Visualistiksi valmistuva Ida nauttii itsenäisyydestä

Ida kokee valmistuessaan olevansa itsenäinen.

Nelli Spännäri

Salolainen Ida Hakala (19) kokee ansainneensa valmistujaisjuhlat, koska on käynyt koulun, tehnyt töitä ja nähnyt vaivaa valmistumisen eteen.
Ida valmistuu tällä viikolla kolmen vuoden opintojen jälkeen ammattiopistosta visualistiksi. Juhlat pidetään kuitenkin vasta myöhemmin kesällä. Juhlista tulee rennot ja hänen näköisensä. Ida haluaa vaikuttaa juhliinsa niin paljon kun voi, onhan hänellä visuaalista silmää. Hän ei myöskään usko ammattikoululaisiin kohdistuviin stereotypioihin, sillä hän kokee, että kiinnostus ja tieto yleissivistykseen voi löytyä myös muualta kuin koulusta.
-Itse en koe sitä tärkeimpänä, mutta seuraan asioita, joista olen kiinnostunut. Haluaisin esimerkiksi lukea enemmän kirjoja. Kävin myös äänestämässä, jota esimerkiksi osa lukiokavereistani ei tehnyt.

Idalle oli selvää jo yläasteella, että hän ei halua lukioon. Opinto-ohjaajakin kannusti häntä hakemaan ammattikouluun. Ensimmäisenä ja kolmantena vaihtoehtona Ida haki lastenhoito- ja sotealoille, mutta on nyt tyytyväinen, että päätyi visualistiksi.
-Ala on taiteellinen ja koen olevani taiteellinen tyyppi. Ala on niin moninainen ja siinä oli niin monta houkuttelevaa juttua, että hain ihan puhtaasta mielenkiinnosta.

Ida suoritti työharjoittelunsa salolaisissa vaateliikkeissä ja teatterissa. Nyt hän työskentelee myyjä-visualistina vaateliikkeessä. Ida kokee, että valmistuessaan hän on itsenäinen.
-Asun omillani ja mulla on työpaikka.
Idan monet ystävät valmistuvat tällä viikolla lukiosta. Hän on päässyt myötäelämään heidän vanhojen tanssinsa ja hän vakuuttaa, että aikoo olla itkemässä valmistujaisseremoniassa.

Seuraavan vuoden Ida aikoo tehdä töitä, nauttia yksin elämisestä ja miettiä, mitä aikoo tehdä seuraavaksi.
-En halua kutsua sitä välivuodeksi, vaikka se sellainen onkin. Olen kuitenkin 19-vuotias, joten minun ei täysin tarvitse tietää vielä mitä haluan elämältä.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: