Halikkolainen Hilkka Virtanen lämmittää paukkupakkasella puilla

Hilkka Virtanen näyttää kuinka räsymattoja voi puhdistaa pakkasella lumihangessa vaikka lasten kanssa.

Halikkolainen Hilkka Virtanen (31) lämmittää kotiaan paukkupakkasilla useammalla tulisijalla.
-Poltan puita puuhellassa kaksi kertaa päivässä. Lisäksi käytössä on varaava takka ja puulämmitteinen sauna tuo myös lämpöä taloon aina kun sitä lämmittää, Virtanen kertoo.

Tosipaikan tullen tuvasta löytyy vielä Porin Matti, jossa riittää lämpötehoja keliin kuin keliin.

1950-luvulla rakennettua omakotitaloa on laajennettu 90-luvulla. Sähkölämmitys ilman tulisijoja tulisi kalliiksi, vaikka käytössä on ilmalämpöpumppu. Metsätöissä omassa metsässään viihtyvä isä huolehtii tyttärensä perheen puuhuollosta; poltettavaksi sopivaa puuta jää aina sopivasti puunkorjuun ohessa.

Marttilassa suntiona työskentelevä Virtanen asuu omakotitaloaan Vaskiolla kolmen alle kymmenvuotiaan poikansa kanssa. Pienessä kyläyhteisössä tehdään paljon yhdessä.

Vapaa-ajan harrastuksiin kuuluu Halikon Marttojen puheenjohtajuus.
-Taisin olla aloittaessani Suomen nuorin Martta-yhdistyksen puheenjohtaja, Hilkka naurahtaa.

Virtanen pukee 5-, 7- ja 9-vuotiaat pojat sään mukaan. Pakkasilla kunnon talvihaalari ja kerrospukeutuminen helpottavat myös ulkoa sisälle tultaessa ja toisinpäin.
-Olen kutonut kaikille kolmelle lämpimät villapaidat. Nuorimmalla on myös villahaalarit.

Pitkät alushousut ovat itsestäänselvyys, muuten ei ole asiaa pihaleikkeihin. Käytössä on merinovillaisia alus- tai väliasuja, kaulurit ja neulepipot huolehtivat kaulan ja pään suojaamisesta.
-Pojat tykkäisivät käyttää leikeissään sormikkaita, mutta laittavat kyllä paksut rukkaset käteensä, kun on oikein kylmä

Pakkanen kiristyi Salossa alkuviikosta yli 15 asteen ja kylmempää on tulossa. Perjantaina mittari voi näyttää jopa 25 pakkasasteen lukemia. Reipas pakkasjakso kestää Ilmatieteen laitoksen mukaan ainakin ensi viikolle.
-Meidän autollemme on paikka pihan kylmässä autotallissa, mikä helpottaa sen käyttämistä.

Virtanen tietää, että paukkupakkasilla sähkönkulutus kasvaa Suomessa ja sen säästäminen on kansalaishyve. Toki käytön pienentäminen näkyy myös omassa kukkarossa.
-Meillä on kiinteä sähkösopimus, mutta kodinkoneet käyvät siitä huolimatta mahdollisuuksien mukaan halvempina tunteina, jolloin sähkönkulutus on pienimmillään.

Hilkka Virtanen antaa kysyttäessä Salonjokilaakson lukijoille marttojen ”pakkasvinkkejä” .
-Petivaatteet kannattaa viedä pakkasella ulos tuulettumaan. Pakkanen raikastaa myös mattoja, villavaatteita ja tyynyjä.

Matot voi heittää puhtaaseen lumihankeen. Lumipesun voi tehdä, kunhan ensin imuroi tai pudistelee matot puhtaaksi pölystä ja irtoliasta. Lisäksi mattojen kannattaa antaa viilentyä noin vartin, muuten lumi voi sulaa lämpimän maton päälle.

Martat opastavat pesemään räsymaton viemällä sen hangelle ja nostelemalla päälle ohuen kerroksen lunta. Mattoa harjataan kuteiden mukaisesti molemmin puolin, jonka jälkeen siitä ravistellaan telineellä lumet pois. Nukkamatot laitetaan nukkapuoli alaspäin lumeen ja mattoa tampataan kevyesti mattopiiskalla. Sen jälkeen telineessä harjataan tai ravistellaan lumet pois.
-Pakkanen ja ulkoilma antavat ihanan tuoksun, Virtanen lupaa.

Marttavinkki on myös pakastimen sulatus pakkaskeleillä. Pakastetut tuotteet voi viedä parvekkeelle tai kuistille sulatuksen ajaksi.
-Pakastimen lisäksi myös jääkaapin puhdistaminen kannattaa tehdä pakkasilla. Ja kuivalla pakkasilmalla voi viedä myös pesukoneesta otetut vaatteet ulos kuivumaan ulos.

Pekka Mäenpää

Halikon Marttojen puheenjohtaja Hilkka Virtanen polttaa paukkupakkasilla kotonaan puita talon sähkölaskun pienentämiseksi.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: