Angelniemellä eletään lossin molemmin puolin

Angelniemen yhdistysaktiivit suunnittelemassa Varsinais-Suomen Kyläjuhlaa Lossirannassa.

Halikossa meren äärellä sijaitseva Angelniemi valittiin viime vuonna Varsinais-Suomen vuoden kyläksi.

Aktiivinen kylä pysyy hereillä pitkin vuotta muun muassa talvikauden suositun Kokkilan avantouintipaikan myötä. Kesällä kylä vilkastuu, kun Lossiranta avaa ovensa niin ohikulkijoille, kyläläisille kuin kesäiltoja viettämään saapuville hyvän musiikin ystäville. Sauna lämpiää Kokkilan rannassa myös kesäisin.

Tänä kesänä rannasta pääsee myös merelle ilman omaa venettä, sillä Janne Achrén vuokraa vesiskoottereita ja myös ajeluttaa niillä korvausta vastaan.

Kyläläisten tämän kesän suuri tempaus on Varsinais-Suomen Kyläjuhlan järjestäminen heinäkuussa. Muutaman seuraavan vuoden iso projekti on Meri-Halikon vanhan koulurakennuksen kunnostaminen kylän yhteiseen käyttöön.

Angelniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Paula Achrén kokosi kylällä toimivia yhdistyksiä ja yrityksiä koolle miettimään kesän kyläjuhlien ohjelmaa. Lossirannassa sovittiin askelmerkeistä ja pohdittiin tulevaa koulun saneerausprojektia.

– Pitäähän meillä olla jotain tekemistä, Achrén naurahti kysyttäessä syytä Angelniemen kyläyhdistyksen halulle saada rakennus itselleen.

Salon kaupunki perui koulun purkuajatukset ja myi rakennuksen kyläyhdistykselle sadalla eurolla. Samaan kauppaan tehtiin vuokrasopimus tontista.

– Kunnostamme sitä kyläläisten yhteiseksi iloksi. Yritämme saada sinne myös vuokralaisia, jotta ylläpito olisi taloudellisesti helpompaa.

Angelniemi sijaitsee Halikonlahden molemmin puolin, lossilla pääsee Kokkilan puolella sijaitsevalta mantereelta yli Kemiönsaaren puolelle, jossa sijaitsee muun muassa Angelniemen kaunis kirkko.

Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta vieraili kesän juhlien suunnittelukokouksessa.

Yrittäjä Antti Hallamaa järjestää elävää musiikkia Lossirannassa viikoittain kesän aikana.

– Hyvältä näyttää. Saadaan mukava juhlapäivä.

Angelniemen noin 400 asukkaan kylässä toimii kyläyhdistyksen lisäksi iso joukko muita yhdistyksiä. Lossirannassa oli koolla edustus lähes kaikista.

Ravintola Lossirannan yrittäjä Antti Hallamaa myy jäätelöä ja virvokkeita lossilla kulkijoille, sisältä saa pikkunälkään syötävää ja palan painikkeeksi upeat näköalat.

– Lossirannassa soi elävä musiikki viikonloppuisin ja osin keskiviikkoiltaisin. Meillä käy kesän aikana yli 30 bändiä, Hallamaa kertoo.

Kokkilaan pääsee mukavasti autolla, polkupyörällä ja myös veneellä. Lisäksi kesällä maksuton Paikku-bussi kulkee useamman kerran päivässä. Angelniemen toinen sydän on kyläyhdistyksen omistama seurojentalo, jossa kokoonnutaan niin yhdistysten kuin seurakunnankin järjestämiin tapahtumiin. Myös nuoriso kokoontuu siellä perjantaisin.

Paula Achrénin kertoo, että 27. heinäkuuta järjestettävään kyläjuhlaan toivotaan vieraita niin läheltä kuin kaukaa.

– Juhlia vietetään täällä rannassa ja Seurojentalolla. Kaikki yhdistykset ovat mukana järjestelyissä.

Seurojentalolla on kyläyhdistyksen järjestämä vanhojen valokuvien näyttely ja uuden valokuvakilpailun loppuäänestys. Angelniemen metsästysseura ja hirvimiehet keittävät hirvisoppaa, Martat paistavat vohveleita, Angelniemen Airo järjestää mahdollisuuden kirkkovenesoutuun, Angelniemen Ankkuri tekee juhlakartan, VPK tuo paloauton ja veneen rantaan ja pitää toimintanäytöksen, Salon Seudun Avantouimarit paistaa makkaraa, seurakunta avaa tilaisuuden ja järjestää muun muassa yhteislaulua. Angelniemen kirkko on avoinna ja SPR hoitaa juhlien ensiapupäivystyksen ja MLL:n perhepiiri järjestää lapsille ohjelmaa.

Lossiranta järjestää ankkurikellarin pihalle esiintymislavan ja Varsinais-Suomen kylät vastaa juhlapuheesta ja vuoden 2024 varsinaissuomalaisen kylän palkitsemisesta.

– Hyvä tästä tulee, järjestäjät lupaavat.

Kesälaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: