”Karstat pois” innosti salolaiset liikenteeseen

Veijo Matinaho ja Petri Pantsu ovat ajaneet kimpassa Päijänteen ympäriajon sivuvaunullisella moottoripyörällä.

Salon Moottorikerho ry:n Petri Pantsua voisi verrata kesäteatteri-aktiiviin, joka ohjaa, näyttelee, lavastaa, sekä myy liput ja makkarat väliajalla. Karstat pois -tapahtuman järjestäminen Salon Urheilutalolla perustui pitkälti Petrin henkilökohtaisiin kontakteihin ja aktiivisuuteen niin Salon seudulla kuin Suomen rajojen ulkopuolellakin. Ja myynnissä ollut maukas jauhelihakeitto oli sekin Petrin edellisenä yönä keittämää!

Onneksi ei tarvinnut tyhjille seinille järjestää, sillä tapahtuma herätti suurta kiinnostusta ja innostusta sekä aikuisten että lasten keskuudessa. Esillä oli niin kaksi- kuin nelipyöräisiäkin kulkuneuvoja, kauko-ohjattavia autoja ja joitakin eksoottisempiakin kulkupelejä.

Kansainvälistä väriä tapahtumaan toi Andres Põlover Eestistä, joka esitteli ainutlaatuista Riga-mopokilpailusarjaa, johon Petri Pantsukin ainoana suomalaisena on osallistunut.
-Kilpasarjassa on kaksi luokkaa, sprintti ja kestävyyskilpailu. Erikoiseksi sarjan tekee se, että sitä ajetaan vanhoilla venäläisillä mopoilla. Kestävyyskilpailua ajetaan 2-4 hengen joukkueilla, ja kestävyyttä todella koetellaan, sillä kilpailuaika on 3-24 tuntia kertoo Andres, joka on toiminut kisajohtajana useamman vuoden ja itsekin osallistunut 24 tunnin kisaan.

Salo MC on 21-vuotias matkamoottoripyöräkerho, jonka puheenjohtaja Orwo Toivonen kertoo toiminnasta.
-Järjestämme jäsenille erilaisia kursseja ja teemme vierailuja toisiin kerhoihin. Me emme kilpaile, ellei sellaiseksi lasketa hidasajokilpailua: rata on 25 metriä pitkä ja voittaja on se, joka ajaa matkan hitaimmin. Jalka ei tietystikään saa koskettaa maata.

Tänä vuonna järjestettävä ennakoivan ajon kurssi on avoin kaikille, ja mukaan toivotaan myös mopoilijoita ja satapiikkisten ajajia. Kurssi järjestetään 21. toukokuuta ammattikoulun takapihalla.

Italian lipun väreissä komeilee kyltti ”Gruppo Reumatismo” ja pääsääntöisesti italialaisten moottoripyörien ja pokaaleja pursuavan palkintopöydän äärellä parveilee iloisten herrasmiesten joukko. Kaveriporukka koostuu salolaisista ja somerolaisista Classic-kisoja ajavista motoristeista, onpa joukkoon eksynyt yksi seinäjokelainenkin. Mistä tuli nimi?
-Mää en kyl muista, väittää Jariksi esittäytyvä nimen keksijä, joskus vuonna 2003 tai 2004 tuli nimi ja sitä ennen oltiin ajettu yhdessä jo varmaan 40 vuotta.
-Classic-kisoissa merkitsee pyörän ikä, kuski voi olla vaikka 16-vuotias. Vaikka suurimmalla osalla on italialainen moottoripyörä, niin on meillä yksi onneton bemarikin joukossa, häntä pilkataan armotta!

Taitaa pilkka olla lempeää, hauskoja kavereita kun nämä ovat: väittävät vielä palkintopöydän äärellä vaatimattomasti että ”vastusta ei ol ollu niin paljon”.

Salon Seudun Ajoneuvoharrastajien osastolta löytyy jotakin, joka tuo lapsuudessa luetut Korkeajännitykset mieleen: NSU Osi 601 Wehrmacht, toisen maailmansodan aikaan saksalaisilta sotatantereelle jäänyt moottoripyörä, joka sittemmin päätyi Neuvostoliiton sotilaiden haltuun. Venäjältä pyörä ostettiin Suomeen vuonna 1994 ja sen nykyinen omistaja Hannu Kyttänen laitteli sitä useampia vuosia ja katsastutti vuonna 2021.
-Jos on paperiton laite ja sillä mielenkiintoinen historia, kannattaa tehdä selostus Trafille. Silloin on hyvät mahdollisuudet saada se rekisteriin.

Tapahtuman järjestävänä seurana oli Salon Moottorikerho, jonka puheenjohtajana vuodesta 1993 lähtien toiminut Veijo Matinaho avasi toimintaa.
-Kerho on perustettu jo vuonna 1949. Toiminta oli jäissä 70-luvulla, mutta nyt jo edesmennyt Olavi Hankikorpi maksoi kuitenkin jäsenmaksun liittoon, niin ettei toiminta katkennut kokonaan. Moottorikerho keskittyy erityisesti nuorisojaostoonsa ja kaksipyöräisiin. Lajeista ykkönen on motocross, mutta myös enduron ja trialin harrastajia löytyy. Kavilannummella järjestetään joka vuosi isompia ja pienempiä kisoja.

Veijo on itse trial-kuski, mutta Petri Pantsu paljastaa, että menneisyydestä löytyy muutakin harrastusta.
-Me ajettiin vuosia sitten Päitsi Veijon kanssa sivuvaunullisella moottoripyörällä!

Ihan noin asiantuntemattomanakin on todettava, että kova suoritus! Päijänteen ympäriajo on raskas kisa ihan yksinkin ajella.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: