Musiikkiteatteria Somerniemellä Hectorin musiikin tahtiin

Perintö -näytelmän ensi-illan kumarruksissa oli innostunut tunnelma.

Hectorin kappaleiden ympärille muotoutuva, Emmi Ali-Yrkön käsikirjoittama ja Saija-Reetta Kotirinnan ohjaama musiikkinäytelmä Perintö sai ensi-iltansa viime lauantaina Somerniemen Musiikkiteatterissa. Porottava aurinkokaan ei haitannut kokemusta katetussa katsomossa. Vinkiksi kuitenkin, että istuinalusta kannattaa ottaa mukaan muovituolin ja oman takamuksen väliin teatterikokemuksen mukavuuden varmistamiseksi.

Tarina vie meidät aikaan, kun isä (Jussi Saari) osti TV:n katsellakseen ensimmäistä kuulentoa. Huikean uudenaikaisessa laitteessa on jopa värit ja kaksi kanavaa ja tätä ihmettä katsomaan kutsutaan myös naapureita. Äiti (Eveliina Kutilainen) pelkää aina pahinta tapahtuvaksi, eikä säästele neuvojaan lapsilleen. Naapurin Pera-poika leikkii omatekoisella raketilla, huolehtii pikkusiskostaan ja haaveilee kuuluisuudesta, jonka saavuttaakin, mutta sillä on hintansa.

Tarina sivuaa monia aiheita, kuten poliittisia eri linjoja perheen sisällä, pienten lasten äidin alkoholismia, ongelmien periytymistä sukupolvien ketjussa, nuoruuden haaveita ja elämänsuunnan sekä kumppanin etsimistä, haaveiden toteutumista ja niiden toteutumatta jäämistä. Kumman sisaren elämä on ollut parempi; perheen perustamisen ja vanhemmista huolehtimisen valinneen pikkusiskon, vai mallina maailmalla matkustelleen ja perheettömäksi jääneen isosiskon? Miten elämä olisi mennyt, jos…?

Näyttelijöitä lavalla nähdään runsaasti, kun tarinan kerrontakulmat vaihtelevat päähenkilöiden lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden välillä. Esiintyjät ovat ilahduttavan monen ikäisiä ja lasten esittämiä kohtauksia on useita. Nuorin näyttelijä, Antti-Jussia vauvana esittävä Eino Ali-Yrkkö on alle vuoden ikäinen. Henkilövaihdot aikakausien välillä sujuvat kuitenkin jouheasti, joten juonessa pysyy helposti mukana. Käsiohjelma valokuvattuine näyttelijöineen auttaa myös hahmottamista, joten siihen kannattaa muutama euro panostaa.

Elämänmakuisesta inhimillisestä tarinasta ihmiselämän iloineen ja suruineen voi jokainen katsoja löytää kosketuskohtia omaan elämäänsä. Perintö-näytelmä käsittelee teemoja, jotka koskettavat jossain vaiheessa meitä kaikkia: omien vanhempien kuoleman jälkeisten asioiden selvittelyjä, niin käytännössä, kuin tunnetasollakin.

Kolme sisarusta, isosisko Anna-Kaisa, ”Ake”, pikkusisko Marjo-Riitta ”Make” ja pikkuveli Antti-Jussi palaavat tyhjentämään lapsuudenkotia myyntiä varten. Vanhempien jäämistöä läpi käydessä sisarusten tunteet nousevat pintaan. Jokainen muistaa lapsuuden tapahtumat omasta näkökulmastaan, mistä syntyy erimielisyyttä. Yhteistä totuutta on vaikea löytää. Salaisuuksia putkahtaa päivänvaloon.

Siskokset ovat nuoruudessaan kilpailleet keskenään niin vanhempien, kuin saman pojan rakkaudesta.

– Ei puhuta nyt tästä, kuullaan pikkusisko Maken (Marja Salminen) suusta useamman kerran.

– Nyt puhutaan kaikesta, mistä ei koskaan ole saanut puhua, isosisko Ake (Sari Fonsell-Paju) täräyttää.

Sanailu aikuisten sisarten välillä yltyy lopulta tyynysodaksi. Pikkuvelikin (Jussi Härme) saa osansa, vaikka yrittää sovitella Aken ja Maken välejä. Kysymys siitä, ketä vanhemmat rakastivat eniten, kilpistyy siihen, kuka sisaruksista saa äidin vanhan lihamyllyn. Vakavasta aiheesta huolimatta tilanteiden koomisuus kirvoittaa monet naurut.

Kapellimestari Roope Kivimaan näytelmää varten sovittamat Hectorin kappaleet nivoutuvat tarinan juoneen. Tuttujen klassikoiden lisäksi kuullaan myös muutamia vähemmän tunnettuja kappaleita. Tarinan nuorimmat lapsinäyttelijät esittävät koskettavasti kappaleen Kuunnellaan vain taivasta. Aikuista Peraa esittävä Vilho Välttilä laulaa myös tunteikkaasti Hectorin klassikon Lumi teki enkelin eteiseen. Kaikkien näyttelijöiden yhdessä esittämissä kappaleissa musiikki pääsee oikein lentoon.

Näytelmä jättää katsojalle pohdittavaa: uskallanko tavoitella sitä, mitä oikeasti haluan, vai tyydynkö ihan hyvään? Olenko itse kertonut läheisilleni, että rakastan heitä, ennen kuin on liian myöhäistä? Millaisen asenteen päätän valita ristiriitatilanteessa?

Viimeinen esitys 12.7. Somerniemen musiikkiteatterissa.

Perintö, Somerniemen Musiikkiteatteri
Käsikirjoitus: Emmi Ali-Yrkkö
Ohjaus: Saija-Reetta Kotirinta
Musiikin Sovitus: Roope Kivimaa
Laulujen harjoitus: Annika Kuntsi
Puvustus: Piritta Kämi-Conway
Koreografiat: Sirje Laukkanen-Garza ja Saija-Reetta Kotirinta
Ääniteknikko: Saku Ruutikainen
Lavastuksen suunnittelu ja toteutus: Pentti Manner, Maria Puotsaari ja talkoolaiset
Rooleissa: Melina Montti, Inka Myllys, Sari Fonsell-Paju, Lotta Puotsaari, Susanna Juovi, Marja Salminen, Eino Ali-Yrkkö, Aarni Kakko, Jussi Härme, Lenni Puotsaari, Juhani Kakko, Vilho Välttilä, Heta Puotsaari, Sylvia Suvila, Maria Puotsaari, Eveliina Kutilainen, Jussi Saari, Matias Virtaperko, Helena Laiholahti, Asmo Saarinen, Pentti Manner, Olivia Luhtala, Saana Lönnqvist, Ainomaija Juovi, Neea Mäkinen

Jaana Nio

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: