Vuosittainen raskaanmusiikin ystävien pyhiinvaelluskohde, eli Tuska Festivaali, pidettiin tuttuun tapaan Helsingin Suvilahdessa viime viikonloppuna. Tapahtuma keräsi 60 000 festarikävijää ympäri maailmaa. Totutusti myös salolaiset musiikkidiggarit viettivät aikaansa reippaasti yli 20 vuoden ikäisen festivaalin huomassa, päivän tai koko viikonlopun.
Tuskaan tunnutaan palaavan aina uudelleen paitsi hyvän musiikin myös tunnelman vuoksi. Näin toteavat myös salolaiset Pauli Kettunen ja Sampo Pitkänen, joille metallifestarit ja kesä ovat lyömätön yhdistelmä.
– Meillä on Sampon kanssa pian kymmenen vuotta jatkunut perinne, että käymme joka kesä jollain metallifestarilla. Valitsemme festarin pääasiassa esiintyjien mukaan, mutta joskus myös ajankohta karsii joitakin festareita pois. Tänä vuonna Tuska vei voiton, Pauli Kettunen sanoo.
Sampo Pitkänen kertoo omaavansa pitkän Tuska-historian.
– Kun nuorena hevarina vuonna 2002 lähdin Espooseen opiskelemaan, niin Tuskaan meneminen tapahtui aika luontevasti, ja tulin käyneeksi festareilla koko Kaisaniemen-aikakauden. Suvilahteen muuton jälkeen olen käynyt satunnaisemmin, mutta se johtuu enemmän siitä, että perhe alkoi kasvaa ja festareille ei ollut enää samalla tavalla aikaa tai mahdollisuuksia mennä. Tuskalla on silti erityinen paikka sydämessäni, paras puoli on se, että siellä kaikilla tuntuu aina olevan mukavaa ja mitään negatiivisuutta ei ironisesti näy missään.
Lauantaina festareilta bongatut miehet odottelivat alkavaa Tarotin keikkaa. Myös muut mielenkiintoiset bändit pitivät Kettusen ja Pitkäsen sopivan kiireisinä koko kahden päivän festarivierailun ajan.
– Itseäni kiinnosti eniten Dimmu Borgir, jonka näkemistä livenä olen odottanut aika tarkalleen 20 vuotta. Yleisesti suurin osa tämän vuoden esiintyjistä kiinnosti sen verran, että ei päiviin hirveästi taukoja jäänyt. Uusia tuttavuuksia, jotka jäivät jossain määrin kuunteluun ovat ainakin Suotana, I Am Your God, Elvenking ja Riverside, Kettunen toteaa.
Myös Pitkänen listaa omia suosikkejaan.
– Tällä kertaa kiinnostavimmat bändit olivat Alestorm, Tarot, Elvenking ja jatkoklubilla esiintynyt Bob Malmström. Suotana, Zeal & Ardor sekä I Am Your God olivat uusia tuttavuuksia, jotka jäivät positiivisesti mieleen.
Artistikattauksen lisäksi myös järjestelyt saavat suurimmaksi osaksi kiitosta miehiltä.
– Toimi hyvin. Perjantaina varsinkin tuntui, että joka paikkaan pääsi suoraan jonottamatta paitamyyntiä lukuun ottamatta. Lauantaina jonoja oli vähän enemmän, mutta ei silti mitenkään älyttömästi. Ruuassa ja juomassa oli ilahduttavan paljon valinnanvaraa, Kettunen sanoo.
– Kaikki toimii aika lailla mainiosti, mutta jos jotenkin saisivat taiottua lauantain jonoja lyhyemmäksi niin se olisi ihan positiivista. Ja olutvalikoima saisi olla laajempi. Mutta väkimäärään nähden kaikki toimii uskomattoman hyvin, Pitkänen sanoo.
Kettunen pohtii olisiko jokin muu sijainti toimivampi Tuskalle.
– Suvilahti on sinällään toimiva paikka, mutta mielestäni joku hieman ”idyllisempi” sopisi paremmin asfalttikentän sijaan. Kaisaniemessä oli mielestäni enemmän sitä festaritunnelmaa. Heitimmekin Sampon kanssa vitsinä, että ehdotetaan että Tuska voisi muuttaa Pertteliin. En tosin tiedä mistä se tuli, kummallakaan meistä ei ole mitään kytköksiä sinne.
Ensi vuoden Tuska on vielä harkinnassa.
– Mikä ettei. Esiintyjien mukaan tosiaan mennään, joten mahdollisuudet ovat ihan yhtä hyvät kuin tähänkin mennessä, Kettunen sanoo.
– Tuskassa viihtyy yleensä bändeistä riippumatta, ja aina siellä on mielenkiintoisiakin bändejä joukossa, Pitkänen summaa.
Tuska juhlittiin aurinkoisessa Helsingin Suvilahdessa, jonne kokoontui kolmen festivaalipäivän aikana 60 000 kävijää. Lauantaina tehtiin Tuskan kaikkien aikojen yhden päivän kävijäennätys, jolloin 23 000 metallipäätä vaelsi raskaan musiikin lähteille Helsingin sydämeen.
Viikonlopun suosituimpiin esiintyjiin kuuluivat päivien pääesiintyjät, maailman kirkkaimpiin elektronisen musiikin tähtiin lukeutuva Pendulum, englantilainen vaihtoehtometallijätti Bring Me The Horizon sekä australialainen metalcore-suuruus Parkway Drive. Jättimäiset yleisömassat päälavan eteen keräsivät myös aina iskussa oleva Stam1na, hevikansan ikisuosikki Amorphis, Slayer-kitaristi Kerry King sekä hämyisän mahtavasti progeileva ruotsalainen Opeth.
Katja Pölönen
Kimmo Lehto