Kesätyöntekijä Henri Hanhimäki uudistaa salolaisia retkeilykohteita

Henri Hanhimäki nauttii erityisesti opastetaulujen suunnittelusta.

Henri Hanhimäkeä (15) oli jo pitkään harmittanut, kuinka huonoon kuntoon Vuohensaaren ja Nakolinnan luontopolut olivat ajautuneet.

Viime syksynä yhdeksäsluokkalaiselle Henrille avautui tilaisuus päästä uudistamaan salolaisia retkeilykohteita, kun hän haki TET-harjoitteluun Salon kaupungille.
-Ilman minun aktiivisuuttani polut olisivat varmasti vieläkin yhtä huonossa tilassa, jo pienestä pitäen retkeilystä kiinnostunut Henri naurahtaa.

TET-viikon aikana Henri sai valmiiksi uudet rastipisteet Vuohensaareen. Jokaisella kuudellatoista rastilla on QR-koodi, jonka takaa löytyy paljon kohteisiin liittyvää tietoa tai tarinoita esimerkiksi Vuohensaaren historiasta tai vanhoista uskomuksista.

Työ jäi kuitenkin kesken ja sitä piti päästä jatkamaan. Siihen tarjoutui mahdollisuus, kun Henri haki kesätöihin Salon kaupungille.

Nyt Vuohensaaren luontopolku on valmistunut ja avattu retkeilijöille. Se koostuu kolmesta reitistä; Kipparin polusta, Kreivin kierroksesta sekä esteettömästä Torpparin taipaleesta. Kreivin kierros mukailee vanhaa tuttua luontopolkua, mutta Kipparin polku on täysin uusi reitti.

Vuohensaaren parkkipaikan vieressä sekä Kipparin polun alussa sijaitsevat Henrin suunnittelemat opastetaulut. Henrin mielestä hauskinta onkin ollut juuri graafinen työ.

Vuohensaaren lisäksi Henri on ehtinyt kesän aikana keskittymään Nakolinnan luontopolkuun. Opastetaulut ja rastipisteet sinne on jo tehty, mutta lupa-asiat ovat vielä vaiheessa.

Henri kertoo byrokratian olevankin hänen suurin haasteensa. Myös Halikonlahdelle ja Salo-Teijon kansallispuiston retkeilyreitille Henri on ehtinyt tehdä esitteet sekä suunnitella parannuksia esimerkiksi puuttuviin opasteisiin.

Vuohensaaren luontopolku ei suinkaan ole ensimmäinen Henrin kehittämä luontokohde. Pari vuotta sitten hän aloitti suunnittelemaan retkeilyreitistöä Haarukseen Kauhavalle isovanhempiensa kotiseudulle. Kymmenen kilometrin pituinen reitistö niin patikoijille kuin maastopyöräilijöillekin avattiin vuonna 2020. Edelleen hän ylläpitää reitistön sosiaalista mediaa.
-Aivan ensimmäisen luontopolkuni tein kyllä jo pienempänä isovanhempieni mökin pihalle, Henri huomauttaa naurahtaen.

Henri on nauttinut kesätöistä Salon kaupungilla.
-Aina ei malttaisi lopettaa työpäivää, Henri myöntää. Erityisen iloinen hän on siitä, kuinka paljon hänelle on annettu omaa vastuuta. Suurimman osan ajasta Henri on työskennellyt etänä kotonaan, mutta töitä on toki ollut myös retkikohteissa.

Kipparin polulta löytyi yllätyksenä hyväkuntoiset portaat.

Projektista vastuussa ollut Salon liikuntapalveluiden tiedotussihteeri Terhi Sinnelä kehuu, kuinka paljon nuorilla on osaamista.
-Nuorille pitäisi antaa enemmän vastuuta ja mahdollisuuksia näyttää, mihin he pystyvät.

Henri toivoo pääsevänsä vielä tämänkin kesän jälkeen jatkamaan salolaisten retkikohteiden kehittämistä. Esimerkiksi Hyyppärän luontopolulta Kiikalassa puuttuvat luontopolkutaulut, joiden teko olikin alun perin Henrin työlistalla, mutta vaikuttaa jäävän tällä kerralla aikataulullisista syistä pois. Heinäkuussa Henri kuitenkin suuntaa katseensa kesälaitumille.

Enni Paananen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: