Ismo Tuominen verhoilee arkkuja 30 vuoden kokemuksella

Ismo Tuominen verhoilee kahdesta kolmeen arkkua päivässä.

Monen sukupolven ajan yksi Salon yrityksistä on ollut mukana saattamassa ihmisiä heidän viimeiselle matkalleen. Kyseessä on Salon Hautaustoimisto Saustila, joka sijaitsee yhä tänäkin päivänä Helsingintien varrella kaupungin keskustassa.

Perinteiseen osaamiseen sekä luotettavaan ja ihmisläheiseen palveluun perustuksensa valanut Saustila on esimerkki työstä, jolla on vakaa jalansijansa ajasta toiseen.
-Peruspiirteet säilyvät samankaltaisina. Maailma kuitenkin muuttuu ympärillä ja sen myötä tietyt asiat hautaustoimistojen arjessa, kertoo Yrjö Saustila.

Muutoksen alla ovat olleet myös ruumisarkut. Eräs piirre Saustilan arkuissa on kuitenkin pysynyt sellaisenaan läpi hautaustoimiston yli 80 vuotisen historian – suurimman osan niistä he verhoilevat itse vielä tänäkin päivänä.
-On enää harvinaista, että hautaustoimistoissa verhoillaan arkkuja. Taitoa ei opeteta kouluissa, vaan se on tekijältä toiselle periytyvää. Verhoilijamme Ismo Tuominen on tästä esimerkki. Hänkään ei ollut alan ihmisiä, vaan tuli tänne oppipojaksi, hän selventää.

Yrjön johdattamana ovet avautuvat Saustilan verhoomon puolelle. Täällä Ismon työ tapahtuu, ja jossa mies on paraikaakin tehtävänsä parissa.
-Verhoilen pari kolme arkkua päivässä. Ajan saatossa tähän on varsin rutinoitunut, niin siinähän se sujuu, Ismo sanoo hyväntuulisesti ja näyttää samalla, miten kädentaitonsa saavat aineellisen muodon arkun rungon sisäpinnalle.

Ismo kertoo, että hän tuli Saustilaan töihin syvimmän laman aikaan 1990-luvun alussa. Hän oli tuolloin jäänyt työttömäksi ja mietti, että mitä sitä tekisi seuraavaksi.
-Tunsin Yrjön puolison Kirsin entuudestaan. Ja hän kysyi, että tulisinko heille töihin. Tässä sitä sitten on oltu se 30 vuotta, Ismo naurahtaa.

Myös Yrjö itse kertoo verhoilleensa arkkuja aikaisemmin. Samoin Ismo toimi alkuun vähän kaikissa hautaustoimiston töissä, kuten kuljetuksissa. Lopulta hänen pääasialliseksi työnkuvakseen vakiintui arkkujen valmistelu vainajia varten.

Suurin osa Saustilassa verhoiltavista arkkujen rungoista tulee SHT-Tukku Oy:lta Punkalaitumelta. Joitain saapuu myös Virosta.
-Omaisilla saattaa olla valmiina kankaita, joilla he toivovat arkun verhoiltavan. Tällöin yhdessä Ismon kanssa he tutkivat ja suunnittelevat, että se onnistuu. Kaikista kangaslaaduista ei ole tähän tarkoitukseen.

Yrjö tarkentaa, mitä tällä tarkoittaa. Esimerkiksi arkkuihin ja uurniin tulevien materiaalien on oltava kokonaan maatuvia.
-Polttohautauksia varten on myös omat tietyt vaatimuksensa. Palavan materiaalin lisäksi näihin kuuluvat arkun koko ja mitat, jotka ovat rajallisemmat kuin arkkuhautauksessa.

Näihin sekä omaisten toiveisiin vastatakseen Saustilassa on monia erilaisia arkkuja, sekä verhoiltuja että puupintaisia. Värejä ja arkkuun tulevia koristeita on monenlaisia – esimerkkejä tästä ovat Suomen lipun sinivalkoista toistavat veteraaniarkut sekä mustalla ja punaisella viimeistelty Karjala-arkku. Kaikki ruumisarkut valmistellaan kuitenkin yksilöllisesti jokaista vainajaa kunnioittaen. Niiden on edustettava häntä, kenelle ne tehdään.

Verhoilutyön ohella Ismo kertoo olevansa mukana myös Salon VPK:ssa. Toisinaan hälytys tuppaa keskelle päivää, mutta joustava työaika antaa myöten pelastuslaitoksenkin tehtäville. Ja kun tilanteet ovat jälleen hallinnassa, hän palaa takaisin verhoilun pariin.
-Ismo on se meidän ”yleismies-Jantunen”, Yrjö toteaa osuvasti.

Arkun ohella myös hautajaisjärjestelyt toteutetaan alusta loppuun omaisten toiveiden mukaan. Yhteinen työ alkaa käytännön sopimisista muun muassa siunausta ja muistotilaisuutta varten. Hautaustoimistossa valitaan tarvittavat palvelut ja tuotteet.
-Aikaisemmin, vielä viisitoista vuotta sitten, meillä tehtiin myös vainajien vaatteet. Lisäksi tyttäremme Auraleenan suunnittelemana meillä on vainajan vaatteen malli, minkä hän toteutti vaatetusalan muotoilijaopintojensa opinnäytetyönä. Tällä hetkellä SHT-Tukku valmistaa näitä, ja hautaustoimistot voivat käyttää mallia halutessaan.

Ja koska järjestelyihin tarvitaan monen eri alan osaamista, Saustilalla on paljon yhteistyökumppaneita niin Salon seudulla kuin ympäri Suomea. Heihin kuuluu muun muassa perunkirjoittajia, pitopalveluita ja kukkakauppoja sekä hautakiviliikkeitä.
-Kaikkinensa hautaustoiminta työllistää lukuisia ihmisiä. Ei vain hautaustoimistoissa, vaan monipuolisesti yli ammattialojen, Yrjö kiteyttää.

Ismo puolestaan muistuttaa, miten kuolema on osa elämää. Arkkujen verhoilu kuulostaa ehkä työnkuvana erikoiselta, mutta hän suhtautuu siihen osana luonnollista jatkumoa – mitä ajasta iäisyyteen siirtyminen meille jokaiselle lopulta on.

Melissa Koponen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: