Hajalan Äijäpyöräilijät liikuttavat lihaksiaan ja piristävät mieltään

Äijäpyöräilijöiden perustajajäsen Pasi Nikula ja ohjaaja Marko Tuokko äijäjumpalla.

Hajalan koulun Pomppulassa jumppaa toistakymmentä eri-ikäistä miestä, kovin paljoa enempää ei suhteellisen pieneen tilaan mahtuisikaan. Sen verran reipasta on meno, että takavuosina keskustelua aiheuttaneet hiiret ovat taatusti kaikonneet.

– Nyt ollaan Hajalan liikunta- ja urheilukeskuksessa, vierestä löytyy talvisin myös Hajala-areena eli jääkiekkokaukalo. Täällä Hajalassa kaikki on suurempaa, jollei fyysisesti niin ainakin henkisesti, sanoo vakavalla naamalla Pasi Nikula, yksi Äijäpyöräilijöiden perustajista.

Hajalan Äijäpyöräilijät, tuttavallisemmin HÄPY, viettää ensi vuonna 10-vuotisjuhliaan.

– Idea lähti liikenteeseen neljän äijän huvipyöräilystä, jotka kaikki on mukana edelleen. Vähitellen matkat kasvoivat ja pyöräilijöitä tuli lisää, nyt meillä on WhatsApp-ryhmässä 33 jäsentä, joskin aktiivisemmin toiminnassa mukana olevia on viitisentoista. Ihan kaikki jäsenet eivät ole Hajalasta.

– Pyöräilyetäisyydeltä kuitenkin, huikkaa yksi jumppaajista.

Kun ainakin yksi jäsenistä asuu nykyään Kaarinassa, niin voidaan todeta, että Äijäpyöräilijöiden lenkit on sangen kunnioitettavalla tasolla.

– Kesän vakioreitteihin kuuluu pyöräily Hajalasta Kokkilaan, 18 kilometriä suuntaansa ja paluumatka ylämäkeä. Siellä ohjelmassa on saunomista ja kaikinpuolista virkistäytymistä. Pisin tekemämme matka on ollut hiukan vajaa 100 kilometriä. Äijäpyöräilijöiden ikähaarukka on alle kolmekymppisistä lähes seitsemänkymppisiin ja tänä kesänä on tullut mukaan myös sähköpyöriä. Ne ovat tietysti saaneet lempeää piruilua osakseen, etenkin 3-vaihteisilta, hymyilee Pasi.

Treeneissä keskitytään muun muassa lihaskuntoon ja liikkuvuuteen.

HÄPY on käynyt myös Mallorcalla pyöräilemässä. Kyläsaunassa Myllytyryn rannalla on käyty niin kesällä kuin talvellakin avannossa, mutta varsinainen liikunnallinen talviharrastus haluttiin keksiä. Pasi Nikula on monille tuttu Salon Teatterista ja sieltä näyttelijäkollegaltaan, joka on myös Hajalasta, hän sai vinkin mahdollisesta jumpan vetäjästä. Hajalan koulun rehtorilta saatiin kannustusta ja käyttölupa liikunta- ja urheilukeskukseen. Marko Tuokko on pelannut ammatikseen jääkiekkoa useita vuosia ja hänestä Äijäpyöräilijät saivat innostuneen Äijäjumppaohjaajan.

– Tämä on kiitollinen ryhmä valmentaa, on olennaista että valmentaja sopii ryhmälle ja päinvastoin. Keskitymme konkreettisiin lihaksiin, kuten selkään ja pakaroihin. Lihaskunnon ja liikkuvuuden ylläpitäminen on erityisen tärkeää.

Hajala valittiin Varsinais-Suomen Vuoden Kyläksi vuonna 2020 ja kymmeniä vuosia valmisteltu kaavakin lopulta saatiin, joten koulun läheisyyteen on kaavoitettu yli 20 tonttia. Hajalan kyläyhdistys toimii aktiivisesti ja sekä koulu että remontoitu päiväkoti ovat toiminnassa taannoisesta hiiriepisodista huolimatta.

– On tänne viime aikoina muuttanut nuoria ja lapsiperheitäkin, sanoo Pasi optimistisesti.

Mutta kuka keksi Hajalan Äijäpyöräilijöiden ja ennen kaikkea sen HÄPY-lyhenteen nimen?

– Sitä ei tarina kerro. Tai muista. Tai halua.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: