Vapaaehtoistyö on Sirpa Päärnille elämäntapa

Sytyn Vuoden vapaaehtoiseksi valittu Sirpa Päärni kuvailee itseään vilkkaaksi, karjalaiset juuret omaavaksi ihmiseksi.

Salon SYTYn Vuoden vapaaehtoiseksi on valittu Sirpa Päärni. Päärni kertoo kunniamaininnan tulleen hänelle täytenä yllätyksenä.

– Kun sain kuulla asiasta, olin aidon iloisesti yllättynyt. En osannut ajatella, että valinta osuisi minuun, Päärni sanoo.

Päärni on tehnyt vapaaehtoistyötä useassa yhdistyksessä varsinkin vuoden 2015 jälkeen, jolloin hän jäi eläkkeelle. Päärni työskenteli 40 vuoden ajan mielenterveyshoitajana, ensin Halikon sairaalassa ja työuran lopussa Salon terveyskeskuksessa. Ryhmätyöskentely on hänelle mieluinen toimintatapa.

– Tein työelämässäni paljon ryhmätyötä. Tykkään ryhmätoiminnasta myös tehdessäni vapaaehtoistyötä eri yhdistyksissä. Ryhmätyössä on parasta ryhmän voima. Ryhmäläiset tukevat toinen toistaan, he iloitsevat yhdessä ja jakavat surut ja huolet. Olin jo lapsuudessani mukana monissa eri ryhmissä, niihin kuuluivat 4H-kerhot, kuorot ja liikuntaryhmät, Päärni kertoo.

Sirpa Päärni asuu Perttelissä miehensä Heikin kanssa. Perhe, kaksi aikuista lasta ja kolme lastenlasta, ovat hänen elämänsä ensimmäisellä sijalla. Päärni kuvailee itseään vilkkaaksi, karjalaiset juuret omaavaksi ihmiseksi.

– Koen olevani sellainen tunteella elävä ja herkkä, mutta myös sitoutuva ja määrätietoinen. Minulla on ollut lapsesta saakka halu ja tahtotila auttaa muita. Se on varmasti perua molemmilta vanhemmiltani. Isäni huolsi ja korjasi kaikki kyläläisten työkalut. Äiti on hyväntahtoinen ja empaattinen kuuntelija. Sanon heille kiitos.

– Liikunta on minulle sydämen asia. Käyn koiran kanssa lenkillä luonnossa ja harrastan vesiliikuntaa. Kotona tulee tehtyä miehen kanssa paljon kotihommia, polttopuita ja puutarhatöitä. Harrastan myös kuorolaulua ja joka päivälle on jotain ohjelmaa tarjolla. Viihdyn seurassa, mutta tykkään kulkea myös yksin metsässä tai kutoa sukkaa rauhassa kotona.

Päärni on monen eri tahon aktiivinen vapaaehtoinen. Hän sanoo käyttävänsä omaa ammattitaitoaan ja kokemustaan mielellään hyväksi myös vapaaehtoistyön puolella. Päärni on yksi valtakunnallisen Arkeen Voimaa -ryhmänohjaajista. Arkeen Voimaa on näyttöön perustuva itsehoidon ryhmätoimintamalli.

– Olen käynyt ryhmää varten ohjaajakoulutuksen. Arkeen Voimaa -ryhmät on tarkoitettu henkilöille, joilla on elämässään haasteita, jotka vaikuttavat arjessa pärjäämiseen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi uupumus, yksinäisyys, työttömyys, oma tai läheisen sairaus tai mielialan lasku. Vedän ohjaajaparin kanssa FinFamin (Salon seudun mielenterveysomaisten) Vaelletaan yhdessä -ryhmää, joka kokoontuu kerran kuukaudessa. Keskusteluryhmä on suunnattu kaikille yli 35-vuotiaille, joiden läheisillä on haasteita mielenterveyden tai päihderiippuvuuden kanssa, Päärni kertoo.

Päärni on tyytyväinen voidessaan toteuttaa rakasta harrastustaan liikuntaa myös vapaaehtoistyössään.

– Ohjaan ikäihmisille tasapaino- ja kuntosalijumppaa Salon kaupungin liikuntapalveluiden Pirteyttä päiviin -ryhmässä. Ryhmä kokoontuu Ikäkeskus Majakassa perjantaisin. Vedän Salon Psoriasisyhdistyksen vesijumppaa viikoittain ja toimin yhdistyksen liikuntavastaavana. Olen itsekin atoopikko ja päädyin jumppaohjaajaksi sattumuksen kautta. Osallistuin psoriaatikkojen vesijumppaan ja silloinen ohjaaja kertoi muuttavansa paikkakunnalta pois. Hän kysyi minulta, olisiko minun mahdollista jatkaa ryhmänohjaajana. Siitä lähtien, ainakin 15 vuoden ajan, olen ohjannut ryhmää säännöllisesti.

Päärni sanoo vapaaehtoistyön antavan hänen elämäänsä mielekkyyttä ja luovan mukavaa rytmiä viikkoon.

– Vapaaehtoistyö on palkitsevaa, kun näkee, miten ihmisten hyvinvointi lisääntyy ja he voivat paremmin. Ihmiset ovat myös hyvin kiitollisia ja se voimaannuttaa minuakin, Päärni kertoo hymyillen.

Salon Syty ry: toiminnanjohtaja Veera Hälli kertoo vuoden vapaaehtoisen valinnan olevan jokavuotinen tapahtuma.

-Tarkalleen en osaa sanoa, milloin ensimmäinen vuoden vapaaehtoinen on valittu, mutta valinta on tehty lähes Sytyn perustamisvuodesta, eli vuodesta 2005 asti. Kyseessä on vuoden vapaaehtoinen, joka toimii jossain Salon Sytyn 36 jäsenyhdistyksestä. Kaikki jäsenyhdistykset saavat asettaa ehdokkaita ja valinnan tekee Sytyn hallitus, Hälli kertoo.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: