeja harrastetaan: enduroa, road racingia, jäärataa, jopa trialia. Kaikissa lajeissa myös kilpaillaan, vaikkei välttämättä Suomessa.

Sivuvaunullinen moottoripyörä on erikoisen näköinen vekotin ja Petri kertoo sen taannoin olleen varsinainen vetonaula alan messuilla.

– Ihmiset eivät olleet koskaan moista nähneetkään ja olivat kovin kiinnostuneita. Välillä tosin kysyttiin että ei kai noilla ajeta!

Myös Salosta löytyy SM-sarjaa ajava parivaljakko, isä Pasi Mäki ja poika Valtteri Mäki.

– Aloitimme harjoittelun neljä vuotta sitten ja viime vuoden syksyllä ajoimme ensimmäisen kilpailumme. Minä ajan ja Valtteri on purkkiorja.

Purkkiorja?! Pasia naurattaa.

– Se on aina ollut sivuvaunulaisen nimitys. Siinä hommassa vaaditaan todella kovaa kuntoa, purkkiorjahan roikkuu lähinnä vaunun ulkopuolella ja hänen pitää osata olla sekä rento että jämäkkä.

Järjestäjät yrittävät kovasti saada toimittajaakin vaunun kyytiin. Ehkä seuraavalla kerralla…

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: