Kuljetusyrittäjä Miika Erjala ajeluttaa abiturientteja vanhalla Bedfordilla

Normaalisti auton kyydissä kulkee soraa ja erilaisia maa-aineksia

Miika Erjala kuljetti Perniön lukion abiturientteja tehtävään sopivalla kuorma-autolla.

Kolmikymppinen perniöläisyrittäjä Miika Erjala kertoo olleensa aina kiinnostunut koneista ja laitteista.

Siksi ei ollut miehelle itselleen eikä kenellekään läheiselle yllätys, että myös työ ja toimeentulo on löytynyt isojen autojen parista.
-Olen ajanut siitä asti, kun sain ajokortin. Ensin perniöläisillä autoilijoilla juurikasta ja muuta ja viimeiset vuodet omalla kalustolla, Erjala kertoo.

Tiistaina edessä oli yksi vuoden erikoisimmista kuljetuksista. Kun abiturientit saivat vihdoin mahdollisuuden penkkariajeluun, se myös tehtiin, vaikka taivaalta tuli lunta ja räntää koko päivän.
-Ajelutin abeja meidän ukon vanhalla Bedfordilla. Se on vuosimallia 1976 ja ollut aikanaan Pyynikin kalja-autona, Erjala kertoo.

Penkkariajelulla kierrettiin Perniön kirkonkylässä, mutta ihan joka paikkaan ei kannattanut yrittää.
-Nyt on niin kallisarvoinen kyyti, että mitään riskiä ei voi ottaa kiinnijäämiseen liukkaaseen mäkeen, Erjala naurahti.

Yhteiskoululta alkanut matka vei kirkonkylän koululle, jossa kuljettajakin ehti napata alakoululaisille heitetyistä karkeista yhden taskuunsa.
-Minulla on ollut nyt muutaman vuoden oma auto. Ajan sillä soraa ja maa-aineksia ja sesongin aikana myös juurikkaita.

Perniön ja Särkisalon alueella riittää alan yrittäjälle töitä. Aiemmin Erjalalla oli myös kaivinkone, mutta autokaluston suurentuessa se sai jäädä.
-Olen ollut siitä onnellisessa asemassa, että töitä on riittänyt mukavasti. Teen toiminimelläni paljon aliurakointia, vähemmän on suoria yksityisiä asiakkaita.

Polttoaineen raju hinnannousu näkyy toimeentulossa.
-Onneksi asiakkaat ovat ymmärtäneet asian ja olen saanut osan kasvaneista kuluista jaettua. Mutta toisen puolen saan kärsiä itse ja se ei ole aina helppoa koska tämä on kilpailtua ja aika heikkokatteista hommaa.

Erjalan mukaan kasvavat kustannukset tuovat joka tapauksessa vaikeuksia monille alan yrittäjille.

Suomen Yrittäjät ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ovatkin patistaneet hallitusta toteuttamaan pikaisesti tukipaketin vaikeuksiin ajautuneelle kuljetusalalle. Järjestöt ovat esittäneet hallitukselle kolmen toimenpiteen ohjelmaa, joilla alan yritysten toiminta saataisiin turvattua.
-Tarvitaan ammattidieselin nopea valmistelu, jakeluvelvoitteen määräaikainen poisto ja yleinen kustannustuki, joka kohtelee tasapuolisesti ja kilpailuneutraalisti logistiikkaketjun yrityksiä.

Olen ollut siitä onnellisessa asemassa, että töitä on riittänyt mukavasti. Teen toiminimelläni paljon aliurakointia, vähemmän on suoria yksityisiä asiakkaita, Miika Erjala sanoo.

Polttoaineiden hinnannousu on kiihtynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tilanne on erittäin vaikea monelle kuljetusalan yritykselle.
-Monilla on vaikeuksia selvitä laskuistaan. Tukiohjelma tarvitaan nyt ilman viivytyksiä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Miika Erjala uskoo, että töitä riittää myös tulevaisuudessa. Myös abien kuljetus kerran vuodessa mahtuu kalenteriin, vaikka ajankohta hiukan vaihtuikin täksi vuodeksi.

Tiistaina Perniön lukion abit somistivat Erjalan ajaman Bedfordin perinteen mukaan lakanoilla, jossa viestittiin muun muassa koko kropan kipualueesta nimeltä pronominiräppi ja pohdittiin, milloin on myöhäistä vaihtaa lyhyeen matikkaan.

Pekka Mäenpää

Miika Erjalan isoisoisä Viljo Erjala kuljetti kuorma-autollaan vuoden 1969 abiturientteja Perniön keskustassa. Kuva lavalla kyydissä olleen Airi Nummen (os. Erjala) kotialbumista.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: