Eeva ja Antero Bergströmin kädentaidot näkyvät puutarhassa

Eeva ja Antero Bergström ovat asuneet Halikossa sijaitsevassa talossaan yli 40 vuotta.

-Ei meidän tarvitse lähteä etelään tai mihinkään mökille, kun meiltä löytyy pihasauna sekä palju ja puutarhassa riittää tekemistä, Eeva Bergström toteaa.

Vaikka lumi peittää vielä huhtikuussakin maan, Halikossa asuvien Bergströmien harrastus ei jää mysteeriksi, kun heille astuu sisään. Yli satavuotiaan talon piha on vielä lumen peitossa, mutta sisällä basilikat ja pikkutomaatit on jo istutettu, ja ne odottavat ulospääsyä.
-Kausi alkaa meillä heti, kun lumet sulavat. Joskus on päästy jo Anteron syntymäpäivän tienoilla, maaliskuun lopulla aloittamaan pihahommat, Eeva kertoo.

Talven jälkeen pihatyöt alkavat kunnostuksella ja sitten kivipatsaat kaivetaan kellarista. Ikinä ei tiedä, miltä piha tulee kesällä näyttämään.
-Emme me oikeastaan suunnittele. Eeva saa ideat ja minä toteutan, minkä osaan, Antero sanoo.

Viimeisimmät tuotokset ovat tontin kyljessä olevaan kallioon tehdyt kiviportaat, sekä menninkäisten talo vanhaan koivun kantoon.

Kun pariskunta perheineen muutti taloon vuonna 1979 piha oli villissä kunnossa ja täynnä omenapuita, sillä tontti oli ennen ollut omenatarha.
-Omenapuita oli varmaan neljäkymmentä. Kyllä meillä edelleen löytyy muutama, mutta ei meillä ollut tekoa niille kaikille, eikä aikaakaan, Eeva muistelee.

Pariskunnan puutarhaharrastus lähti kunnolla käyntiin vasta 90-luvulla, kun lapset olivat varttuneempia. Puutarhaa on hoidettu kuitenkin koko talossa asumisen ajan.
-Äitini oli puutarhuri, joten nämä jutut tulevat luonnostaan. Yhdessä me Eevan kanssa rupesimme laittamaan kasvimaata ja istutimme sinne muun muassa perunaa, kurkkua ja punajuurta, Antero hymyilee katsellen vaimoaan.
-Edelleen saamme kasvatettua perunat omaan tarpeeseemme, mutta joistain vihannesistutuksista on täytynyt luopua, sillä ketut ja peurat ovat vierailleet kasvimaalla, Eeva jatkaa.

Ikkunasta ulos katsoessa kalliolla tosiaan kiipeilee kaksi peuraa syvässä lumihangessa.
-Söpöjähän ne ovat, mutta tuottavat hieman päänvaivaa, Eeva huokaa.

Pihalla on monia eri alueita. Sieltä voi löytää patsaita, joita on saatu lahjaksi tai joita Eeva on itse valanut betonista, 60-vuotislahjaksi saatu suihkulähde sekä paljua ympäröivät tuijat, jotka antavat näkösuojan. (Kuva: Eeva Bergström)

Sääolosuhteet eivät ole aina puutarhalle otollisimmat

Eläinten lisäksi puutarha on välillä kovilla myös sään vuoksi.
-Ystävämme ilmoitti meidät jonkun puutarhalehden kaunein piha -osioon. Kuvaajat kävivät viime heinäkuussa, kuumimpaan aikaan, Antero sanoo.
-Kaikkihan näytti silloin nuutuneelta, en tiedä millaisia kuvista ollenkaan tuli, Eeva mutristelee.

Oli keli mikä hyvänsä, Eevan voi löytää ulkoa, talvisin hän lenkkeilee, keväästä syksyyn hän viettää aikansa puutarhassa.
-Puutarhassa konttaaminen auttaa selkääni ja on ihana päästä puuhaamaan jonkun parissa. Aina kun keksin jotain, niin siitä alkaa neuvottelut, väsytystaistelu, Eeva virnistää miehelleen.
-Onneksi puutarha-asiat ratkeavat suht nopeasti. Niissä ei kauaa tarvitse suostutella, Antero tokaisee.

Pihalla on monia eri alueita, joita tutkia. Sieltä voi löytää patsaita, joita on saatu lahjaksi tai joita Eeva on itse valanut betonista, 60-vuotislahjaksi saatu suihkulähde sekä paljua ympäröivät tuijat, jotka antavat näkösuojan.

Ideat omasta päästä

Kesällä kukoistava menninkäisten talo kuhisee elämää. (Kuva: Eeva Bergström)

Viime kesänä tehty menninkäisten talo näyttää upealta kesäisissä kuvissa. Todellakin siltä, että parhaan kauden aikana se vilisee asukkaita.
Idean taloon Eeva keksi itse, niin kuin useimmat asiat puutarhassa.
-Kyllä minä jonkun verran selaan puutarhalehtiä ja joskus olen katsonut Pinterestiä, mutta useimmiten ideoin asiat itse ja Antero toteuttaa luomukset, Eeva kertoo.

Leikillisyys on asia, jonka Eeva on löytänyt uudelleen vanhemmalla iällä. Puihin on tehty keinuja, joissa nuket roikkuvat, ja pihalta voi löytää myös peikonjälkipolun.
-Kai se niin on, että kun tulee tarpeeksi vanhaksi, leikkimielisyys palaa, Eeva nauraa.

Toiminnallisuus on pariskunnalla jatkunut eläkeikään asti. Työelämässä molemmat olivat yrittäjiä ja nyt kun kotona on aikaa ja virtaa riittää, sille on löytynyt toinen kohde.
-Työikäisinä lasten kanssa teimme vain pieniä kokeiluja puutarhassa. Nyt siellä menee melkein kaikki aika, Eeva toteaa.

Puutarhan hoidon lisäksi Anteron harrastuksena ovat autot.
-Päivät saattavat hyvin kulua niin, että minä työskentelen tallissa autojen parissa ja Eeva konttaa puutarhassa, Antero summaa.

Samassa talossa pariskunta on jo asunut yli neljäkymmentä vuotta, eikä loppua näy.
-Ei meistä olisi rivi- tai kerrostaloeläjiksi, ainakaan vielä, molemmat tuumaavat.

Nelli Spännäri

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: