
Perniössä ollaan lähdössä työskentelemään seudun nuorten parissa. Toiminnan tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä ja edistää nuorten hyvinvointia. Tarkoituksena on kartoittaa, missä pitää lähteä korjaamaan tilannetta, jalkautua nuorten pariin ja tarjota myös yksilöllistä tukea nuorille.
Paikallinen Saaren Taika -yritys tukee toimintaa 30 000 eurolla ja mukaan on saatu lähtemään myös muita alueen toimijoita, kuten Perniönseudun lehti, MLL Perniö, Kukkakatri, S-market Perniö ja ABC Perniö. Tällä hetkellä kasaan on saatu jo reilu 35 000 euroa, mutta koko vuoden kattavaan toimintaan tarvitaan 55 000 euroa, joten vielä tarvitaan tukijoita mukaan. Saaren Taika on kuitenkin sitoutunut tukemaan loppusumman, mikäli koko summaa ei saada kerättyä. Tavoitteena on saada toiminta jatkumaan myös vuoden jälkeen.
-Perniön nuorten tilanne on herättänyt huolta meissä monissa, ja koskettanut läheisesti myös meidän työyhteisöämme. Meillä työskentelee monta Perniön nuorta, joten me Saaren Taiassa päätimme lähteä tukemaan Aseman lapset ry:n koordinoimaa, ennakoivaa nuorisotyötä täällä Perniön alueella, kertoo Veera Amnelin-Kylämäki, Saaren Taika -yrityksen toimitusjohtaja.
-Menetimme viime syksynä kaksi paikallista nuorta, tragedia kosketti laajalti perniöläisiä ja se oli tavallaan laukaiseva tekijä, mistä syystä lähdettiin ajamaan toimintaa Perniössä eteenpäin, lisää Johanna Amnelin, Saaren Taika -yrityksen perustaja.
Aseman lapset ry:n Minna Lahtela on työskennellyt nuorisotyön parissa pitkään.
-Vastaan valtakunnallisesta Walkers toiminnasta ja koko konseptin kehittämisestä, projekteista sekä valtakunnallisista palveluista. Aseman lapset ry on vuonna 1990 perustettu järjestö, alun perin Helsingistä, mutta olemme valtakunnallinen järjestö erityisesti Walkers-toiminnan kautta, jonka lisäksi meillä on paljon erilaisia työmuotoja, joita mahdollisesti tuodaan nyt sitten myös Perniöön, kertoo Minna Lahtela.
Matti Pääkkönen Aseman lapset ry:stä tulee toimimaan tulevan vuoden aikana Perniössä nuorisotyöntekijänä. Joulu-tammikuun aikana Pääkkönen tulee kartoittamaan Perniön tilannetta tutustumalla paikallisiin toimijoihin, jotka ovat avainasemassa yhteistyössä. Salon kaupungin nuorisopalvelut vastaa perusrakenteesta, mitä alueella tarjotaan. Kartoituksen jälkeen lähdetään korjaamaan niitä aukkoja, mihin pitää päästä ja missä on ne nuoret, joita ei nyt tavoiteta.
Perniö on tuttu paikka Pääkköselle, koska hän on viihtynyt 80-luvulta asti kesäasukkaana Perniössä.
-Luonto veti Perniöön, ja koska harrastan valokuvaamista, niin luonnon merkitys on suuri. Perniöläisiin nuoriin olen päässyt tutustumaan vapaa-ajalla ja lomilla täällä Perniössä. Olen muun muassa vetänyt nuorille ympäristöhetken, jossa kerroin linnuista ja tunnistimme linnun ääniä. Olen 21 vuotta tehnyt nuorten kanssa työtä. Olen erittäin otettu, että minut on valittu tähän tehtävään täällä, kertoo Matti Pääkkönen.
Pääkkösellä on pitkä kokemus 9–25-vuotiaiden nuorten kanssa tehdystä työstä, sekä hän on tehnyt kehitysvammaisten nuorten kanssa töitä. Pandemian aikana hän opiskeli Aseman lapsissa jalkautuvaa työtä. Sitä kautta Walkers-toiminta on tullut hänelle tutuksi.
Aseman lapset ry tunnistetaan myös liikkuvan nuorisotyön hankkeesta, jonka avulla yleensä kohdataan sellaisia nuoria, joista jopa puolet on niitä, jotka jäävät tai jättäytyvät muiden palveluiden ulkopuolelle, eivätkä juuri harrasta mitään. Se on kasvava trendi nuorten keskuudessa.
-Siitä ei voi syyttää olemassa olevia palveluita, nykyään nuoret hengaavat ja tykkäävät olla keskenään, haluavat olla irrallaan ja tehdä sellaisia asioita, jotka heistä ovat kivoja. Sitä pitää myös kunnioittaa, ja meidän lähtökohtamme on se, että me lähdemme kunnioittamaan sitä nuorten tapaa viettää vapaa-aikaa ja mennään sinne, missä he ovat. Vaikka Walkers tunnetaankin kahviloista, niin toiminta on paljon muutakin. Toimintamme on yhä enemmän monimuotoista, on kouluilla välitunti Walkersia, mini-Walkersia varhaisnuorille, kohtaamispaikkoja ja olohuoneita. Pandemian myötä on yhä enemmissä määrin tarpeellista jalkautua nuorten pariin, koska monet palvelut ovat sulkeutuneet. Emme jätä nuoria yksin, vaan nyt jalkaudumme ulos heidän luokse, kertoo Minna Lahtela.
Walkers tulee kouluttamaan vapaaehtoisia arjenkuulijoita, joilla on aikaa kuunnella nuoria. Nuorelle on tärkeää, että hänellä on edes yksi luottamuksellinen vieras aikuinen, johon tukeutua, jos on vaikeaa avautua kotona asioista.
-Kyläyhteisöllisyyden merkitys kasvaa nyt tässä projektissa Perniössä. Jokainen halukas voi omassa elämässä lähteä toimimaan toisin. Nuoret kokevat tänä päivänä syrjityksi tulemista aikuisten suunnalta. Tämä on sellainen asia mikä pitää nostaa esille. Julkisilla paikoilla on oleskelutiloja, esimerkiksi huoltoasemilla toivotaan maksavia asiakkaita, mutta sitten kun sinne tuleekin nuoria, niin he eivät olekaan toivottuja. Nuoria ajetaan pois paikoista, koska yhteisiä pelisääntöjä ei ehkä ole kukaan aikuinen tullut kertomaan heille. Nuorille nämä paikat ovat kuitenkin ne paikat, missä he haluavat kohdata muita nuoria. Suomesta on tavallaan tullut paikka, jossa nuorista halutaan eroon, poissa silmistä, poissa mielestä asenteella unohtaen että hekin ovat jonain päivänä aikuisia, ja hyvin todennäköisesti meidän jo aikuisten tulevia työkavereita. Nuoruus on herkkä ikä, ja se vaikuttaa tulevaisuuden valintoihin. Olemme luomassa Walkers-toiminnalla nuorisomyönteistä yhteiskuntaa, ja siihen me tarvitaan koko Perniö mukaan, muistuttaa Minna Lahtela.
Sari Tuomi