Vaskiolainen Riikka Viitanen rakastaa käsitöiden tekemistä

Vaskiolla asuva Riikka Viitanen käyttänyt sileäpintaista korkkikangasta muun muassa laukkujen valmistamiseen. Tuotteissa on nähtävissä myös Riikan suunnittelemaa”Tupasvilla”-kuosia.

Vaskiolla asuva Riikka Viitanen rakastaa erilaisilla tekniikoilla toteutettavien käsitöiden tekemistä. Riikan työhuoneessa on runsaasti hänen valmistamiaan laukkuja, pussukoita, hiuspantoja ja korvakoruja.

Ikkunan edessä olevalla pöydällä on kudontakehys, jossa on valmistumassa kaunis seinävaate.
-Ei ole montaa käsityötekniikkaa, johon en olisi hurahtanut. Kudonta on minulle rakas tekniikka. Kangaspuut ovat niin isot, etteivät ne mahdu tänne työhuoneeseen, joten olen käynyt kutomassa isäni luona Koskella. Tällä kudontakehyksellä työskentely perustuu kudonnan tekniikkaan, mutta siinä voi enemmän hullutella erilaisilla tekstuureilla ja materiaaleilla. Itse olen yhdistänyt töihini myös muita käsityötekniikoita, kuten macramea, kirjontaa ja virkkausta, Riikka sanoo.

Riikka on työskennellyt kätilönä TYKS:n Perheiden ja vastasyntyneiden osastolla vuodesta 2008 lähtien. Reilut kaksi vuotta sitten hän päätti jäädä opintovapaalle ja lähteä opiskelemaan Salon ammattiopistoon desingntekstiilien valmistajaksi.

Kaksivuotinen opiskelu päättyy toukokuussa.
-Koulutus on ollut mielestäni todella hyvä. Kaikkien opiskelijoiden ei ole tarvinnut mennä samaa väylää, vaan jokainen on saanut käyttää omia visioitaan ja rakentaa opiskelustaan oman näköisen polun. Opiskelemme muun muassa printtisuunnittelua, ompelua sekä tuotesuunnittelua ja valmistusta. Opistolla on monet kangaspuut ja olen tehnyt siellä kudontaa. Suunnittelin ja kudoin valkoisen, salmiakkikuvioisen maton talvella. Työ pääsi ohjeineen Taitolehden sivuille.

Riikka kuvailee käsillä tekemisen olevan hänelle henkireikä ja pakopaikka.
-Sen avulla voin purkaa myös stressiä. Käsitöiden tekemisessä ja varsinkin kutomisessa on vahvaa perimää suvun naisilta, varsinkin Lyyli-mammalta ja äidiltäni Ritvalta, Riikka kertoo.

Riikka Viitanen rakastaa erilaisilla tekniikoilla toteutettavien käsitöiden tekemistä.
Tällä kudontakehyksellä työskentely perustuu kudonnan tekniikkaan, mutta siinä voi enemmän hullutella erilaisilla tekstuureilla ja materiaaleilla. Itse olen yhdistänyt töihini myös muita käsityötekniikoita, kuten macramea, kirjontaa ja virkkausta, Riikka sanoo.

Naiset ovat olleet lähtökohtana Riikan suunnittelemassa Lilli ja Lyyli -kankaan kuosissa, jota hän on käyttänyt esimerkiksi meikkipussukoiden ompelemisessa.
-Pienet naiskuviot lähtivät syntymään, kun mietin naistenpäivää. Olen tehnyt työurani naisten kanssa ja kuosissa on vivahteita myös mammasta ja äidistä. Kuosi liittyy siis vahvasti minun elämäni naisiin. Toinen suunnittelemani kuosi on nimeltään Tupasvilla, joka syntyi ikäänkuin vahingossa. Piirtelin herkän tupasvillan kuvioita ja huomasin tykkääväni niistä. Meillä on ammattiopistolla tektiilitulostin, jota käytetään printtisuunnittelussa. On hieno fiilis, kun näkee oman printin tulostuvan kankaalle.

Riikka on käyttänyt sileäpintaista korkkikangasta muun muassa laukkujen valmistamiseen.
-Olen aina pitänyt korkkikankaan kiehtovasta ja visuaalisesta ilmeestä. Aloin miettimään koulussa, että pitäisikö sitä testata. Ostin pienen määrän korkkikangasta ja siitä ommellessa tuli olo, että tämä on ”mun juttu”. Korkkikangas on hieman nahan kaltainen, mutta se ei toimi kaikkiin tuotteisiin jäykkyyden takia. Laukuissa ja pussukoissa se toimii hyvin.

Riikka perusti Riimidesign -yrityksen tammikuussa. Hän on myynyt tuotteitaan Instagramin kautta ja ollut jonkin verran mukana myös lähiseudun tapahtumissa, kuten Naisex-messuilla.
-Riimidesignin verkkokauppa on viimeistä silausta vaille valmis ja se aukeaa huhtikuun aikana. Verkkokauppa tulee olemaan jatkossa pääasiallinen myyntiväylä. Haluan sinne myös kangaspuilla kudottuja tuotteita, kuten mattoja ja pellavaisia pyyhkeitä.

Verkkokaupan avaamisen lisäksi Riikan lähitulevaisuuden suunnitelmissa on paluu takaisin työelämään, äitien ja vauvojen pariin. Hän toivoo luovan työskentelyn käsitöiden parissa jatkuvan, mutta pysyvän kohtuullisessa mittakaavassa.
-Minulla pää pulppuaa ideoita ja innostun pikkulapsen tavoin. Toivon voivani tehdä käsitöitä jatkossakin, mutta kuitenkin niin, että tekeminen ei ole pakonomaista, vaan iloa tuottavaa, Riikka kuvailee.

Riikka viettää vapaa-aikaansa paljon perheen lasten, kahdeksanvuotiaan Hildan ja kuusivuotiaan Fransin kanssa.

Hän on intohimoinen pyöräilijä, joka nauttii pitkistä, lähinnä hiekkateillä tehdyistä lenkeistä.

Riikka kertoo Kuusjoen Raatalassa sijaitsevan 1900-luvun hirsitalon olevan paikan, jossa hän on miehensä Mikaelin kanssa tehnyt pitkäjänteistä remonttia.
-Se on sellainen ikuisuusprojekti, remontti on kestänyt jo kymmenisen vuotta. Talo purettiin niin, ettei jäljelle jäänyt muuta kuin hirsirunko. Olemme olleet Mikaelin kanssa periksiantamattomia remontoijia ja teemme parhaillaan sisähommia. Tulemme muuttamaan sinne, kunhan remontti on valmis, Riikka kertoo.

Maritta Määttänen

Naiset ovat olleet lähtökohtana Riikan suunnittelemassa Lilli ja Lyyli -kankaan kuosissa, jota hän on käyttänyt esimerkiksi meikkipussukoiden ompelemisessa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: