Vuoden maaseutuyritys vie luomuspelttiä maaseudulta maailman keittiöihin

Simo Larmo Birkkalan tilalla. Kuvaaja: Vesa-Matti Väärä.

Vuoden maaseutuyritys 2023 on luomuspelttia ulkomaanvientiin tuottava Suomen suurin spelttitila Birkkala Salosta Varsinais-Suomesta. Viidennessä sukupolvessa tilalla on todistettu speltin aseman vakiintumista myös suomalaisessa ruokapöydässä. Kunniamaininnan saivat Lännentila Oy Lumijoelta Pohjois-Pohjanmaalta ja Jätkä-Juho Hyrynsalmelta Kainuusta.

Birkkalan tilan saamasta tunnustuksesta kerrotaan Suomen Kylät ry:n lähettämässä tiedotteessa.

Suomen Yrittäjät ry ja Suomen Kylät ry palkitsevat nyt ensikertaa Vuoden maaseutuyrityksen. Palkitun yrityksen on oltava innovatiivinen, maaseudulta maailmalle ponnistava kasvuyritys, jonka juuret sijaitsevat maaseudulla. Yrityksen toiminnan on tuettava lähialueensa elinvoimaa ja näkyvyyttä nostamalla esiin maaseudun identiteettiä ja juurevuutta.

Maaseutuyrityspalkinnon ja kunniamainontojen saajat julkistettiin eduskunnan Pikkuparlamentissa järjestöjen tilaisuudessa keskiviikkona 11.10.2023.

Birkkalan tilalla sukupolvien perheyritys uskoo vientiin ja uudistumiseen

Birkkalan tilalla viljellään luomuspelttiä ja jatkojalostetaan spelttituotteita vähittäiskauppaan, elintarviketeollisuuteen ja ravintoloihin. Viiden työntekijä yrityksestä tuotteita myydään ympäri Suomen ja kuluttajille tunnetuissa ruokakaupoissa. Birkkalan tila tähtää yhä enemmän myös vientiin. Tällä hetkellä tuotteita menee esimerkiksi Alankomaihin, Norjaan, Tanskaan ja Israeliin. Vienti on liikevaihdosta noin 20 prosenttia.

Tila on ollut nykyisen yrittäjän ja isännän Simo Larmon suvulla vuodesta 1872. Nyt vetovuorossa on jo viides sukupolvi.

Speltinviljely Birkkalan tilalla aloitettiin vuonna 1993. Silloin speltti oli suomalaisille lähes tuntematon vilja. Innostuneen ja pitkäjänteisen markkinointityön myötä speltti on nyt tuttu suomalaisten ruokapöydissä.

Tuotteet tehdään pääosin omissa tuotantotiloissa, joissa jauhot jauhetaan omalla kivimyllyllä ja omaa viljelyä täydentää monien luomusopimusviljelijöiden tuotannolla.

Laatua varmistetaan ja mitataan kuluttajapalautteen lisäksi esimerkiksi elintarviketurvallisuusjärjestelmän sertifioinnilla, Sydänmerkillä ja Hyvää Suomesta -merkillä. Yrityksen tavoitteena on jatkaa sukupolvien työtä korkealaatuisten suomalaisten elintarvikkeiden tuottamiseksi, ympäristöä, ihmisiä ja yhteisöä kunnioittaen sekä perheyrityksen arvoja noudattaen.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: