Kaasuautoilu kiinnostaa Salossa – kaasuautoon saatavissa muuntotukea vuoden 2021 loppuun

Tanja Virtanen

Yrittäjä Pekka Tuominen ja autonasentaja Aki Vauhkonen asentamassa paineensäädintä.

Salossa kysellään pari kertaa viikossa polttomoottoriauton muuttamisesta bifuel-autoksi, kertoo korjaamopäällikkö ja yrittäjä Pekka Tuominen Autokorjaamo Hagströmiltä.
– Muuntotyöt maksavat noin 3 000 euroa, itse työ on noin puolet kuluista. Trafi myöntää vuoden 2021 loppuun saakka tuhat euroa tukea muuntoon. Muuntotyö kestää noin kolme päivää ja se tehdään niin sanotusti avaimet käteen -periaatteella – auto muutoskatsastetaan, tankataan ja lopuksi neuvotaan asiakasta kaikessa tarvittavassa.

Dieselautossa hyötysuhde on huono ja dieselvero säilyy muutoksenkin jälkeen, joten sen muuttaminen ei kannata, ellei ole kyseessä raskaan liikenteen ajoneuvo.
– 2000-luvun polttomoottoriautoissa hyötysuhde on huomattavasti parempi. Muuntotyön jälkeen ajoneuvoon tulee lisäksi käyttövoimavero, noin pari sataa euroa vuodessa keskikokoisessa henkilöautossa.

Tuomisen mukaan huono puoli muunnoksessa on se, että säiliö vie yleensä ison tilan takalaatikosta. On mahdollista myös asentaa kolme pienempää säiliötä auton alustaan runkopalkkien väliin, mutta kaikkien autojen rakenne ei mahdollista tätä.
– Alustaan asennettavat säiliöt ovat tietenkin suuritöisempi ja hintavampi vaihtoehto, mutta tällöin kuljetustila säilyy.

Ajamaan lähdettäessä auto käynnistyy bensiinillä ja kun moottori on lämminnyt tarpeeksi, polttoaine vaihtuu kaasuun. Tuominen vakuuttaa kaasuauton sopivan Suomen talvioloihin, se on helppohoitoinen ja ajovarma ratkaisu.
– Käytettävä kaasu on joko bio- tai maakaasua ja yksi tankkauskerta 90 litran tankkiin maksaa noin 20 euroa. Tällä hetkellä Salon ainoa tankkauspiste on Piihovilla. 90 litran tankilla, joka vastaa noin 22 litraa bensiiniä, ajaa noin 300 kilometriä riippuen auton kulutuksesta ja ajotyylistä. Suurin ero bensiinimoottoriin on se, että kaasuauto on herkempi tulppien suhteen, huonoilla tulpilla käynti voi pätkiä.

Tuomisen mukaan asiakas, joka haluaa muutoksen, on kiinnostunut tekniikasta ja vihreistä arvoista. – Ei ole stereotyyppistä asiakasta, joka haluaa muuttaa autonsa kaasuautoksi. Monesti etäisyys tankkauspisteeseen on se ratkaiseva tekijä.

Kaasusäiliöt voidaan asentaa auton alustaan takalaatikon sijasta, jolloin ne eivät vie kuljetustilaa.

Pienempi hiilijalanjälki houkutteli kaasuautoiluun

Salon keskustassa asuvan Santeri Kallion perheessä on kaksi Volkswagenin tehdasvalmisteista kaasuautoa, jotka on ostettu pari vuotta sitten.
-Ostettaessa hinta oli pari tonnia enemmän verrattuna samanikäiseen bensiinikäyttöiseen autoon. Tällöin sai Gasumilta tukea ja vuoden verran kaasu oli halvempaa kuin normaalisti.
-Kaasuautoissa on toimiva tekniikka, joka on käyttövarmaa, se käyttäytyy samoin kuin bensiinikäyttöinen auto.

Kallio on ollut tyytyväinen vaihtoon. Hän ajoi aiemmin työmatkat Turkuun dieselautolla ja vaikka käytössä onkin nyt biokaasu, ajaminen tulee silti hieman edullisemmaksi kuin dieselautolla.
-Käyttövoimavero autoista maksetaan maakaasun mukaan, joka meillä tarkoittaa reilu neljäsataa euroa per auto vuodessa. Pelkkää bensiiniä käyttävän auton vero on halvempi, mutta se tasaantuu, koska biokaasulla ajaminen on helppoa ja taloudellista.
-Meillä autot käyvät puhtaalla kotimaisella biokaasulla, vaikka se onkin noin viisi euroa maakaasua kalliimpaa tankillisella. Tankkaus kestää noin viitisen minuuttia ja rouva kiittelee, ettei tankatessa haise kuten aiemmin bensiiniä tankatessa.
-Meillä vaihto kaasuautoihin on ollut puhtaasti ekoteko. Ajamme noin 60 000 kilometriä vuodessa, jolloin hiilijalanjälki on oleellisesti pienempi kuin fossiilisilla polttoaineilla.

Eero Itkonen asuu Salossa ja on tuore kaasuauton omistaja. Volkswagen Caddy hybridipakettiauto vuosimallia 2009 on hänellä ollut vasta kolmisen kuukautta ja ostettaessa sillä oli ajettu alle 100 000 kilometriä.
-Minulla oli aiemmin Transporter, joka oli muunnettu matkailuautoksi, jossa ei ollut väliseinää. Kun minulla on mehiläispesiä ja usein kuskaan niin mehiläisiä kuin tarvikkeita, niin siinä autossa aina pörräsi joku ohjaamon puolella ja rouva ei siitä oikein tykännyt.

Itkonen vaihtoi kaasuautoon, kun se oli hänen sanojensa mukaan sopivasti tyrkyllä. Taustalla vaikutti myös puheet ilmastonmuutoksesta.
-Lapsuudesta muistan häkäpönttölinja-autot ja nyt sitten uteliasuus heräsi, millaisia nykyiset kaasuautot ovat.
-Ainoa huono puoli on hiukan liian matala maavara, säiliöt ovat auton alla. Tästä syystä asennutin pohjaan vielä panssarin, kun mehiläispesät ovat maastossa ja tie ei ole aina kovinkaan hyvä ajettavaksi.
-Tankkaus välillä aiheuttaa hiukan reittisuunnittelua ja ylimääräisiä ajokilometrejä. Normaalisti ajan noin 400–500 kilometriä yhdellä tankkauksella. Ihan asiallisesti tämä kulkee ja on helppo ajettava. En näe estettä, miksi ei kannattaisi vaihtaa kaasuautoon.

Muutostöitä moottoritilassa ja takapuskurissa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: