Alpakoiden elämää Somerolla

Milla Kankainen antaa Håkanille ja Gunnarille niiden lempiherkkua porkkanaa.

Somerolainen Milla Kankainen työskenteli 17 vuotta Laukamo-yhtiöillä. Eläinrakkaalla naisella oli unelma yrittäjyydestä.
-Aloitin sivutoimisena yrittäjänä kipsiesineiden valmistuksella. Askartelija ja näprääjä olen ollut aina. Olen maalta kotoisin ja pappani oli hyvin eläinrakas. Lehmätilalla pappa opetti pitämään arvossaan sitä, että eläimillä on kaikki hyvin.

Milla on pelastanut lopetusuhan alla olevia kissoja, joista kaksi on saanut kodin hänen luotaan. Alpakoiden omistajaksi matka Panamalle vuonna 2007 oli käänteentekevä.
-Näin alpakoita aitauksessa. Tiesin haluavani niitä sitten kun tekisin töitä kotoa käsin.

Milla osti somerolaisen Käsityö ja Lahja -yrityksen vuonna 2014. Kivijalkaliikkeestä hän luopui vuonna 2017 ja siirsi yrityksen toiminnan kotiinsa Someron keskustan tuntumaan.

Samana vuonna tulivat myös alpakkapojat Gunnar ja Håkan. Vuonna 2020 joukkoon liittyi alpakkavauva Mörkö, joka on saanut nimensä jääkiekkosankari Marko Anttilan mukaan.

Milla saa alpakoista voimaa.
-Jos aamuni ei ole lähtenyt parhaalla tavalla käyntiin, niin kaikki pienet murheet unohtuvat poikien kanssa ja mieli paranee. Juttelen alpakoille ja ne kuuntelevat minua. Nautin vuorovaikutuksesta niiden kanssa.

Myös alpakoiden päivät vaihtelevat.
-Gunnar ja Mörkö ovat tasaisesti ihania. Håkan ei aina pidä koskettamisesta. Minusta on mahtavaa, kun alpakat hymyilevät.

Millan putiikissa käy somerolaisia vakioasiakkaita ja myös mökkiläiset ovat löytäneet kohteen hyvin. Verkkokauppa toimii koko Suomen laajuisesti, etenkin ryijynkannakkeet ovat kovassa huudossa.
-Valmistamme ne mieheni kanssa alusta loppuun itse. Kunhan kelit taas suosivat eli kevät saapuu, pääsemme tekemään niitä.

Alpakat tunnetaan ja etenkin koulujen loma-aikoina innokkaita vierailijoita riittää. Vierailuja tehdään myös toiseen suuntaan.
-Olemme käyneet vierailemassa vanhainkodissa, avoimessa päiväkodissa ja kehitysvammaisten luona. Olemme olleet mukana laskiaisriehassa ja joulukadun avajaisissa.

Toisinaan Milla taluttelee Mörköä Someron keskustassa.
-Ihmiset haluavat tulla juttelemaan ja autoilijat ovat lähellä ajaa kolarin, naurahtaa Milla.

Alpakkaa luullaan joskus isoksi koiraksi ja sitten ihmetellään mikä se mahtoi olla. Kesällä Milla kertoi kyselleensä somessa missä voisi uittaa alpakkaa.

Tämä juttu oli levinnyt valtakunnallisen radion aamuohjelmaan. Ohjelmassa oli mietitty miten alpakka ui ja juontajat olivat naureskelleet ajatukselle uivasta alpakasta.
-Kävimme kokeilemassa Mörkön kanssa järveen menoa. Mörkö ei oikein suostunut veteen. Se oli hämmentynyt aallokosta. Alpakat lähinnä kahlaavat vedessä noin polviniveleen asti.

Alpakoiden hampaat kasvavat koko elämän. Niillä on vain alahampaat, joita ne kuluttavat järsimällä puita.
-Lähisuvun joulukuuset päätyvät alpakoille syötäviksi.

Alpakat ovat perusterveitä ja sitkeitä ulkoilmaeläjiä.
-Meillä käy keritsijä toukokuussa, joka hoitaa samalla kertaa manikyyrin, pedikyyrin, parturin, hammaslääkärin ja yleislääkärin työt.

Alpakat pärjäävät pakkasessa. Niillä on mökki, jossa ruokaillaan kaksi kertaa päivässä ja tarjolla on aina raikasta vettä. Ne ovat luonteeltaan uteliaita ja rauhallisia.
-Ensimmäisenä uutena vuotena törrötin kovassa pakkasessa alpakoiden seurana peläten raketteja, mutta ne eivät olleet niistä moksiskaan. Hornetit ovat olleet eniten ihmetyksen paikka.

Kirjoittajan Julius-poika tekee tuttavuutta Mörön kanssa.

Milla on testaillut alpakoiden lempiväriä ja kertoo sen olevan oranssi ja pinkki.
-Erään lapsen hattaran väriset Crocsit meinasivat tulla syödyksi. Oranssit sormikkaat ovat herkulliset, kunnes huomataan niiden olevan vain villaa. Herkkujen kuten porkkanan ja omenan perässä pojat tekevätkin melkein mitä vaan.

Elina Lisinen-Juntunen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: