Bergvikin kartanosta kummitustaloksi – syyn juuret Perniössä

Perniöläislähtöiset veljekset Arto ja Hannu Lindholm viettivät ansaittua taukoa kuvauspäivänä.

Putkikassi täynnä erilaisia työkaluja tömähtää lattialle. Roisto on saapunut huoneeseen, jonka nurkassa nyhjöttää kassakaappi. Taustalla vaanii vaaleaan asuun pukeutunut hahmo, joka tarkkailee roiston aikeita sinertävästi valaistussa huoneessa.
-Poikki, otetaan uusiksi, kuuluu ohjaajan suusta ytimekkäästi.

Bergvikin kartano Kruusilassa toimii tällä kertaa musiikkivideon kuvauspaikkana. Porilainen metalliyhtye Memoira on aloittanut aikaisin aamusta kuvaamaan tulevaa musiikkivideotaan. Bändin kitaristi Hannu Lindholm kertoi bändin saapuneen kuvauspaikalle aamutuimaan.
-Tulimme paikalle ennen aamu kahdeksaa. Aloitimme kuvauspaikkojen rakentamisella, puvustuksella ja maskeerauksella, Hannu sanoo.

Musiikkivideon puvustajana ja maskeeraajana toiminut Taija Jokilehto laittaa Memoira-yhtyeen basistia Niko Laaksosta kuvauskuntoon.

Perniöstä kotoisin oleva Hannu on soittanut Memoirassa kohta kolme vuotta. Itse bändi on ollut kasassa jo vuodesta 2007, mutta piti pitkän tauon 2014-2018, jonka jälkeen koki ison jäsenmuutoksen. Kappale, johon musiikkivideota kuvataan, on nimeltänsä Phantom Insomnium.
-Kappale ja video julkaistaan helmikuussa. Phantom Insomnium tulee olemaan kolmas kappale, joka julkaistaan tulevalta EP-levyltämme. Ensimmäinen oli nimeltään Phoenix, toinen julkaistaan nyt joulukuussa. Kaikki kappaleet tulevat löytymään Spotifystä, sekä muista suoratoistopalveluista, Hannu paljastaa uteliaalle.

Musiikkivideon ohjaajana toimii Hannun veli Arto Lindholm, joka Salon seudulla tunnetaan vahvasta teatteritaustastaan. Arto oli taannoin ollut veljensä Hannun luona kyläilemässä ja Hannu oli soittanut yhtyeensä tulevien kappaleiden demoversioita.
-Arto innostui kappaleista ja ilmaisi kiinnostuksensa musavideon teosta. Ehdotin asiaa kerran treeneissä muille bändikavereilleni ja se kävi myös heille, Hannu jatkaa.

Vierailusta meni tovi, kun Hannu soitti veljelleen Artolle ehdotuksen merkeissä.
-En miettinyt asiaa sen kauempaa, kun Hannu soitti ja kysyi asiaa. Aikoinaan, omien bänditouhujemme aikaan, olin kiinnostunut käsikirjoittamaan ja ohjaamaan meidän musiikkivideoita, mutta ne jäivät ajatuksen tasolle. Nyt koitui mahdollisuus tehdä ensimmäinen musiikkivideo ohjaajana, Arto kertaa tapahtuneita.

Hannu lähetti sanat ja itse kappaleen veljelleen, joka lähti heti työstämään ideoita paperille. Kolmas käsikirjoitusversio valittiin tulevaksi musiikkivideoksi. Videon tarinassa kolme rosvoa tulevat vanhaan kartanoon pahat mielessään, mutta kartanon henget vaanivat tunkeilijoita toimissaan. Kuinka tarina etenee loppuun, selviää sitten helmikuussa.

Bergvikin kartano valikoitui kuvauspaikaksi monien vaiheiden kautta.
-Arto oli tiedustellut muutamia Salon seudun kartanoita etukäteen, mutta Bergvik osoittautui meille parhaimmaksi. Täällä on aitoa kartanomeininkiä, sellaista sopivan vanhaa tunnelmaa. Hieno miljöö monine huoneineen sopi tarkoitusperiimme parhaiten, Hannu sanoo.

Kuvauksia suunniteltiin myös Satakuntaan, mutta lähinnä logistisista syistä kuvaussijainniksi valikoitui Salon seutu ja Varsinais-Suomi. Arton kontaktit seudun toimijoihin edesauttoi valintaa.
-Vuosien teatteritaustani myötä tunnen tekijät paremmin tältä seudulta, joten helpompi oli sen kannalta saada bändin jäsenet tänne, kuin alkaa etsimään muualta sopivia tekijöitä, Arto kertoo.
-Halusin heti ensimmäisenä kysyä puvustajaksi ja maskeeraajaksi Taija Jokilehtoa, joka lähti mielellään mukaan. Rosvoja näyttelevät Petja Piensalo, Mikko Saari ja Heimo Isojunno ovat tuttuja harrastajanäyttelijöitä Salosta ja tiesin heidän olevan myös raskaamman musiikin ystäviä, joten osaavat sitäkin kautta hieman orientoitua tällaisen musiikkityylin videoon paremmin, Arto kertaa.

Annika Jalkasen esittämä kummitus vaanii ryöstöhommissa olevaa Mikko Saaren esittämää rosvoa.

Pitkä päivä toi halutun lopputuloksen

Aamusta alkaneet kuvaukset kestivät aina pitkälle iltaan. Bergvikin kartano toimi kokonaisuutena hyvin ja paikan omistajat antoivat työryhmälle täyden kuvausrauhan.
-Oman haasteensa kuvauksissa toi tarinan sijoittuminen kokonaisuudessaan yöaikaan ja kuvauksia piti tehdä päiväsaikaan. Pimeään aikaan kuvasimme myös ulkokuvia, joten päivälle tuli mittaa. Olin kyllä itse todella tyytyväinen työryhmän ja bändin jäsenten toimintaan. Varsinkin kun bändin jäsenillä ei ollut kaikilla aikaisempaa kokemusta tulla ohjattavaksi näin draaman kautta, Arto kertaa tapahtuneita.
-Kuvaaja Hannu Karppisen kanssa oli myös alusta asti hyvä pöhinä ja yhteishenki ensimmäisistä palavereista lähtien. Nyt homma hänen kanssaan jatkuu editointivaiheeseen, Arto vielä jatkaa.

Hannu huokuu myös kiitollisena päivän antia.
-Oli hienoa, että teimme Arton idean pohjalta tämän musiikkivideon. Tämä oli ensimmäinen musiikkivideomme, jossa oli varsinainen käsikirjoitus ja että sitä oli ohjaamassa joku tällaisella taustalla oleva, kuin Arto on. Jäsenet pitivät myös päivän annista, ja varsinkin laulajamme Annika Jalkanen piti Arton työskentelytavasta.
-Myös puvustajana toiminut Taija Jokilehto ansaitsee suuret kiitokset panoksestaan, hänen ammattitaitonsa toi uuden lisän aiempiin musiikkivideoihimme verrattuna. Myös Bergvikin kartanon Katri Ollilalle suuret kiitokset niin kuvauspaikasta, kuin meidän työryhmämme ruokahuollosta huolehtimisesta, Hannu sanoo.

Phantom Insomnium-musiikkivideo julkaistaan helmikuussa. Memoira-yhtyeen tuotantoa löytyy monesta suoratoistopalvelusta ja YouTubesta.

Kimmo Lehto

Katso tästä lisää kuvia kuvauspäivästä.

L49-21-Kimmo-Memoiran-musavideo-Bergvik-2
L49-21-Kimmo-Memoiran-musavideo-Bergvik-3
L49-21-Kimmo-Memoiran-musavideo-Bergvik-4-kuvaaja-Karppinen
L49-21-Kimmo-Memoiran-musavideo-Bergvik-bndikuva
previous arrow
next arrow

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: