Varjo ja vesi koiran parhaat kaverit helteellä

Turo-koira nauttii kesäpäivistä varjossa. Seurana Vilma ja Verna Vaarapuro .

Martina Vara

Parhaat ystävykset suomenlapinkoira Masse ja labradorinnoutaja Nero jolkuttelevat kesän läpi hieman kevyemmässä karvassa kuin tavallisesti.

Massella tulisi todella kuuma normaalissa turkissa, sillä lapinkoiralla on paksu pohjavilla. Omistaja Sanna Brandt leikkaa turkin lyhyeksi jo huhti-toukokuussa, jolloin pohjavillakin lähtee liikkeelle ja turkki kevenee. Tammikuuhun mennessä turkki on jo kasvanut normaaliin mittaansa ja kehtaa palata näyttelykehään. Nero pärjäisi hieman paremmin, mutta koska labradorinnoutajankin turkki on yllättävän paksu ja tiivis, ja koska Nero uisi aina kun mahdollista, se aiheuttaa usein niin kutsutun hot spotin eli märkivän ihottuman. Tämän takia myös Nero saa kevyemmän kesäturkin.

Molemmat koirat rakastavat veneilyä ja Nero onkin opettanut Masselle ei niin rodunomaisia tapoja uimisen ja noutamisen suhteen. Masse lähtee mielellään vaikka suppailemaan perheen kanssa. Helteisinä päivinä pidemmillä lenkeillä käydään aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Jos lenkin varrella ei ole koirille uintimahdollisuutta, ottaa Sanna mukaan juomapullon jolla voi valella koiran niskaa, päätä ja selkää joka sekin viilentää jo mukavasti. Kauppareissuille kaverukset eivät koskaan lähde mukaan istumaan kuumaan autoon.

Vaarapuron perheen eurasier-rotuinen Turo-koira kantaa paksua turkkia, mutta ei välitä uimisesta.
-Uskon Turon välttävän uimista koska turkki on valtava ja tulisi todella painavaksi kastuessaan. Kahlaamassa kyllä käy jos ollaan veden äärellä hellepäivinä, kertoo Tiina Vaarapuro.

Turo valitsee mieluummin pihalla varjoisan paikan ja ottaa välillä jäisen kananpalan viilennykseksi. Myös ilmastointilaitteen läheisyydessä sisällä on hyvä ottaa nokoset.

Joka vuosi muistutetaan, että koiraa ei saisi kesällä jättää yksin autoon, sillä lämpöhalvaus voi tulla arvaamattomankin nopeasti. Agria Eläinvakuutus muistuttaa tiedotteessaan, että ulkolämpötilan noustessa yli + 20 asteen tai auton ollessa suorassa auringonpaisteessa, lämpötila auton sisällä nousee hyvin äkkiä sietämättömän lämpimäksi jopa +85 asteeseen. Ikkunoiden avaaminen ei auta. Muutaman sentin verran avoimista ikkunoista ilma ei pääse kiertämään niin paljoa, että lämpötila auton sisällä viilentyisi tarpeeksi. Liian avonaisesta ikkunasta taas koira saattaa karata. Lämpöhalvauksen vaara piilee myös kovan rasituksen aikana. Kuumimpina päivinä kannattaa siis välttää riehakkaita leikkejä, pitkiä juoksulenkkejä ja muuta raskasta liikuntaa. Koiralle tulisi aina olla tarjolla raikasta vettä ja mahdollisuus vetäytyä varjoon.

Masse nauttii sup-lautailusta.

Koira ei hikoile ihmisen tavoin vaan läähättäessä tai hengittäessä, nenäontelon kautta kulkeva ilmavirta saa aikaan jäähdytysvaikutuksen limakalvoilla ja näin viilentää koko koiraa. Kun ympäristön lämpötila nousee liian korkeaksi, koira ei pysty enää pitämään ruumiinlämpöä normaalina ja voi saada lämpöhalvauksen ja menehtyä nopeastikin.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: