Ihme ja Kumma kouluttaa ja työllistää poikkeusoloissakin

Anais Lehdonvalo, Joonas Hiitola, Julius Auranen, Markus Sorola, Olivia Juusti englannin tunnilla. Takana kansalaisopiston englanninopettaja Jenni Heinonen ja harjoittelija Saeko Lindroos.

Tanja Virtanen

Salossa Annankadulla toimivaan Ihme ja Kummaan ei kannata mennä tutustumaan tiukalla aikataululla, koska siellä vierähtää tovi jos toinenkin.
Viime keskiviikkona ohjelmistossa oli aamupala ja lounas sekä niiden valmistaminen, tarjoilua Jonilassa, tilauspullien ja -sämpylöiden leipomista, puodin ja kahvilan pitoa, radiolähetyksiä ja niiden valmistelua sekä englannin opetusta.
Ihme ja Kumma on tehnyt vuodesta 2015 työtä yhdenvertaisen työllistymisen puolesta ja mahdollistanut monille kehitysvammaisille nuorille ensimmäisen askeleen kohti työllistymistä, joka on monen erityisnuorenkin unelma.
IhKun puodista löytyy paljon pengottavaa koruista villasukkiin. Tällä hetkellä työn alla on lajitella vanhoja suomalaisia postimerkkejä. Numismaatikko arvioi lahjoituksena saadut merkit ja niiden arvon. Jorma Nurminen kertoo, että tavarat löytävät tiensä IhKuun eri tavoin.

– Saamme paljon tavaraa lahjoituksina ja myös IhKulaisten koti- tai kuolinpesäsiivousten yhteydessä. Meiltä on mahdollista tilata apua siivoukseen ja tavaroiden poisviemiseen. IhKulle on tulossa piakkoin myös oma nettikauppa, IhKuli.com, koska poikkeusolot ovat hiljentäneet kovasti kävijämääräämme, Nurminen kertoo.
Poikkeuksellinen aika näkyy myös kahvilan toiminnassa. Ennen koronaa kahvilan myynti oli muutama satanen päivässä, nyt vain parikymppiä.

– Ihmiset eivät uskalla liikkua ja tulla sisälle. Osa jättää tulematta, koska ajattelevat, että voisivat tuoda tartunnan IhKulaisille, joten ovi käy vain muutaman kerran päivässä, Nurminen kertoo.
Kun toiminta pysähtyi maaliskuussa kuin seinään, IhKulla oli viisi eri toimipistettä, muun muassa yksi kahvila Turussa.

– Kaikki joutuivat sulkemaan ovensa Salon IhKua lukuun ottamatta, Nurminen kertoo.
Haastavista ajoista huolimatta IhKussa on tällä hetkellä kymmenen työsuhteessa olevaa nuorta, kaksi työharjoittelussa ja viisi työpajoissa.

– Rutiinit ovat nuorille tärkeitä ja niitä on pyritty koko ajan pitämään jollain tavoin yllä, Nurminen sanoo.
Ihme ja Kumman tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle nuorelle ja nuorelle aikuiselle paikka työpajalta. Onnistumiset työpajalla avaavat polun työkokeilun kautta ensimmäiseen työsopimukseen ja parantavat nuoren mahdollisuuksia jatko-opiskeluun tai työllistymiseen avoimilla työmarkkinoilla.
Annina Lindgren työskentelee leipomon puolella, luonnollisesti essu jauhoissa. Hän kertoo työskennelleensä IhKussa noin kaksi vuotta.

– Kun sain kuulla, että täällä tarvittaisiin leipuria, otin yhteyttä Jorma Nurmiseen ja sain paikan. Leivomme täällä tilaustuotteita ja omassa kahvilassa myytäviä tuotteita.
Annina kertoo, että hänellä on suurtalouskokin koulutus ja valmistumisensa jälkeen 2009 hän toimi äitiysloman sijaisena vajaan vuoden entisessä oppilaitoksessaan, Bovallius-ammattiopistossa eli nykyisessä ammattiopisto Spesiassa Turussa.

– Koska töitä ei löytynyt sen jälkeen, olin erilaisissa työkokeiluissa ja hankin sitten vielä hoito- ja laitoshuoltajan tutkinnon. Koulutukset täydentävät ja tukevat hyvin toisiaan tässä työssä.
Leipomon toiselta puolelta löytyvä Olivia Juusti kertoo olleensa IhKussa vuoden verran ja tykkäävänsä kovin työstään.

– Opiskelen samalla kokiksi Rasekossa, Opettaja tulee aina välillä tänne IhKuun ja osallistun opetukseen nettitunneilla. Siinä ei kulu aikaa koulumatkoihin.
Olivian mukaan opiskelu sujuu mukavasti työn ohella. Paimiossa asuvan Olivian matkat bussilla kestävät noin 30 minuuttia suuntaansa, joten päivään tulee pituutta.

– Loppukuusta minun on tarkoitus vierailla Kari Aihisen Verso-ravintolassa Helsingissä ja samalla haastatella Aihista ja tutustua ison ravintolan toimintaan.
Petra Elovaara on uusi tulokas IhKun porukassa, mutta hän kertoo löytäneensä hyvin paikkansa leipomosta.

– Aloitin kesäkuun alkupuolella. Tulen töihin kävellen ja joskus pyörällä. Saan hyötyliikuntaa joka päivä, Petra sanoo.
Uutta IhKun toiminnassa on opinnollistaminen eli osa nuorista suorittaa työn ohella opintoja ja tavoitteena on valmistua muun muassa tarjoilijaksi ja kokiksi. Lisäksi opiskellaan säännöllisesti lukion lyhyttä matematiikkaa ja englannin opinnoissa tulee tutuksi myös esseiden kirjoittaminen.

– Saamamme hankerahoitus on mahdollistanut nuorten opiskelun ja uusien ohjaajien palkkaamisen, jotta opiskelut sujuvat ja menevät eteenpäin. Hyvä puoli tässä on se, ettei nuorten tarvitse käydä koulussa, vaan opettajat tulevat säännöllisesti käymään täällä meillä, Nurminen selventää.
Opinnollistamishankkeesta on tarkoitus tehdä opas, jolla voidaan jakaa tietoa eteenpäin toteuttamisesta ja saavutetuista tuloksista. Tästä johtuen sekä Kehitysvammaliitto että eri oppilaitokset seuraavat hanketta.

– IhKun työpaja on ensimmäinen ja ainoa Opetusministeriön hyväksymä tämäntyyppinen työpaja erityisnuorille.
Nurminen kertoo, että monella nuorella on takana jo catering- tai siivousalan koulutus ja onpa joukossa myös kaksi metallialan tutkinnon suorittanutta nuorta.

– Opinnollistamisen ja muun toiminnan kautta haetaan tärkeitä onnistumisia nuorille, jotta he jaksavat jatkaa opintojaan ja toimintaansa.
Vuosi sitten koettiin onnistumisen hetkiä, kun kuusi nuorta 11:stä sai töitä tai opiskelupaikan. Tämän lisäksi viisi nuorta on valmistunut IhKun kautta opinnoistaan
– He ovat suorittaneet IhKussa näyttöjään tai työharjoittelujaan, Nurminen kertoo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: