Asunto- ja mökkikauppa vilkastumassa Salossa kevääksi

Kiinteistömyyjä Liisa Laaja esitteli kaksiota uutta kotia etsivälle Ritva Lundenille.

Salolainen Ritva Lunden etsii itselleen uutta kotia Salon keskustasta.

– Asun parhaillaan luhtitalossa ja siellä joudun kulkemaan toiseen kerrokseen kierreportaita. Haen helpompaa kulkemista, mutta haluan asua keskustassa, Lunden sanoo.

Sunnuntain asuntonäytöllä Lunden kävi tutustumassa siistiin kaksioon Lukkarinmäessä. Kiinteistökolmion kiinteistömyyjä Liisa Laaja esitteli vastikään remontoitua asuntoa hissitalon viidennessä kerroksessa.

– Tämä on jopa yllättävän siisti, vaikka yksi vuokralainen on täällä jo asunut pintaremontin jälkeen.

Ritva Lunden on laittanut nykyisen asuntonsa myyntiin. Samalta kiinteistönvälittäjältä löytyi sunnuntainen kohde.

– En ole internetissä. Katson lehdestä ja käyn liikkeessä hakemassa esitteen ennen kuin lähden näyttöön. Haluaisin asunnon, jossa on oma sauna, Lunden miettii.

Hän sanoo tekevänsä ostopäätöksen vasta, kun nykyinen asunto on myyty. Kahden asunnon loukko tai velan ottaminen ei innosta.

– Kevät on parasta aikaa asuntokaupoille, varsinkin tällainen aurinkoinen päivä. Nyt myös korot ovat tasaantumassa ja sähkön hintakin on laskenut, Liisa Laaja sanoo.

Kiinteistökolmion yrittäjä Olli Lehti sanoo, että alkuvuoden rauhallisemman jakson jälkeen myyntimäärät ja tarjonta ovat selkeästi kasvussa.

– Eniten kysyntää on omakotitaloista, maaseutukohteista, kerrostaloista ja vuokrakohteiden osalta varsinkin pienempien yritystilojen kysyntä on kasvanut.

Myyntiajat ovat olleet keskimäärin 2-4 kuukautta. Poikkeamaa toki on ja tärkeää on oikea ja markkinahintainen hinnoitus. Lehti sanoo, että asuntojen uudistuotanto on Salossa vaatimatonta, mutta yhden kerrostalon määrä asuntoja kuitenkin liikkuu. Rivitalojen kysyntä kaupunkialueella on rauhallista

– Asunto- ja kiinteistökaupassa näyttää toistuvan sama vuosittain toistuva trendi, eli joka kevätkuukausi lähes kaksinkertaistaa kysynnän edelliseen kuukauteen verrattuna. Mökkien kysyntä on jo alkamassa, ostajat muun muassa pääkaupunkiseudulta ovat jo liikkeellä.

Olli Lehti uskoo, että viime kesän jälkeen on odotettavissa kohtuullisen hyvää kysyntää eniten edullisemmissa vapaa-ajan kohteissa niin kuivanmaan mökeissä kuin rantapaikoissakin.

– Yhä suurempi osa ostajista tulee pääkaupunkiseudulta, alueen edullinen hintataso houkuttaa.

OP Koti Lounaismaan myyntijohtaja Jarkko Nikander kertoo, että alkuvuosi Salossa oli jonkun verran parempi kuin valtakunnallisesti, ja selvästi jo parempi kuin loppuvuoden parit viimeistä kuukautta.

– Moni otti loppuvuodesta pienen tuumaustauon kodinvaihtosuunnitelmissa. Nyt on havaittavissa, että useammat alkavat taas aktivoitumaan ja kartoittamaan uusia vaihtoehtoja itselle.

Nikanderin mukaan ihmiset alkavat tottumaan uuteen korkotasoon ja omat suunnitelmat tehdään sen mukaan. Salossa on edelleen kohtuullisen vähän tarjontaa ja turhaan moni myyjä miettiikin, että nyt ei kannata laittaa myyntiin. Keskustan kerrostalojen kysyntä jatkuu hyvänä, samoin rivitalot kiinnostavat kautta linjan.

– Kaikista omakotitaloista ei ehkä saada samoja hintoja mitä parina viime vuonna, ja huomattavasti enemmän kiinnitetään huomiota omakotitaloissa käyttökustannuksiin, tuleviin remontteihin ja mahdollisiin energiaratkaisu muutoksiin. Kauppa käy hyvin ja myyntiaika on nopea kunhan laatu sekä hinta kohtaavat.

Salon vetovoima jatkuu edelleen hyvänä, mutta ostajat harkitsevat päätöksiään selvästi tarkemmin.

– Saloon rakennetaan keskimäärin yksi uusi kerrostalo vuodessa ja nythän keskustassa on monia kerrostalojen kaavahankkeita meneillään. Haasteena tulee muutaman vuoden päästä markkinoilla olemaan uudehkojen rivi- ja omakotitalojen vähyys, koska niiden rakentaminen on viime vuosina ollut erittäin vähäistä.

Poikkeusvuodet 2020 ja 2021 olivat mökkikaupassa Salossa vilkkaita, mutta viime vuonna kauppoja tehtiin selvästi vähemmän.

– Suurin syy oli tarjonnan puute. Vapaa-ajan asuntojen kaupan markkina on erittäin laaja niin hintatasoltaan kuin myytävien kohteiden ominaisuuksien osaltakin.

Viime vuonna oli merenrantakohteita todella vähän tarjolla ja niille on olemassa selvästi kovempi kysyntä kuin tarjonta. Samoin hyvin hoidetut halvemman hintaluokan kuivan maan mökit kiinnostavat varmasti tänäkin vuonna edelleen.

– Vielä on kovin vaikea sanoa, millainen vapaa-ajan kohteiden kauppavuosi tulee. Pitkälti sen tulee määrittämään se, kuinka paljon omista paikoista luopujia on.

Salon Kiinteistömaailman yrittäjät Mia ja Jouni Majasalmi kertovat muiden tavoin, että asuntomarkkinoilla on positiivisia heräämisen merkkejä kohti kevättä.

– Asuntonäytöillä on jälleen uuden kodin etsijöitä.

Mökkikaupan käynnistyminen on pitkälti riippuvainen talven lumitilanteesta ja kevään etenemisestä.

– Mökkimarkkina on vilkastumassa ja ensimmäisiä kauppojakin on jo tehty. Mökkimarkkinan yleisilme on tänä keväänä varsin mukava. Korona-ajan ja nollakorkojen siivittämät muutamat ylilyönnit hintapyynnöissä ovat takana ja tänä keväänä ollaan palaamassa perusasioihin kuten oikean hinnan merkitykseen myyntitilanteessa. Olemme viimeisen päälle mökkikansaa ja se fakta ei ole kadonnut mihinkään, eikä katoa.

Majasalmien mukaan tällä hetkellä eletään järkevöityneiden asuntomarkkinoiden aikaa. Juuri nyt on oikea aika ostaa ja myydä, jos on tarvetta ja kiinnostusta.

– Hintapyynnöt ovat palanneet oikealle tasolle, tarjontaa on ja tarvelähtöistä kauppaa tehdään koko ajan.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen sanoo tiedotteessa, että tilanne asuntomarkkinoilla voi patoutumaan päässeen kysynnän vuoksi palautua suhteellisen nopeasti.

– Ne maksukykyiset ja hyvin pärjäävät kotitaloudet, jotka pelästyivät syksyllä asuntomarkkinoiden huonoja uutisia ja laittoivat asunnonvaihtosuunnitelmansa jäihin, saattavat hyvinkin nyt aktivoitua ja uskaltaa tehdä päätöksiä.

On myös mahdollista, että monet koronavuosien aikana lainarahalla kesämökin tai talviasuttavan kakkoskodin ostaneet pohtivat nyt niiden myyntiä lämmitys- ja muiden käyttökustannusten nopean ja rajun nousun seurauksena.

SP Koti Salo kertoo, että Salon alueella tehtiin tammikuussa käytettyjen asuntojen kauppoja yhteensä 33 kappaletta. Muutosta edelliseen vuoteen oli – 34 %.

Käytettyjen kerrostalokaksioiden keskineliöhinta oli 1344 euroa, kun se vuotta aikaisemmin tammikuussa 2022 oli 1444 euroa.

Alueen asuntojen keskimääräinen myyntiaika oli tammikuussa 79 vuorokautta, kun se vuotta aikaisemmin oli 99 vuorokautta.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: