TanssiTähti 2019 kisataan Somerolla Monokas ry:n 20-vuotisjuhlissa

TanssiTähti- kisassa parina tanssivat Monokas ry:n puheenjohtaja Ahti Kukkonen ja Tarja Eskolin.

Reija Palttala

Teeriharjun tanssilavalla oli vilkasta pikkulauantain tanssitunnelmaa, kun keskiviikon päivätanssien yhteydessä pidettiin myös Someron TanssiTähti 2019 -kisan viimeisimpiä harjoituksia. Leikkimielisen kisan järjestää somerolainen lavatanssiyhdistys Monokas ry.

Somerolla lavatanssiharrastusta ylläpitänyt ja edistänyt yhdistys juhlistaa tänä vuonna myös 20-vuotista taivaltaan. Juhlapäivä Teeriharjulla huipentuu tulevana lauantaina TanssiTähti 2019 -kisaan, jossa on kisaamassa seitsemän tanssiparia.

Kilpaan osallistuvissa tanssipareissa pääsääntöisesti toinen on kokeneempi tanssija, joka toimii hieman opettajan tapaan ja toinen aloitteleva tai vähemmän lavatanssia harrastanut.
– Pareja haettiin vuoden aikana, ja joku on ehkä ilmoittautunut itsekin, mutta enimmäkseen käytiin ihan kyselemässä ihmisiltä, että suostuisitkos tulemaan mukaan, sanoo Pirkko Lehto, joka itse omaa jo kosolti lavatanssikokemusta.
– Ahti kysyi minulta, että lähdetkö parikseni. Mun mies oli kisassa viime vuonna, kertoo Tarja Eskolin, joka on miehensä kanssa harrastanut lavatansseja yli 40 vuoden ajan, ja konkari on myöskin hänen kisaparinsa Ahti Kukkonen.
– Parini Raimon kanssa aloitettiin harjoittelu vasta nyt syksyllä, kertoo Päivi Älli, joka mukaan pyydettynä innostui haasteesta ja vasta aloittelee lavatanssien parissa.
– Minua kysyttiin ja sanoin kyllä, koska halusin oppia tanssimaan. Nuorena kävin discoissa, mutta tämä on täysin erilaista. Nyt oli mahdollisuus oppia tanssimaan, ja juuri suomalaiseen tapaan, sanoo englantia puhuva Elisabeth Rintala, joka on löytänyt sukututkimuksen myötä Somerolta myös suomalaisia sukulaisiaan.
– Lempitanssini on valssi ja lattarit, rumba ja cha cha ja fusku tietysti. Jenkkaa ja fuskua on joutunut viilaamaan kisaa varten vähän enemmän. Ja siinä on oppinut sitten itsekin lisää, kun olen opettanut sitä parilleni. Koskaan ei ole valmis, aina voi parantaa, summaa Ari Haulivuori.

Someron seudulla Teeriharju on suosittu tanssilava Esakallion ja Ämyrin lavojen ohella. Kesäkauden toiminnan päättyessä Esakalliolla, siirtyy siellä käyneestä tanssiväestä osa juuri Teeriharjulle.
– Tunnelma, lattia ja orkesteri on hyvä. Esakalliolta ollaan siirrytty nyt tänne. Molemmista paikoista tykkäämme. Lempitanssejamme ovat tango, valssi sekä hidas valssi ja foksi, sanovat somerolaiset Kirsti ja Matti Tasaranta, jotka ovat lavatansseja harrastaneet yli kymmenen vuoden ajan.
– Tämä on mulle nyt ensimmäinen kerta täällä päivätansseissa, ja paljon on haettu tanssimaan. Tykkään varsinkin tangosta ja hitaasta valssista. Nyt ainakin on tosi kiva fiilis, kun on näin paljon ihmisiä, sanoo Perniöstä tansseihin tullut Oili nauraen.
– Hyvä tunnelma ja hyvää musiikkia, sanovat Porista asti Teeriharjulle tanssimaan tulleet Merja ja Jaakko.
– Joka keskiviikko käyn Somerolla tansseissa, keskellä viikkoa käydessä menee viikko mukavasti puoliksi, ja saa huilata, sanoo Raisiosta tullut Arto Loukonen hymyillen.

Myös lavatanssiyhdistys Monokas ry:n 20-vuotisjuhliin osallistuvat pääsevät TanssiTähti -kisaparien jälkeen tanssilattialle pyörähtelemään.
Unto Mononen teki valtaosan elämäntyöstään Somerolla, ja tunnettuna somerolaisena myös Rauli Badding Somerjoki toi suomeksi lauletun rockin kuuntelijoiden sydämiin kuten Mononen suomalaisen tangon.

Monokas ry on puolestaan sekin jo hyvän aikaa ehtinyt toimia lavatanssiharrastuksen edistäjänä järjestäen etenkin tanssikursseja, ja ajoittain myös tanssi-iltamia, tanssillisia esiintymisiä sekä tanssileirejä. Tanssikursseja on järjestetty myös koululaisille sekä tanssituokioita ikäihmisille. Alkuaikoinaan televisiossakin esitetty ”tervaskanto” otsakkeelta kulkenut projekti on edelleen käynnissä, ja Kukkonen sanoo käyvänsä säännöllisesti edelleenkin tanssittamassa palvelutalon väkeä.
– He ovat tykänneet valtavasti. Vaikka jalat eivät enää liikkuisi, eikä keho juuri muutenkaan, silmät ovat heti kirkkaat ja välillä kyynelissä, myös miehillä, silla tavalla ovat eläytyneet, Kukkonen kuvailee.

Monokas ry:n perustajajäsenenä ja nykyisenä puheenjohtajana toimiva Kukkonen on ollut monin tavoin aktiivinen yhdistyksen parikymmenvuotisessa toiminnassa. Tanssikurssien ja kyläiltamien isompien järjestelyjen ohessa matematiikan opettajana toimiva Kukkonen on myös keventänyt tunnelmaa harrastuksen tiimoilla vaikkapa järjestämällä erään kerran koulussa aamunavauksessa Frederik-esityksen lauluineen. Arvailujen varaan jääneen syyn vuoksi hän sai sen kerran koulutoimenjohtajalta huomautuksen esityksen soveltumattomuudesta aamunavaukseen. Koomisen hauskoilta tilanteiltakaan ei siten ole täysin vältytty.

Aki Haukivuori sai tanssikisaan parikseen Elisabeth Rintalan.

Somerolaisessa harrastustoiminnassa Monokas ry on ollut merkittävä toimija ja ihmisten yhteentuoja. Myös valtakunnallisesti yhdistys on huomioitu sen saadessa kutsun Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Linnaan vuonna 2015. Monokas ry:n silloinen puheenjohtaja, ja yhdistyksen toiminnassa edelleenkin vaikuttava Tonja Jalli oli yhdistyksen puolesta Linnassa miehensä kanssa.

Jäsenmäärältään melko pieni Monokas ry on yhdistyksenä edelleen aktiivinen ja vireä. Nuorten puuttuminen yhdistyksen toiminnasta vaikuttaa kuitenkin osaltaan toiminnan jatkuvuuteen tulevaisuudessa. Vakiintuneet harrastajat ovat yhtä kaikki hyvin mieltyneitä valitsemaansa toimintaan, ja uusia harrastajiakin ilmaantuu aina aika ajoin.

Lavatanssin pariin itse jo muutama kymmen vuotta sitten löytänyt Ahti Kukkonen kokee lajin monin tavoin antoisana. Myös nykyinen puoliso on löytynyt lavatansseista.
– Kunto pysyy tässä lajissa hyvänä, ilman tanssia kuntoni olisi aivan erilainen, Kukkonen sanoo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: