Keep cool -projektin nuoret ilmastonmuutosta torjumassa

Iida Saarela, Amelie LIndholm ja Amanda Tinell viihtyivät ”Keep cool and…” -projektin parissa.

-Ilmastonmuutos on luonnon aiheuttama reaktio, se ei ole kokonaan ihmisten aiheuttamaa. Ihmiset ovat kuitenkin edistäneet ja nopeuttaneet sitä. Maapallon lämpötilan nousu on kiihtynyt huomattavasti: kun aiemmin lämpötila nousi yhden asteen 60 000 vuodessa, niin nyt sama tapahtuu 50 vuodessa.

Tämän ja paljon muuta oppi Moision yläasteen oppilas Amelie Lindholm osallistuessaan Tanskassa Keep cool -projektiin yhdessä kuuden muun oppilaan ja kolmen opettajan kanssa.

”Keep cool and… ” on 2019 aloitettu Nordplusprojekti Grönlannin, Suomen ja Tanskan välillä, ja se on tarkoitettu peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille. Moision yläaste on Suomesta ainoa mukana oleva koulu. Projektin tavoitteena on lisätä tietoisuutta globaalista ilmastonmuutoksesta: sen vaikutuksista ja syistä. Projekti aloitettiin 2019 vietiin keskeytysten jälkeen päätökseen tänä vuonna kun vierailukohteena oli vuorossa Tanska.

Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin osallistuviin maihin eri tavalla. Oppilaat oppivat projektissa, miten ilmastonmuutos vaikuttaa paikallisesti ja globaalisti. Projekti kannustaa opiskelijoita keksimään ja käyttöönottamaan uusia, ympäristöystävällisiä toimintatapoja. Projektin aikana tehdään erilaisia ilmastonmuutokseen liittyviä aktiviteetteja, kuten tehdään koulutusvideoita ilmastonmuutoksesta, seurataan ilmastonmuutoksen uutisia ja tehdään esityksiä ja julisteita.

Amelien eli Ammin matkassa oli alusta loppuun hienoista dramatiikkaa, kuten teatterin ja esiintymisen harrastajalle sopiikin.
-Projektiin ilmoittautuminen oli syyskuun alussa, ja olin silloin todella kovasti sairaana. En jaksanut ruveta tekemään englanninkielistä videota, jota ilmoittautumisen yhteydessä edellytettiin.

Ammin ystävä Iida Saarela, joka osallistui myös projektiin, vinkkasi kuitenkin myöhemmin että jälki-ilmoittautuminenkin onnistuu.
-Videolla tuli referoida jotakin uutista ilmastonmuutoksesta ja minä kerroin jäävuorten sulamisesta Alpeilla.

Matkaan lähdettiin 9. marraskuuta aamulla lentämällä Kööpenhaminaan. Ryhmä tiedosti lentämisen haittavaikutukset ilmastolle, mutta resurssit ja aika eivät olisi riittäneet matkustamiseen junalla. Matkakohde Svendborg on Etelä-Tanskassa, lähin suurempi kaupunki on Odense. Salolaisten kanssa samanikäiset nuoret olivat vastassa Svendborgin bussiasemalla.
-Siellä oli todella lämmin ja vastaanottavainen tunnelma ja englannilla tultiin hyvin juttuun. Majoittajia eli hosteja oli enemmän kuin nuoria ja niinpä mekin Iidan kanssa syötiin yhdessä paikassa ja nukuttiin toisessa. Veimme tuliaisina Marimekon mukit ja Fazerin sinistä, johon perheet ihastuivat ikihyviksi!

Torstaina päästiin tutustumaan paikalliseen yläasteeseen, Nymarkskoleniin.
-Siellä oli kaikilla kolmella luokka-asteella omat opiskelualueet, vain ruokala oli yhteinen. Teimme Green Screen -tekniikalla mukit, joissa on Iidan, minun ja hostien kuvat. Koululta menimme vierailulle kaupungin luonnontieteelliseen museoon Naturamaan, jossa oli sekä täytettyjä että eläviä eläimiä terraariossa. Museon opas kertoi ilmastonmuutoksen synnystä ja myös eläinten sukupuutosta keskusteltiin. Eläinlajien häviämistä ja sukupuuttoon kuolemista pelätään ja seurataan tarkasti. Pientä toivoa on kuitenkin siinä suhteessa, että eläimetkin osaavat muokkautua ja sopeutua, sitä voisi verrata ihmisen evoluutioon. Tanskan vesillä on nähty esimerkiksi valkohai.

Niin että mursuja saatetaan tulevaisuudessa tavata Suomessakin enemmän.

Ammi olisi viihtynyt Svendborgissa pitempäänkin, mutta ryhmä palasi viimeisiksi päiviksi Kööpenhaminaan.
-Meillä oli sielläkin paljon ohjelmaa: kävimme Blue Planet-akvaariossa, jossa oli lasinen käytävä ja hait uiskentelivat pään yläpuolella. Lauantaina ohjelmassa oli taidemuseo Glyptoteket, jossa on paljon antiikin ajan taidetta, etupäässä veistoksia muinaisesta Egyptistä, Lähi-Idästä, Italiasta ja Kreikasta. Pieni merenneito -patsaskin nähtiin sekä maalta että mereltä. Kuningatar Margareeta bongattiin ajelemassa vaunuissaan ja päästiin vilkuttamaan hänelle.

Dramatiikka jatkui viimeisenä Kööpenhaminassa vietettynä yönä, kun hotelliin tuli palohälytys. Siitäkin selvittiin ja koti-Saloon palasi väsynyt, mutta varmasti paljon oppinut ja tyytyväinen seurue.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: