Vuosi vaihtuu leudossa ja tuulisessa säässä

Uudenvuodenaattoa vietetään suuressa osassa maata tuulisessa ja tavanomaista lämpimämmässä säässä, Lapissa on pikkupakkasta. Olomuodoltaan vaihteleva sadealue pyyhkäisee koko maan yli.

Ilmatieteen laitoksen lähettämän tiedotteen ja 30.12. tekemän ennusteen mukaan vuodenvaihteessa Lappiin saapuu Ruotsista voimakas matalapaine. Matalapaineeseen liittyvä olomuodoltaan vaihteleva ja nopealiikkeinen sadealue liikkuu uudenvuodenaattona maamme yli kohti itää.

Lumisadetta kertyy Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella aaton aikana noin 2–6 senttimetriä. Lumisade on runsainta Länsi-Lapissa, jossa lunta voi tulla yli 10 senttimetriä. Sateista johtuen ajokeli huononee.

Muualla maan etelä- ja keskiosassa sade tulee vetenä tai räntänä, ja lumipeite lähinnä hupenee. Tuuli on koko maassa kohtalaista tai navakkaa. Lämpötila on aattona maan etelä- ja keskiosassa nollan ja kuuden asteen välillä, lauhinta on lounaassa. Maan pohjoisosassa lämpötila vaihtelee +2 ja -7 asteen välillä.

– Uudenvuodenyön aikana länsirannikolta alkaen sää vähitellen selkenee ja pakastuu maan etelä- ja keskiosassa, kun sadealue väistyy Lappiin, missä lumisadetta kertyy noin 2–8 senttimetriä, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

Uudenvuodenpäivänä sää on maan etelä- ja keskiosassa melko selkeää ja poutaista. Pohjoisessa sataa vielä paikoin lunta. Lämpötila on koko maassa -1 ja -6 asteen välillä.

Vuosi sitten sää kylmeni koko maassa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuodenvaihteessa lämpötilat ovat tyypillisesti koko maassa alimmillaan pakkasen puolella, mutta vuorokauden ylin lämpötila voi etelässä ja lännessä käväistä hieman plussan puolella.

Tavanomaisesti vuodenvaihteen lämpötila on alimmillaan maan etelä- ja keskiosassa -1 ja -8 asteen välillä, pohjoisessa -8 ja -18 asteen välillä. Vuoden 1961 jälkeen vuodenvaihteen ylin lämpötila on ollut 9,1 astetta, joka mitattiin Maarianhaminassa 31. joulukuuta 2016. Alin lämpötila on ollut -43,5 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982.

Maan eteläosassa ja länsirannikolla on vuodenvaihteessa lunta tyypillisesti 1–10 senttimetriä, maan keskiosassa 10–30 senttimetriä ja maan pohjoisosassa 20–40 senttimetriä. Tyypillisesti osassa Lappia ja Koillismaata lumensyvyys on 40–60 senttimetriä, sen sijaan lounaissaaristossa on paikoin täysin lumetonta. Enimmillään lunta on ollut uutenavuotena etelässä yli puoli metriä ja Lapissa noin metrin. Vuodesta 1961 alkaen suurin vuodenvaihteessa mitattu lumensyvyys on 126 senttimetriä. Se mitattiin 1. tammikuuta 1992 Enontekiön Kilpisjärvellä.

Viime vuosi vaihtui pakkassäässä lounaissaaristoa lukuun ottamatta, sillä sää kylmeni uudenvuodenaattona koko maassa. Lämpötila vaihteli lounaissaariston yhdestä plusasteesta Pohjois-Lapin jopa -30 asteeseen. Uudenvuodenaattona lunta satoi eniten idässä ja pohjoisessa, 5–10 senttimetriä. Lumisateet heikkenivät yöksi, mutta maan lounaisosan yli liikkui vähäinen lumisadealue. Lunta oli koko maassa. Uudenvuodenpäivän lumensyvyys oli maan etelä- ja länsiosassa pääosin 10–20 senttimetriä, idässä ja pohjoisessa 30–60 senttimetriä.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: