
Syntyjään Ristiinasta kotoisin oleva, mutta lähes kymmenen vuotta Koreassa tuotemuotoilijan uraa luonut Milla Niskakoski muutti Saloon noin vuosi sitten yhdessä avopuolisonsa, norjalaisen tuotemuotoilija Erlend Storsul-Opdahlin kanssa. Heidät on viime keväänä palkittu Kokoyo Design Award -muotokilpailussa, joka on kansainvälinen tuotesuunnittelukilpailu. Kilpailussa he suunnittelivat paperista taiteltavat astiat, jotka ovat nyt menossa tuotantoon.
Niskakoski on luonut tuotemuotoilijan uralla myös oman brändin nimeltään Kaamos Company, joka yhdistää kosmetiikan ja metallimusiikin, jota hän on jo teini-iästä lähtien kuunnellut. Nimi Kaamos oli Niskakosken mielestä kaunis sana, ja sopii myös suomalaiseen vuodenaikaan, joten nimen valinta yritykselle ei tuottanut vaikeuksia. Kaamos sanana kuulostaa kauniilta myös ulkomailla ja viittaus pimeään vuodenaikaamme on melankolinen ja jopa eksoottinen.
-Halusin olla muusikko itsekin, mutta lukioaikana kuitenkin huomasin, ettei minulla ole ehkä tarpeeksi lahjoja musiikkiin. Koska luova ala oli kiinnostanut aina minua, lähdin opiskelemaan tuotemuotoilua Hämeenlinnaan tietämättä tarkkaan, mitä ala pitää sisällään. Vahvimpia aineita koulussa minulla olivat matematiikka sekä fysiikka, että luovat aineet, joten nämä sitten yhdistyivät noissa tuotemuotoilijan opinnoissa.
Hämeenlinnassa opiskellessa Niskakosken haaveissa oli päästä tekemään elokuvien lavasteita, eli lavastesuunnittelua, mutta tie kulki kuitenkin toiseen suuntaan. Hämeenlinnan opiskeluaikoina Niskakosken kämppäkaverina asui korealainen opiskelija, jonka kautta hän pääsi tutustumaan korealaiseen elämäntapaan ruoasta aina Korean kirjoitusjärjestelmään asti. Kiinnostus maahan lisääntyi, ja Niskakoski lähti oppilasvaihtoon Korean Souliin.
-Rakastuin Koreaan ensisilmäyksellä, sillä se on äärimmäisen eksoottinen, kiinnostava ja turvallinen maa. Korean kirjaimisto on itseasiassa helppo oppia verrattuna esimerkiksi Japaniin ja Kiinaan. Olin vaihdossa puoli vuotta, jonka jälkeen tulin takaisin Suomeen ja valmistuin tuotesuunnittelijaksi, kertoo Niskakoski.
Valmistumisen jälkeen Niskakoski haki stipendiä maisterin opintoja varten, jotka hän tulisi tekemään Koreassa. Vuonna 2012 hän muutti kokonaan takaisin Koreaan maisterinopintojen perässä. Ennen valmistumista hän sai kuitenkin työpaikan korealaisesta firmasta, jossa pääsi suunnittelemaan laukkuja. Muun muassa Korean kansallisjoukkueen Rion kesäolympialaisten kisalaukut ovat hänen suunnittelemiaan. Hän teki töitä yritykselle parin vuoden ajan.
-Koreassa on itseasiassa todella mielenkiintoista tehdä tuotemuotoilua, koska siellä on paljon teollisuutta ja saatavilla olevien materiaalien ja pienten tehtaiden ansioista on mahdollista valmistaa pieniä eriä omasuunnittelemia tuotteita, kertoo Niskakoski.
Uudet kuviot kuitenkin kutsuivat Niskakoskea, ja hän perusti yhdessä avopuolisonsa sekä korealaisen ystävänsä kanssa pienen skandinaavisen design studion. He tekivät yhdessä laaja-alaista muotoilutyötä, muun muassa pakkaussuunnittelua kosmetiikkatuotteille, teollista muotoilua sähkölaitteille, sekä skandinaaviseen tyyliin logoja, jolla olikin paljon kiinnostusta Aasian suunnalla. Oman studion brändillä valmistui myös lompakoita ja avaimenperiä. He saivat useita designpalkintoja suunnittelemistaan töistä.
-Muutaman vuoden jälkeen tuli kuitenkin tunne, että piti päättää, jatkammeko luomaamme uraa Koreassa ja jäämme sinne pysyvästi, vai palaammeko takaisin Suomeen. Olimme tehneet pääsääntöisesti asiakastöitä muille, ja minulle tuli tunne, että haluaisin perustaa oman pienen yrityksen, josta voisin olla täysin itse kontrollissa. Vuonna 2018 päätimme, että kahden vuoden päästä muutamme takaisin Suomeen. Näin saimme aikaa viedä päätökseen isommatkin asiakastyöt Koreassa. Yhteistyö on jatkunut edelleen Korean suuntaan, sillä valmistan siellä myös uuden yritykseni tuotteita, kertoo Niskakoski.
Tahdosta perustaa yritys, josta Niskakoski saisi olla täysin vastuussa, syntyi lopulta Kaamos Company. Siinä yhdistyy Milla Niskakosken teini-iästä kuuntelema metallimusiikki ja teatraalista visuaalisuutta, joka jäi vain haaveeksi Hämeenlinnan opiskeluaikoina. Niskakoski kiinnostui kosmetiikasta ja erityisesti ihonhoidosta Koreassa. Siellä hän alkoi suunnittelemaan ja valmistamaan omia vegaanisia saippuoita. Hän on itse kehittänyt saippuoiden valamissysteemin, jolla hän saa saippuoiden kuviot menemään kokonaan saippuan läpi. Saippuan kuvat muodostuvat ikonisista metallimuusikoista. Milla Niskakoski tekee paljon yhteistyötä eri hevimetallibändien kanssa, jotka ovat olleet kiinnostuneet uusien oheistuotteiden luomiseen.
Koreassa on myös yleistä käyttää kosmeettisia kasvomaskeja eli tehdä kasvohoitoja, joissa pääsääntöisesti esiintyy printtinä joku eläinhahmo. Siitä lähti idea luoda metallihenkinen kuva kosmeettiseen maskiin.
-Maskin kuvitukseen halusin mukaan JP Ahosen, joka on suomalainen sarjakuvantekijä ja kuvittaja. Hänen kanssaan suunnittelimme kasvonaamion printin, ja hän myös suunnitteli pakkauksen käyttöohjeen Ahosen omaan tyyliin sopivalla Belzebubs-tyylisillä hahmoilla. Ahonen on ollut mukana myös saippuapakkausten suunnittelussa ja kuvittamisessa.
Niskakoski halusi testata tuotteidensa toimivuutta joukkorahoituksella, joka onnistuikin. Oman nettikaupan avaaminen kesti, koska piti selvitellä toimitustapoja ja kustannuksia Yhdysvaltoihin., jossa valtaosa yrityksen seuraajista on. Oman pienen toimitilan löytyminen verkkokaupalle Salon keskustasta on suunnitelmissa vuoden alusta, sillä tähän asti hän on pitänyt varastoa ja toimintaa lähinnä kotoa käsin.
Sari Tuomi